Андите, боядисани с бяла боя - идея за 200 000 долара

Целта е да се забави топенето на ледниците
28 юни 2010 21:35,
46
Андите, боядисани с бяла боя - идея за 200 000 долара
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 4700 метра надморска височина в Андите в Перу група мъже боядисват с бяла боя огромно пространство от скали. Целта им е да се забави топенето на ледниците.

Според перуанския министър на околната среда Антонио Брак Ег това е просто "глупост". Според Световната банка, която е финансирала с 200 000 долара инициативата, това е идея, която трябва да бъде проучена.

Едуардо Голд, който стои зад инициативата, вече е запретнал ръкави.

"Принципът на действие е известен – бялото отразява слънчевата радиация, а не я поглъща. Създава се нещо като микроклимат – може да се каже, че студът генерира повече студ, както топлината генерира повече топлина", казва Голд пред Франс прес.

В идеята да се ползва бяла боя като средство на геоинженерството в борбата срещу глобалното затопляне няма нищо "еретично".

Още по темата

Капацитети като американския министър на енергетиката и Нобелов лауреат по физика Стивън Чу възложиха надежди на този вид алтернатива чрез кампании за бели покриви (в Ню Йорк) и пътища в бледи тонове, отбелязва Франс прес.

"Надявам се, че ще успеем да регенерираме ледник, възстановявайки климатичните условия, нужни за повторното му образуване", настоя Голд.

Около 70 хектара ще бъдат боядисани в бяло в рамките на неговия проект, отличèн в края на 2009 г. от Световната банка като една от 100-те идеи за спасяване на планетата.

"На местно ниво това може да има някакво въздействие – да забави топенето, да понижи температурата с 1-2 градуса", заяви Томас Кондом от Института за развитие в Лима.

"Ефектът обаче ще остане на местно ниво, защото ще е много трудно проектът да се осъществи в големи мащаби, а освен това температурата е само една от промените, които въздействат върху масата на ледника.

От значение е също количеството на валежите – от тях зависи дали в ледника ще се натрупа малко или много сняг", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Neka iz4akame da vidim kakav 6te bade rezultatat.Dai Boje naistina da ima polza!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То се вижда колко мозък имаш, а пък тръгнал да развива теории. Напиши в google "профан" и ще разбереш какво означава думата! Едното не изключва другото, ако ледниците изчезнат ще изчезнат и много дървета. Може ли едно растение да съществува без вода? Ти си засаждай дървета колкото си искаш, но без вода те ще умрат. Всеки *** може да направи един много *** опит като остави на слънце два предмета, едини боядисан в бяло, а другия в черно и след 10 минути да види кой от двата предмета е по-горещ
42
3
 
1
 
! Отговори
Льольо преди 13 години
Каквото и да значи "профан" - ти си много залупен, кой ти говори на 4 700м. да се садят дървета умнико Гюров, ледниците са резервоари - спор няма, но от къде идва кислорода на тази планета? От разстенията "профан" такъв! Дай да изсечем всичко и да чакаме от ледниците вода *** такъв
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе ти като ги пишеш тези глупости поне расъждаваш ли малко? Как е възможно на 4 700 м. надморска височина да расте дърво бе профан? Там въздуха е прекалено рядък, да не говорим за ниските температури, лошите атмосферни условия и най-важното там няма ПОЧВА, а голи скали. И да ледниците са много важни за екологичното равновесие на Земята, защото те са своеобразен воден резервоар, които осигурява вода на всички живи организми! Идеята е много добра и тряба да бъде доразвита.
40
4
 
4
 
! Отговори
Alio преди 13 години
с тези пари можеше да се засадят много дървета - иглолистни и широколистни вместо да се хвърля боя защото някакъв болен мозак иска да си направи експеримент с природата - и я стане, я не... Горите се изсичат, те са основния источник на кислород в тази планета, те тръгнали ледниците да спасяват...
39
1
 
