ЕК размаха пръст: В България уличните убийства продължават

Слабите присъди за корупция все още бият на очи
20 юли 2009 21:42,
33
ЕК размаха пръст: В България уличните убийства продължават
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия иска от България специални звена за борба с корупцията и организираната престъпност и нов Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс.

Това пише в проектодоклада на ЕК, съобщава БНТ.

И докато най-големите критики отново са за липсата на воля за борба с корупцията по високите етажи на властта, похвалите са за битките срещу злоупотребите с еврофондове, за работата на Инспектората към ВСС и функционирането на Комисията „Кушлев".

В България уличните убийства продължават, а добре познати престъпници биват или освобождавани от затвора, или получават леки присъди, заради които пак изглеждат като недосегаеми. Обществото все още предстои да бъде убедено, че властите и политическата класа са еднозначно решени да прочистят системата, пише в доклада.

Сложността и формализмът на наказателното преследване е само по себе си основна причина за неефективността на съдебната система. То принуждава разследващи и прокуратура да се фокусират върху опростени методи, за да се сдобият с доказателства и да избегнат сложни разследвания, отбелязват от ЕК.

Въпреки изобилието от примери за корупция и злоупотреби в обществения живот, правоприлагащите органи не искат да поемат инициатива и изглежда чакат, докато някой административен орган изнесе данни за нарушения и едва тогава започват разследване. Липсата на инициатива се дължи до голяма степен на пасивното поведение и на ограничената политическа подкрепа за проактивен подход за борба със злоупотребите и корупцията, пише още в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
baba tcona преди 14 години
ha taka,ha taka babi,6a gi sprem nii uli4nite ubiistva.ba.ga 4e li u evropeiskite strani gi nema.ama kato sa rekli 4e na6te bor4eta sa nai -lo6avi 6a trebe da im krucnem krilcata,da ni ne krucnat parsata ot bruksel.toi si znae boiko kvo da pravi .general ta general.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Управляващият, трябва да показва всяко едно споразумение в отделно предаване по канал 1.В час удобен за масовата публика.Не се ли показва всеки един подписан документ това значи,че пак ще има измами.всеки ден по 30 мин. по националната телевизия стигат да се кажат какви споразумения и какви договори е сключило управлението .не искам от новините да се съобщават глупости.
30
0
 
0
 
! Отговори
надзирател преди 15 години
"Новата" политическа обстановка е извадената от фризера стара. Някой козметик ще опъне бръчките, но няма да може да скрие миризмата на политическите ***.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
писна ми на кофата от тая държава!може и да съм бременен
28
0
 
0
 
! Отговори
Нов вятър преди 15 години
Хей Надзирател, много си черноглед или изпълняваш нечия поръчка или губиш нещо от новата политическа обстановка. Нещата са елемнтарни и хората не са чак толкова глупави. Така че духавлес от коментарите!
27
0
 
0
 
! Отговори
надзирател преди 15 години
Новите политици на ББ - слузести политически рептилии, податливи на всякаква лъскава стръв от някоя партийна въдица; корабокрушенци от други партии; вечни апаратчици-неудачници; винаги готови да се откажат и от с.бе си ренегати; перманентно настроени веднага да сменят своята вяра, убеждения и лоялност, в зависимост от доминиращото стадно увлечение; *** от партийни филтри; в болшинството си комсомолци, комунисти, атеисти и безбожници, без всякакъв морал; бивши мутри, сега бизнесмени; откровени неквалифицирани дилетанти; раболепни хамелеони; желирани плазмодии, готови по всяко време да сменят своята форма, цвят, вкус и съдържание; надуваеми политически кукли, винаги влажни и казващи да...
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Тея пък, така и не разбраха, че в България никой няма намерение да се бори с престъпността и корупцията. Сега ще ни изигт едно театро "да ни замажат очите" и нещата ще си продължат по старому. Тука в БГ първоначалния капитал се натрупа като в Америка през 30-те+парите източени от държавния бюджет. Ако почнат да разследват - край няма да има...
25
0
 
