Въпроси, които вълнуват всеки родител на новородено

С времето ще се научите да разпознавате плача
Обновена: 29 окт 2023 23:23 | 29 окт 2023 10:09, Михаела Лазарова
0
Въпроси, които вълнуват всеки родител на новородено
Снимка: Istock

С появата на малкия човек в живота ви пред вас се разкрива цяла една нова вселена. В очите на бебето си виждате, че вие за него сте целият свят и всичко от което то има нужда. Може би това ви кара да изпитвате безгранично щастие, но със сигурност тази отговорност поражда и много въпроси. Кои са най-честите питания, които вълнуват родителите на новороденото бебе? Ето и някои от тях:

Кога мога да къпя бебето си?

Времето за къпане може да бъде чудесна възможност както за релаксация и отпускане, така и за затвърждаване на връзката родител-дете. Най-добре е да изчакате, докато пъпната връв падне напълно преди първото истинско къпане на вашето бебе.

Това обикновено се случва около втората седмица от живота му (понякога малко по-рано или малко по-късно). Може би най-важният съвет относно къпането е винаги да проверявате температурата на водата, преди да потопите детето си. За предпочитане е да спрете водата, докато го слагате в нея, тъй като понякога тя рязко може да промени температурата си.

Как да разбера дали бебето ми се храни достатъчно?

Независимо дали е изцяло на кърма или пък се храни с адаптирано мляко, почти всяко новородено губи малко тегло в началото на живота си. В самото начало кърмените бебета получават относително малко мляко като количество. Но това е само първоначалното мляко, известно като коластра. То е богато на хранителни вещества и антитела и е отлична храна за първите няколко дни от живота на вашето бебе.

Въпреки че всяко новородено е различно, като цяло е добра идея да се стремите да храните бебето си на всеки 2-3 часа. Това е т. нар. режим „на поискване“. Това означава, че всеки път, когато новороденото ви изглежда гладно, трябва да го нахраните.

Така ще провокирате гърдите ви да произвеждат повече мляко и ще подсигурите кърменето си за по-дълъг период от време. Ако вашето новородено има няколко мокри пелени на ден и наддава добре (или не губи твърде много тегло), това са най-добрите признаци, че то се храни достатъчно. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари