Йога – верен помощник на паметта

Освен това намалява тревожността
20 май 2016 12:37,
1
Йога – верен помощник на паметта
Източник: Reuters, архив

Една от препоръките срещу развитие на деменция и болест на Алцхаймер е да държим ума си „остър“ като решаваме кръстословици и судоку. Оказва се, че можем да постигнем това и с помощта на йога и медитация. Всъщност, те са по-ефективен метод, в сравнение с обичайните упражнения за подпомагане на паметта в борбата срещу умствения упадък, който често е предвестник на Алцхаймер. 

Според специалистите хората, които редовно практикуват йога, също така са и депресирани в по-малка степен и по-рядко изпитват чувство на тревожност. Те се радват и на друга полза – справят се по-добре със стреса. 
 
По думите на изследователите йога може да бъде лесен, безопасен и евтин начин за подпомагане на мозъка и за предпазване от остаряването му. 
 
За да стигнат до тези заключения, изследователите набират 25 доброволци, които са на възраст над 55 години. Те съобщават за проблеми с паметта като забравяне на имена и лица, пропускане на уговорки или липсващи вещи. 
 
Те са разделени на две групи. Една част от тях извършват обичайни упражнения за подобряване на паметта, а друга практикуват йога и медитация. 
 
Три месеца по-късно се установява, че участниците и в двете групи еднакво подобряват вербалните си умения и паметта, което им помага да си спомнят имена. Духовната практика обаче осигурява и други ползи – подобрява визуално-пространствената памет.
 
Това се наблюдава, когато се опитат да си припомнят места и при навигиране, докато вървят или шофират. Помага и за намаляване на тревожността. 
 
Единадесет от участниците изпълняват седмични сесии с упражнения за подобряване на паметта, които варират от решаване на кръстословици до компютърни задачи. Останалите 14 практикуват йога веднъж седмично, като сесията е в продължение на един час. Те също така медитират по 20 минути всеки ден. 
 
Доброволците са подложени и на ядрено-магнитен резонанс. Сред всички участници се установяват промени в начина, по който мозъчните клетки се свързват помежду си, но при групата, която практикува йога, те са статистически значими, допълват специалистите. 
 
Данните са поместени на страниците на Alzheimer's Disease.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Всичката йога е пряко свързана с хиндуизма, с езичеството а Светите Писания, че всички лъже-богове на езичниците са зли духове. Йеремия 10:10-12 "Господ Бог е истина; Той е жив Бог и вечен Цар. От гнева Му трепери земята, и народите не могат да издържат негодуването Му.Тъй им говорете: боговете, които не са направили небето и земята, ще изчезнат от земята и изпод небесата.Той сътвори земята със силата Си, утвърди вселената с мъдростта Си и с разума Си разпростря небесата."