НАП проверява за ДДС измами в сектор зърно

Министър Мирослав Найденов прогнозира арести
12 юни 2012 10:41,
46
НАП проверява за ДДС измами в сектор зърно
Мирослав Найденов очаква арести. Снимка: архив, Булфото

В сектора на зърнопроизводството текат сериозни проверки от страна на НАП срещу източването на ДДС, потвърди пред bTV земеделският министър Мирослав Найденов.

Той прогнозира „определени реализации“, но уточни, че арестите се правят от друго ведомство. 

"Преди седмица вицепремиерът Дянков също анонсира това, че се правят тези проверки и се очакват подобни акции. Не знам конкретика, знам част от анализа. Подкрепям категорично действията на НАП, защото от това страда целият сектор. Ако това се окаже истина и то може да бъде доказано от колегите от НАП, предполагам, че ще има доста крути мерки", подчерта Найденов.

В сектора зърно имало голямо изтичане на ДДС чрез фиктивен износ и фиктивни фактури.

"Купуват директно от полето, не се дават фактури, след това се намират отнякъде фиктивни фактури", обясни земеделският министър.

Затова за решаването на проблема се обмисля промяна в режима на данъци в сектора.

"При търговията със зърно ще се издават опростени фактури, тъй като зърнопроизводителите са първи във веригата, за да не може след това да се кумулира това фалшиво ДДС, което да се точи", категоричен е Найденов.

Идеята е да се въведе обратно начисляване на ДДС при сделки със зърнени и технически култури. При този начин на облагане данъкът се начислява и внася в бюджета от купувача, а не от продавача.

През май бе проведена подобна акция, но в сектора "Захар", при която бяха задържани за измами с ДДС  шестима души. Сред закопчаните е и синът на Гриша Ганчев - Данаил.

По късно на ловешкия бизнесмен също бяха повдигнати обвинения - за ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система, и за закана за убийство към шефа на НАП.

Специализираният съд намали паричната гаранция на Гриша Ганчев от рекордните 500 000 на 300 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 12 години
Абе смотан на това му викат пазарна икономика,който дава повече пари той го взима.Така е на всякъде по света.А тия *** защо него направят като в Румъния- зърното няма ставка ДДС.Така няма кой да краде ,да точи ,да възстановява или както искате така го наричайте.Но няма да го направят защото тези *** са най отгоре в схемата.ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА ТАЙНА
40
0
 
4
 
! Отговори
Мила34 преди 12 години
Тези проверки със сигурност незабаво ще окажат положителен ефект, за жалост при българите само когато се чуят думите глоби и ареси, нещата започват да се правят както трябва. Министър Найденов огтоворно се е заел със задачата да направи произвоството и изкупуването на зърно по-прозрачно. За да се прибегние до такива мерки, определено е имало доста нарушения, от които ощетени са и производителите, и потребителите.
39
0
 
4
 
! Отговори
Там е голямото преди 12 години
лапане на червените председатели на ТКЗС-та, сега фермери,редовни донори на БКП.
38
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Алоо , какво ли ще стане щом като е създадена комисия за събиране на неплатени наеми от екс депутати ще съберат пари от откраднатото ДДС и ще увеличат пенсиите..........
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАП скоро няма да има кого да проверява.Скоро всичко ще е собственост на хора на Тиквата.Толкова славчохристовци и ориони не е имало през последните 23 години.Бг е 100% частна собственост на Шогуна Бибитко.Но няма система в световната история оцеляла при подобен модел.Така че, бъдете готови за жесток катаклизъм в държавата.Икономическият колапс е НЕИЗБЕЖЕН.
36
1
 
2
 
! Отговори
симо преди 12 години
Едно е уж да проверяваш друго е и да наказваш
35
0
 
6
 
! Отговори
Зрънчар преди 12 години
Ей теа барнат ли ни ДДС -то ше ни таковат майките. Милиони си коцкахме от тая делаверка, станахме олигарси.
34
7
 
