Детските очи се увреждат от смартфоните и таблетите

Д-р Александър Оскар пред Puls.bg за проблемите със зрението при децата
15 сеп 2016 18:31,
3
Детските очи се увреждат от смартфоните и таблетите
Източник: Reuters, архив

Д-р Александър Оскар е роден през 1978 г. в град София. През 2003 г. завършва медицина в Медицински университет - София с отличие. Придобива специалност по нервни болести през 2009 г. и защитава образователна и научна степен „доктор“ в област невро-офталмология. През 2015 г. придобива специалност по очни болести.

Д-р Оскар е главен асистент към Катедра по офталмология на Медицински университет - София и лекар към клиника по очни болести на УМБАЛ „Александровска“.

- Д-р Оскар, кои са най-често срещаните очни заболявания при децата?

Заболяванията на очите при децата имат своята специфика и се различават от очните заболявания при възрастните. На първо място, най-социално значимият проблем е т. нар. „мързеливо око“ или амблиопия. Заболяването представлява намаление на зрението, в резултат на причини, които не се дължат на увреда на самото око. То може да бъде следствие от нарушената пречупвателна сила на окото, кривогледство. Вроденото перде също може да е причина за развитие на мързеливо око.

Амблиопията може да възникне и да се развие до определена възраст – 8 – 9 години. Това е периодът на съзряване на зрителната система и, ако дадена причина, например рефракционна аномалия, въздейства на детския организъм в този период, тогава може да се развие мързеливо око. Ако въздейства на по-късна възраст, вече няма такъв риск. 

Поради тази причина, прегледите на децата в предучилищна възраст, ранна училищна възраст са от много важно значение, с оглед на проследяването и съответно диагностицирането на тези, които имат такъв проблем. По наши данни и по данни на литературата до 5% от децата имат амблиопия. Ако се пропусне срокът за диагностициране на тези деца, съответно и лечението им, след това каквото и да се прави, няма да може да се помогне. Затова е много важно колкото е възможно по-рано да се започнат профилактични прегледи, дори и да няма никакви оплаквания и родителите да не са забелязали проблем с очите на децата. Много често амблиопията няма външни прояви и по никакъв начин не може да се разбере, че с очите на детето има проблем. Родителите си мислят, че детето вижда добре, но всъщност с едното око то не вижда. И едва когато случайно се закрие здравото око, установява, че не вижда с болното. 

За съжаление, много често това се установява в 2-ри, 3-ти и 4-ти клас, когато е късно и почти нищо не може да се направи. Със съвременната апаратура имаме възможност да проследяваме деца още от ранна възраст, дори след раждането. Нашите кабинети към болницата са снабдени с модерна апаратура, която ни позволява изследването още дори на новородените деца в кувьозите.

Цялото интервю за детските очни заболявания с д-р Александър Оскар може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
пфффф преди 7 години
Увреждали се очите... Увреждат се мозъците на чалгаджиите. Аз съм гледал монохромен монитор по цели нощи и до ден днешен гледам монитор по 14 часа на ден и телефона и навигацията. Сега си свиркам с 4 бона заплата, а здравословните деца на природата и улицата ми наливат бензин в БМВ-то.
1
0
 
9
 
! Отговори
увреждат се преди 7 години
не само очите, а и психиката. Колко пъти съм наблюдавал - вторачило се в смартфона/таблета като хипнотизирано и от време-навреме вдига глава и гледа наоколо с мътен и отнесен поглед. Като явно отначало не разбира защо внезапно се е преместило от един свят (виртуален) в съвсем друг