Ново 20 от МЗ: Нямало да закриват болници

Изискването за минималния брой легла се отлага с 1 година
26 окт 2010 15:55,
78
Ново 20 от МЗ: Нямало да закриват болници
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще въведе една година гратисен период за въвеждането на изискванията за минимален брой легла към болниците.

Решението беше взето малко след среща на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов с директори на специализирани и многопрофилни болници, съобщиха от МЗ.

След разговорите директори на болници съобщиха, че близо 70 болници ще бъдат закрити, повечето са частни, няколко – общински, защото не изпълняват основните изисквания за минимален брой легла.

С Наредба 49, която бе обнародвана в Държавен вестник в петък, се въведе изискване за минимален брой легла – 30 за специализирани болници и 60 за многопрофилни.

На тези правила не отговаряли 11 многопрофилни болници и около 40 специализирани, съобщиха от МЗ.

Поради кратките срокове, с които разполагат лечебните заведения, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания, те ще бъдат отложени с 1 година.

Министерството на здравеопазването ще преработи и медицинските стандарти, за да няма в тях прекалено завишени изисквания, които пречат на нормалната работа на болниците. Промените ще бъдат обнародвани в специална наредба в следващите дни.

Още по темата

"Целта ни не е да закриваме болници административно, а да направим всичко възможно, за да осигурим условия за по-доброто им функциониране, така че да се гарантира качество на медицинските услуги", каза д-р Константинов.

Инструкции за пререгистрирането на лечебните заведения по Наредба 49 и сроковете за това ще бъдат разпратени до всички РЗЦ-та и качени на сайта на здравното министерство до края на деня, съобщиха от МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: МЗнаредба 49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
бюджетааааа преди 13 години
Само за сравнение, това е повече, отколкото се плаща за първична доболнична помощ годишно. Българи, ей там са ви парите, в компютърчета и офисчета, в коли и пари за секретарки, дето освен кафета и *** друго не могат да правят. Там си ги търсете!
73
0
 
0
 
! Отговори
стандарти?!? преди 13 години
Пич, не разбра ли, че се мъчат да спасят държавните болници, защото в тях не иска да стъпи никой планов подготвен болен. Само батаците се изпращат там, защото няма къде другаде. И няма какво да откриват топлата вода. И в Англия на гърба на държавната болница има частна и пациенти се пренасочват. Само тук ще се опитват с трици маймуни да ловят.
72
0
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
медицински стандарт!Стига побългаряване! Свийте администрацията! На един лекар още един началник или администратор!дайте свобода на шефовете на отделения и въведете пазарните механизми давидим дали щесе харчи безразборно!нека заплатите да им зависят от резултатите!Въведете западните стандарти а не измислени и побългарени! Мното администрация , големи и негъвкави здравни заведения, малки с голяма администрация!така ли е при частните болници?
71
0
 
4
 
! Отговори
наглите преди 13 години
Новина от друг сайт:Здравната каса е предвидила да увеличи административните си разходи за догодина, за да подмени компютри и телефонни централи, и да обучава чиновниците си. Това става ясно от проектобюджета на Касата, внесен в парламента. За целта са предвидени малко над 22 млн. лв. от Бюджет 2011.Тия верно са много нагли!
70
0
 
4
 
! Отговори
sion преди 13 години
Ахахахха смях голям..Ще , не ще , ще, не ще...Само *** в тоя кабинет..*** то логично - ако имаш Тиква начело какво да е останалото:)))) Идват избори:))) По големи популисти и *** от тези не е имало..И по некадърни..
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само *** ли се събраха в това правителство.Един цял ден не пмогатда имат едно мислене.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
отговор БОКО - The Pumpkin
67
0
 
6
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
Някой страда от деменция,лошото е,че е в напреднала фаза
66
0
 
2
 
! Отговори
манго преди 13 години
Да бе ,да.Може ли да се вярва изобщо на ,,българин,,.Лъже повече от ***.Ще ги оставят да се самозакрият.
65
0
 
6
 
! Отговори
баа Пена преди 13 години
Ей,новините се редуват според телефонните обаждания!!Закривам,откривам,отварям,затварям,Е М .истината е,че в повечето частни болници,пациентите се привличат от държавните такива за да им се оскубят перата с обещанието за по-добро обслужване.Иначе маймуните вътре са едни и същи,сутрин частници,след обед държавни доктори,а касата е в шах и мат,а пациента в Бог да му е на помощ.
64
0
 
2
 
! Отговори
Wryo преди 13 години
Ама и в този сайт е върха :) През 10 мин. ги закриват и ги откриват тези 70 болници :)
63
0
 
6
 
! Отговори
реалист преди 13 години
В развитите държави съкращават легла, а тук увеличават легла ! Леглата не лекуват! Лекуват лекарите. Целта е да има само големи държавни и общински болници, където управляващите да назначават недоносчета за директори с единствената цел - да правят псевдотъргове и да дават пари на ПАРТИЯТА! Това е тържество на чалга управлението!
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 61 - няма последно, при Бойко всичко е предпоследно, защото е комунист-милиционер. При тях е така - всяка заповед е предпоследна. Който е живял в соца, го знае доста добре.
61
0
 
6
 
! Отговори
Елена преди 13 години
Ами, моите наблюдения показават, че първо пускат бомбастична новина, след това супер Бойко я опровергава с важен вид и необходимите корекции на провинилите се, оставят новината да поотлежи 15 дни и след този срок тя вече е факт- харесвана и приемана, а народа пак се пули и се чуди как е станало.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Последно- закриват, или не закриват????
59
0
 
14
 
! Отговори
Елена преди 13 години
Вдигат здравните вноски, цената на хляба, цената на зеленчуците, цената на горивото, цената такса включване на ток от ЧЕЗ- без предупреждение, доплащаме в болниците, такса сграда и такса смет, цената на цигарите и др, и др, и др.... Да ви имам антикризисните мерки!!! А сладура- слънце ни гледа лошо всеки ден от телевизора и ни маха с пръсчето... После пускат някоя безумна новинка и във вечерните новини се разбира, че супер Бойко доплюща с крилете и отмени новинката до следващата такава.
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това правителство е вредно за България с некадърноста си, некомпетентността си и грандоманщината си.Изгони ГЕРБ!Спаси България!
57
1
 
11
 
! Отговори
РПГ-7 преди 13 години
Дали отлагането е случайно .. 1г.? Едва ли ... далаверата е проста като боб, нали трябва да излъжат хората на следващите избори 2в1 /общински+президентски/, много бързо се изучиха от милиционерско-пожарникарската партия "герб", задминаха тройната коалиция само за година по шуробаджанащина, партиен партизанлък с една дума уреждане на свои хора, да си припомним случая с шефката на държ. фонд "Земеделие" .... местните структури на герб са по същество неформални бюра по труда в цялата страна.
56
0
 
8
 
! Отговори
Harold преди 13 години
Tova pravitelstvo vodi naroda kam genocid pod pretekst che darji na kachestvoto. Neshtata niama da se opraviat ot samosebe si Bulgari. NIAMA. Traite si oshte.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Закриват близо 70 болници !Ново 20 от МЗ: Нямало да закриват болници!*** министерството ,министерския съвет и правителството!Или закривате ,или не закривате !Средно положение няма -като" малко бременна"!

Спонсорирани публикации