Гърция се готви за шестдневна работна седмица

Промените влизат в сила в началото на юли
24 юни 2024 15:41, Инна Ангелова
32
Гърция се готви за шестдневна работна седмица
Снимка: Pixabay

Гърция се готви да премина към шестдевна работна седмица на фона на някои страни, които експериментират и въвеждат по-кратки такива. От 1-ви юли в сила влизат нови разпоредби, съобщава “Труд”.

Така от началото на месец юли определени промишлени и производствени съоръжения, както и фирми, предоставящи услуги 24/7, могат да преминат към шестдневна работна седмица вместо традиционните пет. Коментарът е на Емануил Савоидакис, ръководител на практиката по трудово право в Politis & Partners, закон фирма, базирана в Атина , която е специализирана в бизнес право. Туризмът и секторите на хранителните услуги са изключени от това ново споразумение.

За засегнатите това би означавало нормална законова работна седмица от 48 часа вместо предишните 40. На теория служителите могат да изберат да работят повече, ако компаниите го искат. Тези, които работят повече, също ще получават повече заплати.

Според гръцкото правителство новите правила ще опростят администрацията и ще намалят изпитатителните периоди до шест месеца, а също така ще се хвърли светлина и върху извънредния труд. Наред с новата шестдневна работна седмица, Гърция трябва да се бори с висока безработица и ниски заплати. Друго предизвикателство е спрявяне с демографската криза.

Това не е първият път, в който се сблъсква с шестневна работна седмица. По време на тяхната дългова криза , която започна през 2009 г. и почти изхвърли страната от еврозоната, някои кредитори поискаха гърците да работят повече. Страната прие спасителни планове на стойност милиарди евро, които идват със строги мерки за икономии. Шести работен ден обаче не беше въведен.

Сега Гърция се връща на пътя и растежът на БВП се очаква да бъде 2,2% тази година и 2,3% през следващата година, над средното за еврозоната, според изчисленията на Европейската комисия, публикувани в средата на май. Очаква се безработицата да спадне от прогнозираните 10,3% тази година до 9,7% през 2025 г.

Все пак през последното десетилетие много млади, добре образовани гърци напуснаха страната, защото видяха по-добри възможности в чужбина. Очаква се населението да намалее от 10,7 милиона през 2019 г. до около 10,4 милиона през 2029 г., което влошава съществуващия недостиг на квалифицирани работници в някои сектори като селското стопанство, туризма и строителството.

В същото време гърците вече работят едни от най-дългите часове на година, според ОИСР. Въпреки че числата на ОИСР понякога са трудни за сравнение, тенденцията е ясна. Гърците работят значително повече от колегите си във Великобритания, САЩ и Германия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от ЕС
България получава 65 млн. евро за енергийни проекти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
нормално! преди 3 дни
До нормално! Печатна грешка! Баща ми се пенсионира на 60 години, както всички мъже по онова време
31
1
 
3
 
! Отговори
нормално! преди 3 дни
Ами така е в свободния свят. Бизнесмените съвсем свободно увеличават работното време и намалят заплатите. Вече го няма плашилото комунистическа Източна Европа, вече са с развързани ръце да правят каквото си щат. Имахме петдневна работна седмица. Преди 1989 г баща ми се пенсионира на 65 години, а майка ми на 55, както беше за целият народ тогава. Сега възрастта е над 64 години и постоянно се увеличава. В Америка пенсионирали на 70, който ги доживее. Макрон във Франция въведе нови правила
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Може може и 8 дни и повече даже.
29
0
 
8
 
! Отговори
Ергатис преди 3 дни
Ако не са чужденците в елада да бачкат като побъркани в жегите елините ще умрат от глад. Запомнете грък никога при никакви обстоятелства и за никакви пари не би излязъл да работи на слънце в жегите , само нашенци, румънци и албанци за сега слугуват по плантациите за жълти стотинки. Каквато и работна да въведат гръка не е работил никога на полето и никога няма да работи.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ужас, ние при нас 5 дена пием кафе и се чешем с колежките по ъглите, те ще ни сложат още 1 работен ден да че чудим как да го уплатняваме
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До НАБЛЮДАТЕЛ, май не знаеш за какви "борчове" иде реч? Хахахахахахахахахахаха Още един финансово неграмотен!
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Баси мързеливците се готвят за още по голям мързел..а за нас и 8 дневна да стане пак ща сме о***пки
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И какво излиза? Изкуственият интелект ще лиши едни от работа изобщо, а останалите ще работят все повече, по 6 дни?
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Язе лежим по 7 дни в седмицата и пак ми плащат.
23
3
 
19
 
! Отговори
Зорба гъркът преди 3 дни
Гърците работят. Това е най-краткият виц...
22
2
 
19
 
! Отговори
До Анонимен 9 преди 3 дни
През соца и бабите ни излизаха на по 52 години на пенсия. В днешно време бабите излизат на пенсия когато внучетата им вече нямат нужда от гледане. А моят набор няма да доживеем сигурно да вземем и малка част от това, което дали на тая държава!
21
3
 
9
 
! Отговори
Гост преди 3 дни
А знаете ли, че в Германия семействата, които имат ученик/ци им се полагат отпуски с предимство през лятната ваканция? В България на нито един работодател не му пука за родителите, не обичат да ползваш болничен, много от тях не го и изплащат и още много , много....!
20
2
 
9
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 3 дни
Скоро и у нас....както нашите лапат борчове, нищо чудно по някое време и нас да ни натиснат по модела на комшиите да заработим и съботите....да връщаме борчЕвите.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен 9, работи и сега. Кой ти пречи? Ако искаш работи и 7 дни.
18
0
 
4
 
! Отговори
Ххахахахахахаха преди 3 дни
До Чичо, меютай си :) За такива като теб полето е добро място за развитие. Добрата новина е, юе мнението ти няманикаква стойност :) Ретард!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
гърчалята имат много борчове - там си требе 8-дневна работна седмица
16
0
 
8
 
! Отговори
Уикеда преди 3 дни
Да бачкат маймуните, а ние с Боби пием кафе
15
0
 
11
 
! Отговори
Чорбаджия преди 3 дни
Майтап да става, ама може и за 7 дневна да помислим...
14
20
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 3 дни
Това трябва да се направи и в България, съчетано с премахвне на тая пандемична глупост наречен "хоум офис" или "хибрид"!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
България си екстра, синджира нито е много дълъг нито къс, за сега. Важното е да спазваме common sense и всичко ще е точно.