Бебетата ще се ваксинират по-рано срещу коклюш

Предприети са мерки и имаме възможност да се справим
Обновена: 23 апр 2024 11:02 | 23 апр 2024 11:02, Инна Ангелова
26
Бебетата ще се ваксинират по-рано срещу коклюш
Снимка: Министерски съвет

Премиерът Димитър Главчев проведе среща с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Беше взето решение Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Причината за това е, че към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести.

Министър Кондева посочи, че ситуацията се следи непрекъснато, а увеличението на заболяемостта не е изненада за експертите, тъй като такива пикове се наблюдават обичайно през период между 3 и 5 години.

Доц. Кунчев посочи, че ръст на случаите се наблюдава още от средата на миналата година в различни държави в Европа и по света. В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.

По време на срещата бе обсъдена и организацията в детските градини и училищата, в които не трябва да бъдат допускани деца със симптоми на коклюш. Властите призовават родителите също да бъдат отговорни и при най-малките съмнения да спират децата си от посещение на учебни заведения и да търсят лекарска помощ.

От своя страна Емилия Лазарова коментира, че в МОН внимателно следят положението и ежедневно събират информация за броя карантинирани паралелки от Регионалните управления на образованието. От МОН са готови да реагират при увеличение на заболеваемостта и при необходимост ще бъде въведено обучение от разстояние в електронна среда за отделни паралелки.

Премиерът Главчев бе уверен, че Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване ще бъдат проведени нормално и няма да има деца, които да бъдат ощетени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Здраве
14-дневна карантина за контактните от коклюш
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 1 седмица
Време е тези щабаджии и ковид пропагандатори - убийци на българския народ да поемат към затвора !
22
0
 
8
 
! Отговори
Мария преди 1 седмица
ХОРА, ПАЗЕТЕ СИ ДЕЦАТА ! ВАКСИНИТЕ НОСЯТ СМЪРТ И ТРАЙНИ ,ДОЖИВОТНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се хабете, всички ще се ваксат за едно или друго, ваксини като има, как така без ваксини. Ами ковид ваксините, масово изхвърлени, а те са платени от държавата. Управляващите се грижат за здравето на народа и децата му.:))
20
3
 
13
 
! Отговори
Урсула преди 1 седмица
Предлагам да пуснем кръстоска между ковид и коклюш, та да ги бодем направо с двете ваксини за здраве. Така ще си пробутме залежалите количества от течността. Или ако не се вържат на версията за кръстоска между вирус и бактерия, поне можем да наемем учЕни да им обяснят "нАучно", че ако боледуват от двете болести ще Омpат и затова трябва да се бустеризират с много от двете ваксини. От друга страна пък, тия верват на всичко, защо да не им кажем, че е бактерия заразена с вирус?
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че то ако можеше по-рано нямаше ли още отдавна да е решено. Горките ни дечица. Съсипаха ги с тия ваксини.
18
1
 
11
 
! Отговори
Куню преди 1 седмица
Тръбата е най-лукавия и *** Долна *** представител на белите престилки у нас! Някой го свързаха със рокфелерови структури! Ако е така ,ясно е! Цял живот е ял и пил по симпозиуми и е живял от тези пари и ся ко? Не може да откаже да прокарва *** заповеди на годпадарите! Този човек няма спасение,той си е ,бил е и ще бъде бу. К. Лук!
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На таралежи ни направихте, първо искахте да ни боцнете нас, сега бебета ще ги шарите с игли.
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
и ко - който не си даде детето на Великата Иглоквизиция ше му го земат ли - и насилсвено ще го надупчат
15
6
 
4
 
! Отговори
asd преди 1 седмица
Това, че са бреме пенсионерите и някой имал интерес да ги няма показва колко извратено ви е мисленето. Ако няма пенсионери никой няма да има стимул и интерес да изработи трудов стаж и да се осигурява. На практика същестуването на пенсионна система стимулира работещите да са по-активни, ефективни и производителни, да имат стимул да се развивато, чакайки приличен живот след пенсиониране. Така че ако има тайно задкулисно управление на света, то то има интерес да има приличен пенс. живот.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ех какви време настанаха - едно време не можеш да се набодеш без някой да те посочи с пръст - сега ти тикат иглата в ръцете и ти викат " Хайде до другата седмица за следващия Буууу - ст ееер"
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
давй народеее - боди се като за последно с вакси - кокошлюш, ковид-мовид, герап фул
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
украинците някой проверва ли ги дали са ваксинирани, децата им ходят в училища и детски градини без ваксинации
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имунизационният календар работеше прекрасно преди д решите да набодете хората с експериментална течност срещу още по-експерименталния ковид.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е така, ако има някакъв заговор, те ще имат сметка да се живее до 65-70 год., колкото е и продължителността на живота. После ставаме бреме за пенсионната система. При спад в населението, няма как да излезнат сметките за плащане на толкова голям разход. Не само в бг е такъв проблема със системата. Един работещ издържа реално няколко пенсионера и няколко академици в Западна Европа
9
4
 
15
 
! Отговори
Добрият чичко Бил преди 1 седмица
"Населението на планетата трябва да се редуцира и ваксините са добър начин да постигнем това."
8
2
 
14
 
! Отговори
Коремния хирург преди 1 седмица
Колегата Кунчев да се ваксинира и бустерира за коклюш, че го чакаме в интензивното на ВМА-то, пазим му и тръбата и кревата.
7
11
 
5
 
! Отговори
asd преди 1 седмица
На конспираторите не ви ли прави впечатление, че всичките ви безброй смешни конспирации не се връзват логически с постоянно нарастващата средна продължителнсот на живота? Аз пък ви предлагам друга теория. Ако има някакъв заговор то той е да сме здрави и работоспособни колкото се може повече години. За да заработваме повече за тези, които сте си въобразили, че командват всичко, което се случва.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Коклюша беше забравено заболяване по тези земи. Великия ви Академик, вкара математици и инженери, дето ви доведоха всякакви бацили , болести и кви ли не гадости. Вече не е като преди 20-30 г. когато и туберкулоза нямаше, т.е. можеше да не се вкасинираш. Като не ви пука за вашия живот, поне запазете този на бебетата. Доказано е, че тези ваксини при тях работят и не са правени на коленце за 3 месеца.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега вече ще хвърчат кратуни!
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо чакаха досега? По-важно беше да стоят по нощите да приветстват Конгреса!