11
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
ДЖОБА МИ СЕ ИЗПРАЗНИ ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ А НЕ ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА СТАНИШЕВ!ГЛЕДАМ И ДЕЦАТА НА МОИ ПРИЯТЕЛИ КОИТО СА БЕЗРАБОТНИ НЕ ЗАЩОТО НЯМАТ ЦЕНЗ ИЛИ НЯМАТ ЖЕЛАНИЕ ДА РАБОТЯТ НО ПРОСТО НЯМА УСЛОВИЯ ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ В БЪЛГАРИЯМОИТЕ ДЕЦА СА В ЧУЖБИНА И СА СЕ РЕАЛИЗИРАЛИ НО СИ ИМАТ И ЗАПАДНИТЕ ДИПЛОМИ А НЕ БЪЛГАРСКИ!И ПОВТАРЯМ УНИЩОЖАВА СЕ СРЕДНАТА КЛАСА НА БЪЛГАРИЯ И ТОВА МЕ БОЛИАЗ ЛИЧНО НЕ СЕ ОПЛАКВАМ ДЕЦАТА ПРИ НУЖДА ЩЕ МИ ПОМАГАТ НО ГЛЕДАМ ДРУГИТЕ ОКОЛО МЕН---СТРАШНА МИЗЕРИЯ!
33
6
 
5
 
! Отговори
До 36 НФБ преди 12 години
Премиерът трябва да взима голяма заплата! Не му гледай в канчето! Гледай си опразнените от станишевци джобове!
32
4
 
11
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
консорциума Ипон с неговото политическо крило Герб разчистват терена от конкуренция...едни мафиоти изместват други мафиоти...от това положението реално не става по розово за обикновения средно статистически българин, който отбелязва ръст на цените:на горивана храни на данъцина безработицано се отчита и спад на доходи!е само премиерската заплата ще се увеличава но това е друга тема за има няма 250 000евро плюс бонуси или комисионни кой както иска да ги смята но са си 30%боко е милиардер
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
32, не са измамниците тези със субсидиите, а прекупвачите, но като не познавате сектора се правите на много умни. Измамите идват от добре организирани групи, чиято цел е това, а на производителя целта е да продаде на най-висока цена, за това и се изнася. Правителството е това, което трябва да създаде условия, това да не се случва.
30
1
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Нали точно за това се прави, за да им се освободи още поле на действие
29
3
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
Тези закони ги има от много време, а от 3 години ГЕРБ е на власт, защо до сега не се направи нищо? Защото до сега вкарваха своите хора, а сега ще премахват конкуренцията!
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно там са тези със субсидиите измамници комунисти дето изнасят зърното на бг.
27
1
 
10
 
! Отговори
Съвсем анонимен преди 12 години
Смях в залата. Кой ще пипне "Зърнени храни" и ***?
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Винаги е имало проверки в сектор зърно и ще продължи така, това което казват, е че ще се опитат да си свършат това, което им е работа, но пак ще е по техният начин. Пак проверките ще побъркат нормалните търговци/производители/преработватели, а истинските измамници ще продължат да си живуркат. Рисковете от измам са известни от дълги години, а методики за бораба няма, това е рпоблема. Сега пак ще правим едни акции, а после всичко по старо му.
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дедесарите ли пишат тук или бесепарите? Мафията отново в партер!!! БРАВО НА ГЕРБ ВЕЧЕ ИМАТ И МОЯ ГЛАС СЛЕД РАЗЦЕПВАНЕТО НА СДС
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ пак се наакаха! Явно им трябват пари за Боевски и сега се чудят вече кой да рекетират:)
23
5
 
6
 
! Отговори
Ха ха хааааа преди 12 години
Герб пак засегнаха интересите на бсп и това си личи по коментарите на другарите. Ще намалеят още приходите на червените каси и престъпноста. Точно там са най много фирмите на бсп и дпс. Сори другари в тази държава има закони и трябва да се спазват. Ето за това хората щее вярват на герб а вие ще страдате.
22
2
 
7
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
гръцкото правителство устисква и за сега заплатите са прилични,пенсиите достатъчни за добър живот,селата и градовете им са подредени!чудно защо се радва средностатистическия българин че на гърците щяло да им се стъжни е и ако на гърците се стъжни на бай *** ще му стане ли по-добре?Има определена манипулация от ченгетата които според мен така ни промиват мозъка за да си траем и да благославяме нашите некадърни управници!не ги мислете гърците, гледайте си във фиша на края на месеца!доходите пада

Спонсорирани публикации