Укрепваме имунитета с редовни разходки

Физическата активност ни предпазва от грип и настинки
6 яну 2012 14:37,
1
Укрепваме имунитета с редовни разходки
източник: Reuters
Редовните разходки пеша имат положителен ефект върху имунната система и ни предпазват от настинки и грип.
 
Умерената физическа активност и упражнения укрепват защитните сили на организма срещу инфекции на носа и гърлото, включително обикновена настинка, грип и синузит, обяснява проф. Майк Глийсън от University of Loughborough, цитиран от британския вестник „Дейли телеграф“.
 
Различните нива на упражняване допринасят значително за увеличаване или намаляване на риска от инфекции на горните дихателни пътища, допълва експертът. Според него физическата активност помага да се определи индивидуалната чувствителност към инфекции, заедно с други фактори, като генетичност, стрес, хранене и качество на съня.
 
Изследвания показват, че хората, които си осигуряват редовна умерена физическа активност, включително ежедневни разходки, намаляват с почти 1/3 риска от развитие на респираторна инфекция, като простуда.
 
В периоди след продължителни изморителни упражнения обаче, рискът да се разболеем, се увеличава, пояснява проф. Майк Глийсън. Според проучвания, в седмиците след провеждането на маратон рискът за участниците от развитие на инфекция на горните дихателни пътища се увеличава с 2-6 пъти.
 
NK-клетките на имунната система са важно „оръжие“ в борбата срещу вирусните инфекции, подчертават от дружеството по обща микробиология и Британското дружество по имунология. Умерените упражнения стимулират дейността на тези клетки, а свръхнатоварването, като бягане в маратон, я понижава. Промените са строго регулирани от хормоните на стреса и други имунни клетки, допълва проф. Майк Глийсън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: грипразходкаимунитет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
бай-бай преди 12 години
Една причина да не се прибирам рано вкъщи.