В коя страна да отида? Всеки четвърти в трудоспособна възраст иска да работи в чужбина

Ето кои са най-популярните страни и градове за работа в света
Обновена: 27 апр 2024 07:44 | 27 апр 2024 07:30, Анисия Иванова
190
В коя страна да отида? Всеки четвърти в трудоспособна възраст иска да работи в чужбина
Снимка: БГНЕС/EPA

Почти всеки четвърти обмисля възможността за преместване в чужда държава с цел работа. Данните са от ново проучване, проведено сред хора в трудоспособна възраст, и показват и друго: 23% от хората търсят активно работа в чужбина. А сред онези на възраст между 20 и 30 години дори 32% - почти всеки трети от тази възрастова група е готов да живее и работи в друга държава. Делът на участниците в допитването, които имат завършено висше образование, е 24%.

Проучването е проведено от Stepstone - глобален германски портал за набиране на персонал, съвместно с Boston Consulting Group и международната асоциация на сайтовете за наемане на служители The Network. За него са били интервюирани 150 000 служители в 185 държави.

Най-много от анкетираните мечтаят да работят в англоговоряща страна. Австралия, която през 2014 при подобно проучване заемаше седмото място, тази година се изкачва до върха на класацията по популярност. На второ място отново са САЩ, следвани от Канада и Великобритания, която си връща четвъртото място след като (вероятно заради Брекзит) беше паднала в проучванията през 2018 и 2020 до пета позиция.

Първата неанглоезична страна и най-популярната страна от ЕС в новата класация е Германия. Тя заема 5 място. Същевременно обаче това е най-лошият резултат за Федералната република през последното десетилетие, която през 2018 дори заемаше 2-рото място след САЩ.

Тази година на шеста позиция е Япония, която преди изобщо не влизаше в Топ 10 на най-желаните за работа страни. Местата от седмо до десето се заемат от Швейцария, Сингапур, Франция и Испания, съобщава "Дойче веле".

Така в Топ 10 на най-популярните страни за работа влизат пет държави от Европа (три от които са членки на ЕС), три от Азиатско-тихоокеанския регион и две от Северна Америка. Извън първата десятка вече са Италия, Швеция и Нова Зеландия, които в предишни години са попадали в топ 10.

Проучването дава отговор и на въпроса кои са най-желаните от чужденци градове за работа. На първо място е Лондон, следван от Амстердам, Дубай, Абу Даби и Ню Йорк.

На шесто място анкетираните поставят Берлин. Изглежда популярността на Германия сред потенциалните трудови мигранти се дължи до голяма степен именно на привлекателността на нейната столица и най-голям град. В същото време Франкфурт на Майн, финансовата и банковата столица на Федералната република, е поставен едва на 40-о място, следван от града с най-скъпите жилища и наеми в Германия - баварската столица Мюнхен.

Участниците в допитването обясняват така причините, които ги теглят към Германия: привлекателни предложения за работа (посочени от 74%), високо качество на живот (61%), безопасност и стабилност (49%), благоприятно съотношение между заплата и разходи за живот (48%).
Бранденбургската врата в Берлин, забележителност в ГерманияБранденбургската врата в Берлин, забележителност в Германия

По-несъществена роля за потенциалните кандидати за работа в Германия играят например иновативният потенциал на Федералната република и нивото на цифровизация в страната (36%), както и германското здравеопазване (34%). Гостоприемството на германското общество, неговата толерантност и отвореност към хората от други региони на света, се смята за важен положителен фактор от 30% от анкетираните, а 29% посочват като аргумент добрите условия за семейства с деца.

Германия е най-популярна сред потенциалните трудови мигранти в Босна и Херцеговина и Турция, което вероятно до голяма степен се дължи на факта, че местните жители на тези страни вече са формирали големи диаспори в Германия. Сред хората в Пакистан, Унгария и Гана също се проявява особено желание за работа в Германия.

В същото време самите германци не са много склонни да напускат страната си, за да работят в чужбина. При 23 процента средна стойност за света само 7% от германците проучват възможностите за работа в друга държава. Сред германските младежи 10 процента биха били склонни да си търсят работя в чужбина - при средна стойност за света от 32 процента.

Но ако въобще германците обмислят възможността за преместване в друга държава заради работата, то предпочитанията им категорично падат върху европейски страни и най-вече върху немскоговорящи такива. Затова Швейцария и Австрия са особено популярни сред потенциалните трудови мигранти от Германия. На трето и четвърто място се нареждат съответно САЩ и Испания. Тук е важно да уточним, че германските граждани не се нуждаят от никакви разрешения за работа в страните от ЕС.

