Липсата на физическа активност заплашва със здравни проблеми 1,8 млрд. души

Умерена физическа дейност са бързото ходене, усилената домакинска работа
26 юни 2024 08:23, Елка Василева
17
Липсата на физическа активност заплашва със здравни проблеми 1,8 млрд. души
Снимка: архив, БГНЕС

Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на риск от заболявания като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет поради недостатъчна физическа активност, като ситуацията се влошава, се твърди в нов доклад. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност в глобален мащаб се е увеличила с 5% между 2010 и 2022 г., съобщи ДПА.

Близо една трета (31%) от възрастните хора по света не спортуват достатъчно, в сравнение с 24% през 2000 г. и 26% през 2010 г. Ако настоящите тенденции се запазят, експертите предричат, че до 2030 г., близо 35% от хората по света няма да полагат достатъчна физическа активност.

Проучването, публикувано от списание „Лансет“ (Lancet), показва, че липсата на упражнения увеличава риска от сърдечни заболявания, мозъчни удари, диабет тип 2, деменция и рак.

„Новите разкрития подчертават пропуснатата възможност да се намалят ракът и сърдечните заболявания и да се подобри психическото благополучие чрез увеличена физическа дейност“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. „Трябва да подновим ангажимента си да увеличим равнищата на физическа дейност и да поставим на първо място решителните действия, включително засилване на политиките и увеличаване на заделяните средства, за да обърнем тази притеснителна тенденция“, допълни той.

СЗО препоръчва на възрастните седмично да извършват 150 минути умерена или 75 минути интензивна физическа дейност.

Примери за умерена физическа дейност са бързото ходене, усилената домакинска работа, карането на колело със скорост 16 - 19 км/ч. Примери за интензивна физическа дейност са бягането с над 10 км/ч, копаенето, бързото колоездене, футболът, баскетболът и тенисът.

„Липсата на физическа активност е тиха заплаха за глобалното здраве, която значително утежнява хроничните болести. Ако физическата дейност стане по-достъпна и доставяща удоволствие на всички, ще можем значително да намалим риска от незаразни болести и да създадем по-здраво и продуктивно общество“, заяви Рюдгер Крех, директор на отдела на СЗО за популяризиране на здравето.

Панайота Митру, директор "Изследвания, политика и иновации" в Световния фонд за изследване на рака, определи доклада като „сигнал за събуждане към света, че трябва да се направи повече хората да бъдат по-активни“.

„Правителствата трябва да признаят, че физическата активност е изключително важна за психическото и физическото здраве, включително за предпазване от няколко вида рак и подпомагане на хората да имат здравословно тегло“, допълни тя.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Здраве
3 полезни междинни закуски за повече енергия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Неудобният преди 1 ден
Мачът е приключил. Стигнахме американците. В следващите 10 години ще ги задминем по сърдечно- съдови , метаболитни и онкологични заболявания. Просто българските дебели и обездвижени деца ще порастват като едни добре обгрижени диспансеризирани отрано болни възрастни.
16
0
 
0
 
! Отговори
дъра бъра преди 2 дни
а сямо 2.6млн. са застрашени от алкохола, значи да почват дя пият....
15
0
 
2
 
! Отговори
баба Пена преди 2 дни
Всички ги е страх от това пълните хора а не застанат от едната страна на планетата и тя дагуби своето движение - ще се люшнем на страни и аре всички заминава на кино и слаби и дебелли
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нашите шкембе-чорби нагъват свинско, бял хляб и ракия.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До До а добър ден, часовете по физическо точно 90те бяха бутафория! Идва учителя с един чувал топки, на момчетата за футбол, на момичетата за народна топка. И отиваше в стаята си, бещото беше горещо. Кой какво прави.... не го интересуваше :)
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Амиииииии, то само със статии няма да стане. С признания също :) Трябва си стратегия, достъп до съоръжения и тренировки.... Ааааааа, чакай... сетих се! На никого всъщност не му пука чак толкова :)
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тъкмо да се разреди малко планетата :)))
10
2
 
1
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 дни
Официална забрана на всички автомобили и хората ще почнат да се разхождат. Всичко друго са само приказки на чиновници някъде и кършене на ръце.
9
3
 
6
 
! Отговори
До а добър ден преди 2 дни
И доста преди 90-те го имаше това, за което пишеш. Абсурд беше да се измъкна от час по физкултура или да си измислям някакви причини да не участвам. Пълноценни часове бяха. Отделно, че тичахме по цял ден и не се прибирахме вкъщи, за което, естествено, и задвратници имаше. Дебело дете и с очила имаше единични, редки бройки, че и как ги тормозехме да им се присмиваме. Сега сигурно на слабите и без очила се присмиват, че като гледам масово тресат сланини деца и са с очила. То и големите така.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Отдавна не бяхме чували нищо от това недоразумение СЗО. Сега за един ден две публикации. Какво ли ни готвят?
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Натръшкахте 2 милиарда без да ви мигне окото. То си е тяхна работа. А какво ще кажете за прекомерната активност като бачкането например?
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тъкмо ще пазаруват набедени за лекарства нишестета по-дълго време.
5
2
 
19
 
! Отговори
а добър ден преди 2 дни
Едно време всяка сутрин в училище имаше физзарядка. След това се обръщаше внимание на часовете по физическо - да са активни всички, гледаше се (в основното училище) дали някое дете не стои изгърбено или има някакво изкривяване и в часовете по физическо се правиха допълнителни упражнения. Имаше спортни празници. Имаше и турнири по различни спортове между училищата. Ама това беше 90-те. А сега какво има - дюнери, енергийни напитки и деца забили поглед в телефоните.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Така ще е, като тикат хората към градовете като овце към кошара. Помислете, какви възможности има човек, затворен в града = дигитален концлагер. Да ходи на фитнес като хамстер във въртележка? На мен например другите ходещи на фитнес са ми неприятни и затова не ходя. Искам да пътувам надалеч от града и да правя преходи в планината. Ама тогава ще кажат, че пътуването замърсява, нали. СЕди си вкъщи, докато покривът прави ток, а ти правиш като вятъра.
3
1
 
7
 
! Отговори
Бай Чеп преди 2 дни
Абе, тези от СЗО сега ли откриват топлата вода? Ние си имаме отдавна изрази като: "На баба ти хвърчилото" или "На баба ти футболните г.aщи" и други .....
2
0
 
14
 
! Отговори
THE BEST преди 2 дни
Стойте пред екраните и карайте коли...................
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
СЗО се "загрижили" за хората? Пускам сълза...