0
 
! Отговори
korleone преди 15 години
Те да не ни махат,да не им го намахаме.Да си гледат посраните ***,не ни е необходима тяхната характеристика!А колкото до нас,положението наистина е лошо,предполагам сте гледали филма за нашите умни ученици и държането им в клас.Трябва от там да се реже.Никога не съм си представял,че е толкова трагично в училищата и наистина как издържат тия хора с тия ***.
24
0
 
0
 
! Отговори
Toprealizator преди 15 години
Gospodine, po-nepodgotveno izkazvane otdavna ne bqh chel!Ne kazvam, che tuk v Germania, vsi4ko e prekrasno i perfektno, ama tvoite tvyrdenia (osobeno za konkurenciata mejdu advokatite) sa smehotvorni!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
mi pravi sa hortata-otidete v slun4ev brqg mutra do mutra
22
0
 
0
 
! Отговори
Към ЕС преди 15 години
А вие защо биете ***?
21
0
 
0
 
! Отговори
Донка Жечева преди 15 години
Убийците идват от ЕС,Турция и другаде-повечето.Нали така искаше да бъде ЕС -разграден двор , както в САЩ ! Така лесно се осъществяват убийства от други, българите не могат да ги открият,понякога други ги откриват и казват "ВИЕ не сте в състояние".Така е когато други се месят в политиката на държавите.Искат да се спазват тяхните правила,приемат ги за точен модел.Дали ще започнат да привикват и Бойко Борисов, както привикваха и другите?!А...., какво си говорят там, знае само "Ватиканския бог".
20
0
 
0
 
! Отговори
Симо преди 15 години
Само Доган може да въведе ред, иначе в Бугаристан оправия няма да има.
19
0
 
0
 
! Отговори
baden преди 15 години
jiveq v germania i mi e poznata mnogo dobre sadebnata im sistema / ot li4en opit/ tuka ako si 4ujdenec,ako nqma6 vrazki i pari si zaguben. i v policiqta se prikrivat dokumenti, i sadiikata q zabolqva vnezapno korema i predlaga da se pretupa zasedanieto, i oste i oste.navsqkade e ednakvo. ama nali znaem prikazkata za kradeca, koito vikal drajte kradeca. prav e P Mislq dori 4e v BG e v edno otno6enie po-dobre. tam ima konkurenciq mejdu advokatite.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
А за болничните убийства нито дума
17
0
 
0
 
! Отговори
папарак преди 15 години
Сигурно Големия Маргин ще помогне на кума си ББ да се пребори с мафията и да я победи за вечни времена.
16
0
 
0
 
! Отговори
Ники преди 15 години
Присъди, присъди са нужни на България сега. Големите престъпници от триглавата ламя.България и Европа очакват тези присъди.
15
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 15 години
Как ще има подгонване на крадци и убийци, когато тези които провеждаха геноцида на българския народ няколко десетилетия и притежаваха България по тяхните закони, никой и необвинява в нищо.
14
0
 
0
 
! Отговори
П преди 15 години
Абе, съгласен съм с всичко ама, присмял се хърбел на щърбел малко се получава ситуацията тука. Оправили си тяхната корупция и престъпност и тръгнали с нас да се занимават. То че не сме цвете за мирисане е ясно, но защо трябва ЕК да ни размахва пръст, като че ли в другите страни корупция и престъпност няма. Чудят се само как да спрат някое евро за да си остане за тях.. Мафия са всички - и ЕК и НАТО, ООН, МВФ, БКП, КПСС, НАСА, всички!!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Приказка от 1001 то да беше само доган с мед да го намажеш..всички са в кюпа ,приятелю,затова няма резултати...няма значение от коя партия са.всички участват в делаверите и ни "оправят"