Орехите – най-полезните ядки. Доказано!

Ядките съдържат високи нива на защитни антиоксиданти
Обновена: 30 мар 2011 15:25 | 30 мар 2011 15:25,
7
Орехите – най-полезните ядки. Доказано!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Орехите са сериозен източник на антиоксиданти, фибри, протеини, витамини и минерали. Именно поради ценните си вещества орехите се нареждат на първо място сред ядките като здравословен природен продукт, съобщават учените.

Освен че притежават всички хранителни вещества, необходими за здравословния начин на хранене, орехите съдържат високи нива на защитни антиоксиданти, които се противопоставят на влиянието на вредните свободни радикали.

Чрез ядките се набавят 8% от дневното потребление на антиоксиданти.

Проучванията показват, че редовната консумация на ядки понижава риска от сърдечни заболявания, някои видове рак и диабет тип 2. Досега обаче не беше ясно коя ядка е номер 1 по здравословни качества. За да отговорят на този въпрос, учени анализират 9 различни вида ядки: орехи, бадеми, фъстъци, шамфъстъци, лешници, бразилски орехи, кашу, пекан и макадамия.

Шепа орехи съдържа два пъти повече антиоксиданти от другите ядки, казва ръководителят на изследването д-р Джо Винсън от университета в Скрантън в Пенсилвания, САЩ. Учените установяват, че веществата, съдържащи се в тях, са между 2-15 пъти по-мощни от витамин Е, известен със своите антиоксидантни свойства.

За да усвоим всички полезни свойства и да извлечем максимална полза за здравето ни, препоръчително е да консумираме по 7 сурови ореха на ден. Топлинната обработка отнема от качествата на антиоксидантите в ядките, съветва д-р Джо Винсън.

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: орехиантиоксиданти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
7
 
! Отговори
Лютите чушки преди 13 години
Д-р Тимоти Бейтс от Нотингамския университет е стигнал до извода, че лютите чушки са унищожителни за раковите клетки.Лютите чушки целенасочено действат на митохондриите на раковите клетки. По този начин може да се обясни защо мексиканци и индуси най-малко са поразени от злокачествени образувания. Причината - употреба на голямо количество пикантна храна. Капсацинът, има го в Лютите червени чушки - е унищожителен за раковите клетки и абсолютно безвреден за здравите.Предстои синтез на лекарство
5
1
 
27
 
! Отговори
Орехотрошачката преди 13 години
Не случайно формата на ореховата ядка представлява умален макет на човешкия мозък. Вприродата случайни неща няма!
4
1
 
20
 
! Отговори
Джулиян Мантъл преди 13 години
Всичко това е напълно вярно. Ореха е супер продукт!Хапвайте орехчета и ще бъдете здрави и умни.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Килцата се лепят главно от обездвижване.
2
10
 
8
 
! Отговори
Баба Яга преди 13 години
Не е зле да похапваш орехи всеки ден,ама се лепят доста килца от тях!
1
3
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Аз ще ям по 77 ореха на ...ден,за да удвоя полезното...действие.