Таксата за преглед при джипито остава 2,90 лева

Правителството внезапно се отказа да я намали на 2,70 лева
Обновена: 22 авг 2012 16:18 | 22 авг 2012 13:30,
157
Таксата за преглед при джипито остава 2,90 лева
Здравният министър Десислава Атанасова Снимка: БТА

Потребителската такса за посещение при личен лекар остава 2,90 лева въпреки неколкократните уверения на правителството, че ще бъде намалена на 2,70 лева. Това стана ясно след днешното правителствено заседание.

Таксата за един ден престой в болница също остава 5,80 лева.

С промени в Закона за здравното осигуряване потребителската такса беше отвързана от минималната работна заплата, за да може цената на посещение при джипито да не скача след вдигането на минималната работна заплата.

Минималното месечно възнаграждение се вдигна от 270 на 290 лева от началото на май т.г. Здравният министър Десислава Атанасова обаче тогава увери, че ще внесе предложение таксата да остане на предишното ниво – 2,70 лева.

Още по темата
Днес обаче не стана ясно защо в крайна сметка се е наложила промяна на тези намерения. 

Краткият коментар от правителствената пресслужба беше, че правителството се е съобразило с предложенията на общопрактикуващите лекари.

Здравният министър Десислава Атанасова е в отпуск и предложението е било гласувано в присъствието на зам.-министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
бибиби преди 11 години
Не става изобщо дума за 20 стотинки.... защо в магазина за един хляб ти дават касова бележка, а при джипито никога няма такава А да не би едно джипи печели дневно по-малко от един малък квартален магазин? Освен това не става въпрос само за потр.такса.... Какво ще кажете за медицинско за шофьори и за работа и други подобни услуги, които не се поемат от здрл каса? Някой видял ли е поне веднъж касова бележка. Нямам нищо на против лекарите да печелят, но да има закон и за тях.
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АЗОпределено, касови бележки за потр. такса не се издават. А и не само за такса. Медицински за шофьори, за работа, здравни книжки-всичко това си е чиста печалба без никакви данъци.
138
0
 
2
 
! Отговори
до даола и133 преди 11 години
Абсолютна законна е и в Унгария съществуваше още през осемдесетте години.Консумативи са : освен двата листа и тонера , и принтера , и дезинфекцията , и осветлението и ,и топлото за да ви е комфортно и такса асансийор и дори бланката за болничните листи се плаща от Джипито.
137
0
 
1
 
! Отговори
Artin преди 11 години
Jalki ste. Potrebitelska. Taksa ot 2,9 vi se vijda mnogo..Doidoh da rabotq v Germaniq zaradi takiva propiti ot zloba horica kato vas i tuk vseki zdravnoosiguren si plashta potr.taksa ot 11euro.
136
1
 
1
 
! Отговори
Баба Дора преди 11 години
Жьлко, че съм гласувал за тези антинародни депутати. Заради потребителската такса вече се отказах от хапчетата. Това са антинародни депутати. Мачкат и облагат бедните за да умрат по-бързо. Но чакайте всеки минава през старостта. Дано на умиране им се привиждат потребителски такси. Господ да ги накаже дано....
135
1
 
0
 
! Отговори
h... преди 11 години
skachate sre6tu lekarite nali sega deto kato ide6 i nqmat usloviq za rabota i vi turpat
134
1
 
3
 
! Отговори
до тежката артилерия преди 11 години
Всички търгаши в здравната система услужливо и *** забравиха електронната здр.карта,защото тогава трудно ще се краде.Спомняте ли си откога се заговори,че трябва да я има,уж че ще я въведат,но 23 години се краде бясно на ВСИЧКИ нива и вече дори не споменават за нея.Ненакрали се крадци на човешки животи и измъчени народни левчета
133
2
 
1
 
! Отговори
Омбре преди 11 години
3 лв е в ценорасписа на джипито само за еднократно измерване на кръвното налягане едно елементарно действие което всеки би могъл да свърши на толкова се оценява "трудът "му но да не коментирам повече....тия 2.90 лв такса при всяко влизане е ясно че е игра на дребно истинската такса е 3 лв кръгло никой няма да му брои стотики,всеки го вижда но си мълчим.Джипито не е лекар а чиновник които стои пред компа и ти издава направление нищо ама нищо друго.Това и хлапетата го знаят.
132
0
 
0
 
! Отговори
Ало, анонимния... преди 11 години
Абе, 134, ти ако прегледа при лекар си го представяш като хартия и тонер, по-добре не се хаби да дишаш. Знаеш ли колко въздух е това?!
131
2
 
1
 
! Отговори
До: 133 преди 11 години
Амо когато се изчистят мишките и ние няма да си доплащаме. Но ЗАРАДИ тях има още дълги години да даваме пари под, над и около масата.
130
0
 
6
 
! Отговори
NM преди 11 години
И мизерните заплати остават и *** министри остават, а ние трябва да се радваме, че таксата, която не би следвало изобщо да я има оставала.
129
1
 
6
 
! Отговори
Възмутена преди 11 години
Уважаема министърке,благодарим ви ,че се борите за 0.20 лева.Докъде ни докарахте.Срам.
128
2
 
6
 
! Отговори
Пациент преди 11 години
Хей, госпожо министър, когато джипито ми даде касова бележка за платената такса/ което ще рече, че си е платило данъците/, тогава и 5 лв да ми поиска - ще ги дам от сърце. А какво е сега - дори касови апарати нямат. АЛОО ДЯНКОВ, СПИШ ЛИ, НЕ ВИДИШ ЛИ???
127
2
 
10
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Тази такса всъщност е незаконна за хората със здравни осигуровки.Те имат платени от здравана каса посещения при личен лекар и при специалисти.
126
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И защо е тази такса ??? Аз ще ви кажа за НИЩО !!! ТАКСА НЕ ТРЯБВА ДА ИМА!!!
125
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2,90 ли струват консумативите за отпечатването на 2 листа рецепта и 1 направление ?
124
1
 
6
 
! Отговори
До: Черен Петър преди 11 години
Заради колата си можеш да муаш хляб и лютеница не 3, ами 13 години, но стане ли дума за здраве - *** не може да дава пари за това. Почти 2 млн. мишки не знаят що е то здравна осигуровка, но после системата им е крива. Да, крива е, че въпреки това им плаща лечението. За сметка на будалите, дето си внасяме осигуровките и то върху цялата заплата. Нагледал съм се и затова ме е яд. Солидарност - солидарност, ама все пак в някакви граници. А за тези 20 ст. - просто е смешно да се коментират.
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДГД!
122
1
 
10
 
! Отговори
крив макарон преди 11 години
Боката хайде изваждай оствката, че ми писна.Провал в пенсионната система, провал в здраве опазването, провал в транспорта, провал още в какво...
121
1
 
16
 
! Отговори
Черен Петър преди 11 години
Един път плащаш на Касата ей-тъй, за здраве. Втори път на джипито да ти напише заветното направление, ако има останали и лимита за месеца не е изчерпан. Трети път на специалиста, при когото си изпратен. Четвърти път за други изследвания и консултации. Петия път за болничното лечение... И за да прескочиш трапа правиш и едно доброволно дарение. После 3 години изплащаш заеми по банките...Такава е системата.