Като цяло най-висока степен на готовност за заминаване в друга държава с цел намиране на работа има в някои африкански държави, водеща от които е Гана - там 74% от анкетираните са заявили, че активно мислят за работа в чужбина. Всеки втори индиец (54%) също обмисля вероятността за напускане на страната с цел работа в чужбина, а в Турция такива планове кроят 35% от хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До немоц0, нулата е за тебе, щом си се бутнал на нацитата прислуга. Ако нашето ЕДНО бяло пищящо дете ти е проблем, значи не си чул десетте палестинчета или аФрийчета, които са ти довели да ги храниш и отглеждаш и цивилизоваш туй що не подлежи на циливилизоване. Живей си в снобския балон докато едно от новоцивилизованите ти съгражданчета не ти го пукне с ножлето си. Тръгнал да се оплаква от българските си новонемски съграждани. Хайде холъмм
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правете редакция на текстовете си! Пишете rлynocтu!
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кога станахме държава на прислужници.
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Дубай дават най-много за разработени руси организаторки на събития и за по-широко скроени нощни фитнес инструкторчета.
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може би има българи,които имат собствени жилища в чужбина и не се прибират никога в България. Едва ли са толкова много.
66
6
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Вижте сега. И аз си мечтаех за Австралия, макар и не да работя, но Viasat Еxplorer ме отрезвиха :) Много муха, много нещо. Затова си мечтая да работяв Сибир, където да надзиравам нашите евроатлантици.
65
2
 
9
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
При всичките трудности, неудобства, несгоди... на Запад, "мамаша" раша пак я "...нЕма в цЕлата схема". 'баси!...
64
4
 
11
 
! Отговори
Ил дьо Франс преди 1 месец
Има едни такива специални места за нощувка за бездомни и за тия с мъничко парички,за 200 евро спиш в нещо като хостел на двуетажни легра,и този скитник отгоре урuнира и тече ypuната върху теб щото е пиян и в безсъзнание....другото е 9-10 квадрата за 400 евро,пак е кофти ама си самостоятелен. Обикновено частните квартири почват от 700 еврака нагоре и е мизерия,мухъл,дървеници.....Таванските помощения тип мансарди за 9 квадрата са по 69-70 000 евро.....или плащаш наем 390-720 евро
63
0
 
13
 
! Отговори
Ил дьо Франс преди 1 месец
До Пътуване във чужбина.Трудно е миличък,за социално жилище се чака с години.Ако те уволнят от работа,дават ти обезщетение за 1 година и оскотяваш на минимума от 700 евро и ще си все с купони по 50 евро отпуснати от кметството на арондисмана...във Франция има 300 000 бездомни,тази година се очаква 100 000 да останат на улицата.Нищо че си плащал наема,ама пропуснеш ли за ток и др,те изритват на улицата.Верно тока е 50 евро и газта е 80 евро но....трябва да си водиш сметки и да не харчиш много
62
2
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 1 месец
Zavisi ot polojenieto na chovek naprimer az ne sum vijdal bg ot 2019 veroqtno nikola nqma da se vurna v chyjbina ima poveche chyjdenci otkolkoto mesni no ima malka chast koqto gi ystroiva ima i takiva v bg koito gi gledat mama i tatko za tezi koito nqmame rechenieto e bqgstvo
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колега може да провериш за историята на така наречените руски територи в далечния изток. Не ми се рови из нета, но имам спомени че Червената армия ги освобождава от японците и забравят да си тръгнат.
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимчев преди 1 месец
До Анонимен 60 Frankfurt am Main е финансовата столица, ако имаш предвид Германия. ;)
59
5
 
12
 
! Отговори
НемецО преди 1 месец
До От ГерманияАми ако си пренесъл в Германия простотията, чалгата, постоянно пищящите деца, тарикатлъците, шофирането като в София, колата с алармата, няма да те искат, така е. Има си изградено общество с устои и там не можеш да скачаш за направена забележка, както е в Бантустана. Така че, хайде обратно. Между другото статията не е само за българи, пише че и немци искат да работят в чужбина...
58
5
 
4
 
! Отговори
Пътуване във чужбина преди 1 месец
Аз съм готов да почна работа във Франция не зависимо като какъв важното е да плащат
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Убеден съм че 99% от запитаните представа си нямат коя е финансовата столица на федералната република, за да очакваме да я посочат като предпочитан град.
56
9
 
11
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 месец
Много сложна тема е това. Колкото пъти тръгвам да напускам, и просто няма как да докарам дори половината от уредеността дето съм си изградил в БГ.
55
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само тичат насам-натам за да намерят щастието и после пък тичат наобратно да си зоживеели старините на спокойствие . Значи си остават с тичането...
54
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора без корен...
53
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Канада, в Торонто едностаен апартамент струва средно 2500 долара +125 долара за паркинг. Работа трудно се намира. Защо ли някой трябва да студува там?!
52
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От един руски професор специалист по ИЗТОКА запомних че Китай завзема руски територии без война и това е преди 25 г .Другото което каза човека е "нещастна страна с нещастен народ" .