Полезни храни за белия дроб, богати на антиоксиданти

Пийте зелен чай
25 апр 2024 18:00, Михаела Лазарова
0
Полезни храни за белия дроб, богати на антиоксиданти
Снимка: Istock

Белият дроб е един от органите в човешкото тяло, който работи постоянно, за него не може да има почивка. За жалост лошите навици, мръсният въздух от околната среда, стресът, неправилното хранене, вредят на неговото здраве и функция. Значително се увеличава рискът от от определени хронични заболявания като астма, пневмония, бронхит и други.

Въпреки това, не само въздухът, който дишаме, стресът и тютюнопушенето причиняват намаляване на белодробната ни функция с течение на времето. Начинът ни на хранене също оказва влияние. Знаете ли какво е общото между горските плодове и спанака? Те са богати на антиоксиданти, за които се смята, че са много важни за белодробното здраве.

Вижте кои други храни да добавите към менюто си, които също ни осигуряват важните антиоксиданти.

Люти чушки

Ако обичате лютите чушки, то знайте че те са друга антиоксидантна храна, която е много полезна за белодробната функция. Лютите чушки съдържат капсаицин, който е активен компонент, придаващ им тази лютивина. Капсаицинът стимулира мукозната мембрана, като прави слузта по-лесна за елиминиране от белите дробове.

Според проучване, публикувано в Experimental Biology, капсаицинът пречи на белодробните ракови клетки в ранните им стадии и се предполага, че това мощно съединение може да помогне в борбата с метастазите на раковите клетки. 

Зелен чай

Една от най-полезните напитки за нашето здраве е зеленият чай. Известно е, че той е много богат на антиоксиданти. Доказано е, че честата консумация на зелен чай има противовъзпалителен ефект върху белите дробове. За катехините, известни също като антиоксиданти се смята, че се борят с раковите клетки.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от Здраве
Как да свалите килограми след 40?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари