Алергия от котки – надежда за ново ефективно лечение

Откритието засяга милионите хора, страдащи от астма
16 мар 2011 12:45,
5
Алергия от котки – надежда за ново ефективно лечение
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Пробив на учени от университета в Нотингам дава надежда на страдащите от алергии, които понякога трябва да избират между здравето си и наличието на домашни любимци.

Имунолози откриват клетъчен компонент, играещ водеща роля за отключването на алергични реакции. Изследването задълбочава разбирането на учените как имунната система на организма идентифицира и реагира на алергени, което може да проправи път към разработване на нови методи на лечение на алергичните състояния.

Откритието засяга милионите хора, страдащи от астма, чието състояние се влошава от алергени, отделящи се от пърхота на котката или от акари в домашния прах.

Котешкият пърхот се състои от микроскопични парченца кожа, които лесно се разпространяват във въздуха.

„Налице е рязко покачване на случаите на заболявания от алергии през последните няколко десетилетия. Алергичната астма при децата достигна епидемични размери в много индустриализирани страни.“, казва д-р Амир Гаем Магхами, един от авторите на изследването.

Алергията е състояние, предизвикано от имунната система на организма, реагираща обикновено на безвредни вещества в околната среда, наречени алергени. Имунната система произвежда молекула IgE, която води до освобождаване на други химични вещества, включително и хистамин от имунните клетки, които заедно предизвикват възпалителна реакция и класическите симптоми на алергия - сърбеж в очите, кихане, хрема и хрипове.

Изследването се фокусира върху ролята на манозните рецептори, намиращи се на повърхността на дендритните клетки. Тези клетки активират имунните атаки. 

Научният екип установява, че манозните рецептори са свързвани с широк набор от алергени и играят важна роля за алергична реакция към дразнителя, в случая причинена от котешкия алерген Fel d 1.

Изследователите са в състояние да докажат, че манозните рецептори са необходими на организма, за да разпознава той FEL г 1 като потенциален чужд нашественик, както и за производството на IgE срещу него.

Откритието показва, че манозните рецептори играят ключова роля не само в разпознаването на алергени, но и в провокирането на алергична реакция на организма към тях.

 

Още здравни новини
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: алергиякотки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
счети преди 13 години
Пърхот?!? От котки?!? От къде го измислихте? Алергенът там е протеин, който се отделя от слюнката на котките по козината им, поради което няма хипоалергенни котки - те всички се "мият" ближейки се.. Вода, четка, стирка, хигиена. ..Иначе е добре, ако се намери друго лечение, че тия инхалаторни кортикостероиди са кошмар!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как аз си оправих алергията към котки? Много просто, взех си котка. Преди много много години по същия начин си оправих и алергията към кучета. Любовта лекува.
3
1
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 13 години
Ей много си гламаво
2
3
 
10
 
! Отговори
зак преди 13 години
До анонимен Антифриз в храната на такива ,като теб!!!
1
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ANTIFRIZ V HRANATA NA KITKITE