1
 
! Отговори
стг преди 13 години
до 111. как може да вярваш на такава глупост, че озоновата дупка може да се затвори за 4-5 години, никой нищо не е спрял да ползва, ползването на аерозоли се намали малко. Ако вярваш че това е затворило озоновата дупка значи вярваш и на глобалното затопляне и свинския грип и каквото там измислят догодина
38
1
 
4
 
! Отговори
stg преди 13 години
е отдавна не бях чел такава глупост,ледниците се топят после се увеличават , това са естествени процеси, а глобалното затопляне можев да си го лекувате с ваксината за свински грип, помните ли има и такава и България си купи
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А така - отровете цялата почва с боя, пък дали това ще спаси ледника - майната му :) Важното е, че отдалеч ще изглежда, че има сняг ;) Ей, по-просто създание от човека просто няма. А това отгоре на всичкото е финансирано от световната банка... Каква ли конспирация се крои зад това...
36
1
 
3
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Спокойно бе, Петре. Те ще боядисват с Леко със сребъдни йони. Въздуха ще е по-чист от всякога и никакви микроби. Затвори тоя прозорец, успокой се :)
35
1
 
0
 
! Отговори
K преди 13 години
Представям си как БГ еко-защитници изпадат в амок, защото някой иска да изсипе боя в резервата. Хахаха!
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А Черни връх?
33
1
 
2
 
! Отговори
Един Луд преди 13 години
Вместо бяла боя да сложат слънчеви колектори - хем полезно, хем полезно :)
32
4
 
6
 
! Отговори
георги преди 13 години
Много е лесно да не правиш нищо и да плюеш, по тия които се опитват да правят. Можеби до известна степен се чувствате много велики - "тия *** какво са тръгнали да правят". Най-интелигентните хора са били неразбрани, някой от нещата които ползваме в момента също са били смятани за лудост. Просто 90% от хората са толкова ограничени в мисленето си, а толкова силни в прикъзките. Аз подкрепям човека.. може и нищо да не стане, важното е да се прави нещо в посока ЕКОЛОГИЯ.
31
14
 
3
 
! Отговори
Ступидо преди 13 години
200 000 за експерименти а хиляди деца гладуват..... да не говорим за онези които чакат трансплантации. Браво на световната глупост / банка /
30
3
 
5
 
! Отговори
Петър преди 13 години
Абе, луди? Докога ще пия замърсетна вода, ще дишам мръсен ацетонов бензолато напоен въздух и ще ям натруфени с оцветители ГМО, по пазарите? Що не си натопите *** глави в кофи с бяла боя, дав и отразяват бръмбарите, които ви вдъхновяват, ами цапотите върховете с мръсотия? Ама няма ли някой да ви навърже и да ви вкара в някой автомобилен цех да ви пребоядиса мозъците, откачени? А когато излезете леда ще ви ес ковал умовете и въобще няма да ви е горещо. То от луди, живота стана ад на тая планета
29
2
 
2
 
! Отговори
ivan преди 13 години
svetovnata banka i zastrelqnite tipowe koito im wqrwat da se zastrelqt.
28
5
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
като е тръгнал да се топи ледника значи му е дошло времето да се топи, тъпия еколог обаче зад всяка промяна в природата вижда края на света и с трогателно безсилие се опитва да я забави. няма по-тъпо племе от еколозите.
27
3
 
23
 
! Отговори
H8C0RE преди 13 години
22 Боядисвайте. Има хляб в тази идея. В същото време продължавайте да произвеждате все повече коли, фабрики, заводи, ***. Режете цели гори. Замърсявайте постоянно природата.И после с едно вапцане съвестта ви ще е чиста.---------И аз това викам. То няма начин такъв мозъчен напън да не е дело на някой подлоизсран (пардон богоизбран), в случай *** Едуардо Голд.
26
1
 
6
 
! Отговори
Тъпира преди 13 години
Абе кой подяволите е тоя Аллах и защо само на вас дава?!?!? Ши ви *** и фанатиците. Аз като не вярвам в такива неща да не би да съм ощетен?
25
1
 
10
 
! Отговори
Байчо преди 13 години
да вземат бг фирма за боядисване и 20 млн няма да им стигнат :)

Спонсорирани публикации