Какво се случва в тялото, ако спрете глутена?

Храносмилането се подобрява
11 ное 2023 23:00, Михаела Лазарова
23
Какво се случва в тялото, ако спрете глутена?
Снимка: Istock

Глутенът е протеин, който се намира в едни от най-консумираните зърнени култури – пшеница, овес, ръж, ечемик. Може да се срещне не само в печива и тестени изделия, но и в редица други готови и пакетирани хранителни продукти.

Не е нужно да страдате от глутенова непоносимост или алергия, за да изпитвате неприятни странични ефекти от консумацията му. Глутенът може да причини някои раздразнения, които да се отразят негативно на цялостното здраве дори при хора, които нямат нарушен глутенов толеранс.

Ако решите да спрете глутена, много неща в тялото ви ще се променят. Тъй като глутенът е едновременно алерген и агент с възпалителен характер, спирането на храните, които го съдържат, има положителен ефект върху организма и здравето.

Какво се случва в тялото, ако спрете глутена?

Възпаленията в тъканите намаляват

Много хора не си дават сметка, че в клетките и тъканите им се случват възпаления. Обикновено възпаленията се свързват с инфекции, гной, болка, но има скрити негнойни възпаления, които тлеят с години в тъканите и остават незабелязани.

Тези възпалителни процеси са коварна основа за хронични, дегенеративни, ракови заболявания. И тъй като глутенът причинява такива възпаления в тъканите, спирането му се отразява противовъзпалително на организма и намалява риска от различни заболявания.

Болката намалява

Ако страдате от някакви болки, хронични заболявания или проблеми с меките тъкани, ставите, сухожилията, болката е част от ежедневието ви. Възпалителните храни усилват болката и влошават възпалението. И обратното – ако ги намалите, болката също намалява.

В този смисъл ограничаването или изключването на глутена от храненето може да ви помогне да изпитвате по-малко болка, включително дори по-рядка поява на главоболие или коремни болки.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: хлябглутенподут корем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Диа гно за Може и да е от менгемето, ако е било с глутен
17
1
 
5
 
! Отговори
... преди 6 месеца
Написаното са абсолютни клишета и напълно невярни "вярвания"! Подобни писаници са опасни! Глутенът НЕ Е ОПАСЕн и не предизвиква болести или възпаления! Спрете ѝ на тази заплатата! Изживява се на лекар и дава съвети, а това е престъпно! Пише абсолютни глуп0сти!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Проблемът не е в глутена, а в това че подобно на захарта го откриваш в неподозирани храни и продукти. На буркана с майонеза :"без глутен и захар"?! , салама и той без захар, лютеницата и тя "без глутен",
15
0
 
11
 
! Отговори
хмм преди 6 месеца
Аз имам автоимунно заболяване и глутенът е абсолтно противопоказен. Иначе много обичам тестени изделия, правех житни режими и т.н., без да знам, че си вредя допълнително. За съжаление много хора, не знаят, че имат автоимунно и си засилват проблемите с глутена. А това няма как да се хване, ти не се обриваш, не се задушаваш, то си работи на заден план.
14
1
 
9
 
! Отговори
д-р Глутенски преди 6 месеца
След като прочетох тази статия, която за мен беше истинско откровение, се чудя: дали ако изхвърля глутена от менюто, ще се отърва от алергията си? Едва ли, защото тя е нелечима... Причинител е човешката глупост, а тя -- както знаем -- е вечна и повсеместна. Така че: яжте спокойно хляб с глутен (освен онези много малко на брой с алергична реакция) и се пазете от глупен!
13
4
 
7
 
! Отговори
Георги преди 6 месеца
Ама те вече всички ИТ Специалисти и храната им виновна че са затластели като прасета, айде движи се цял ден бъде стройтелен работник да видиш как ще ядеш и по 5 хляба и няма да има проблем
12
2
 
14
 
! Отговори
Иво преди 6 месеца
Да ви кажа, не пия не пуша, ям по 1 хляб на ден и половината и съм в перфектно здраве, а повечето викат хляба е вреден ама пуши 1 кутия цигари и 1 дамаджана ракия на ден това не е ли вредно?
11
1
 
16
 
! Отговори
Така, така преди 6 месеца
Глутенът в пшеницата и казеинът в млякото причиняват възпаления, месото е вредно за околната среда, защото животните отделяли метан и затова ще ядете варени xлeбapки с гарнитура от печени скакалци, а месото, млякото и хлябът ще са само за ония, които ви разправят тези глупости.
10
0
 
10
 
! Отговори
Диа гно за преди 6 месеца
А аз се чудя защо ме боли крака и пръста. Мислех си че е от менгемето дето го изтървах сряда.
9
1
 
28
 
! Отговори
умнокраставитет преди 6 месеца
То глутенът го измислиха преди 10г., преди това нямаше.
8
3
 
23
 
! Отговори
до умкрасивия преди 6 месеца
Здравите хора се нуждяат от храните съдържащи глутен. След изследване или тест може да ги спреш, но ако го препоръчваш за всички си гад и насекомояден рептил. Например Новак Джокович се отказва от глутена след тест, потвърден от лабораторен анализ.
7
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако спрете глутена ставате по умни, иначе с глутен изглупявате.
6
7
 
19
 
! Отговори
Уроци по история преди 6 месеца
Цивилизацията започва бурно развитие след навлизането на зърнените храни, от семейство житни. Исторически почти едновременно, но на няколко континента с различни култури. Отказът от производство и употреба на тези култури, ще доведе до брутална и неизбежна деградация и депопулация. Яж буболечки и бъди щастлив, че си ги намерил. Това е смисълът на УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ до НОВИЯ С В ЕТОВЕН РЕД. АЗ КАЗАХ
5
5
 
23
 
! Отговори
Знаещ преди 6 месеца
В Европа все още ядете качествени хлябове и брашна,ела да видиш в Америчко ГМОто какво прави?Соя и царевица като заместители още по-зле!
4
4
 
27
 
! Отговори
Радикална диета преди 6 месеца
Не само глутена, изобщо спрете да ядете. Първо ще отслабнете, а после ще умрете.
3
19
 
10
 
! Отговори
Един преди 6 месеца
Стига сте спамили бе безделни Tролове такива. Като нямате какво умно да кажете млъкнете, разбрахме ви , че се правите на интересни. Относно темата , факт е това да, наскоро спрях хляба с глутен и ям такъв без и проблемите които имах в едната ръка почти изчезнаха. Отделно имах и алергия и тя вече не се обажда.
2
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Спрете глуПена!
1
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Глупости,глупости, глпоооости на търкалета!?