ЧЕЗ не предлагали по-скъп ток, искали справедливост

EVN и НЕК се срещнали в опит да изгладят различията
Обновена: 3 апр 2014 14:20 | 3 апр 2014 11:53, Веселина Йорданова
47
ЧЕЗ не предлагали по-скъп ток, искали справедливост
Снимка: flickr

ЧЕЗ не предлага увеличаване на крайната цена на електроенергията, уточняват от компанията след вчерашния анонс на шефа на ДКЕВР Боян Боев, който обяви, че и трите дружества са поискали далеч по-голямо поскъпване от първоначално обявеното.

От дружеството, което обслужва Западна България, призовават за прозрачно, справедливо и равнопоставено определяне на цените на електроенергията. От ЧЕЗ искат по-балансирано разпределение на дяловете на различните участници във веригата производство-доставка на електроенергия.

Още по темата
Както Dnes.bg писа, вчера председателят на регулатора съобщи, че ЧЕЗ и Енерго-Про са подали заявления, с които настояват за ръст на дневната тарифа с 13-14%. Поскъпване искат и от ЕVN – с 8%. Нощната тарифа пък според дружествата трябва да скочи още повече – с 16-28%.

В съобщението си от ЧЕЗ обясняват, че през последните години делът им в крайната цена непрекъснато се понижава, като от 13% през 2006-2007 г. е достигнал 0,9%.

„Така в момента от всеки 100 лева сметка за ток ЧЕЗ разполага с 90 стотинки, за да извършва дейността си. Само през 2013 г. ДКЕВР понижи с 90% дела на компанията, като същевременно делът на НЕК, ЕСО и производителите бе увеличен с 11% до 82,45% от крайната цена. Така в ЧЕЗ остава най-малък дял, а същевременно той е най-важен за качеството на електроенергията за крайните клиенти“, изчислиха от компанията.

С внесеното предложение в ДКЕВР в края на март от ЧЕЗ призовавали делът им във веригата да бъде възстановен до равнище, което ще позволи на компанията да развива най-голямата електроразпределителна мрежа в страната, с дължина над 60 хил. км и да подобрява обслужването на над 2 милиона клиенти.

Запазването на сегашния минимален дял на ЧЕЗ в крайната цена не само ще забави постигането на желаните параметри, но и ще задълбочи вече съществуващите проблеми  на електроразпределителната мрежа, категорични са от компанията.

След като в края на март от ЧЕЗ се срещнаха с НЕК заради спора с прихванатите задължения, вчера подобна среща се е състояла и с представители на EVN. От дружеството лаконично съобщават, че са били обсъдени въпроси, свързани с покриване на разходите за изкупуване на енергия от ВЕИ. EVN България Електроснабдяване приема срещата като стъпка, насочена към изясняване на възникналите въпроси между двете търговски дружества, допълват от компанията.

Припомняме, че държавната компания НЕК претендира за задържани плащания от страна на трите електроразпределителни дружества в общ размер около 350 млн. лева. Искането беше изпратено чрез Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, която даде краен срок за разплащане, който изтече преди дни.

До този момент по сметките на НЕК въпросните средства не са постъпили, а държавната компания сезира прокуратурата за заплаха за доставките на електричество заради задълженията. От държавното обвинение все още не са реагирали на този сигнал.

На 7 април предстои открито заседание в енергийния регулатор по казуса, на което ще присъстват представителите на трите ЕРП-та и НЕК. След него ДКЕВР ще трябва да реши как да продължи откритата процедура по отнемането на лицензиите, която започна.

Вчера шефът на регулатора Боян Боев обяви, че ако има нарушения, ДКЕВР „няма скрупули“ да отнеме лицензиите на дружества за снабдяване с електрическа енергия. Представителите на ДКЕВР и на НЕК бяха изслушани от ресорната енергийна комисия. От изслушването обаче стана ясно единствено, че ако се стигне до отнемане на лицензии, в дружествата ще бъде назначен синдик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
0
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
Че бюрокрацията е като тумор в енергетиката това е ясно. Но за годините ,откакто имаме ЕРП та, не направиха найважното не се конкурират, а благодарение на нашите "гениални" политици и енергетици, останаха монополистидерибеи в районите си и с благословията на ДКЕВР /заплатаджии/, само увеличават цените на тока. Нищо не се прави и за намаляване на кражбите на ток! Когато дойдат представители на две/2/ ЕРПта у дома и ми предложат ток и аз да избирам цена и качество тогава имаме власт
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пушилка за пред матрЯла,за който мисленето е много трудно действие. В ЕРП остават под 5% от сметките за ток. Проблема е в останалите 95% - а то е все държавно - НЕК, БЕХ, ЕСО, ТЕЦове, тъпия подход с ВЕИ-95% от причината са чиновниците, а не ЕРП-тата! Ама така си е по-лесно за матрЯла враг да се посочи-банки,ЕРП,Супермаркети,инвеститорите. После се чудете защо доходите намаляват, а безработицата расте. Ей тази соц среда, за която матрЯла гласува (БСП/ДСП/Атака) е причината.
41
2
 
2
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
Искам 150 % увеличение цената на тока ,така хората в България икономически ще заживеят по-добре.
40
3
 
1
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
И ние това искаме! Искаме справедливо това, което българите са създали, да е в тяхна полза, а не нагли чужденци да ни грабят! Вън ЕРП-тата от България, вън концесионерите, да излезем от тоя ши.ан *** съюз и ши.аното НАТО! За неутралитет! Само българските интереси са важни!
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато токът в България не достигне истинската си, РЕАЛНА цена - нещата просто няма да се оправят. Не може килограм *** сирене да струва 10лв, а Мегават ток, за производството на който са впрегнати много мощности и хора да е само 0.20лв
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе накрая да не излезе наистина,че не ЕРП-тата ни скубят,а милата родна държавна машина?!?!Че се цоцат парички през НЕК и разните вело-мело-еко производители,а се обвиняват ЕРП-тата за високият ток?!?!?!
37
4
 
2
 
! Отговори
Rado преди 10 години
Искали справедливост .. ????? .... ами на мен като ми бяха надули цената на тока по Нова Година и аз се опитах да намеря тази така наречена "справедливост" ... не само, че не ми я дадоха, а отгоре на всичкото една нагла касиерка от ЧЕЗ започна да ми наддига и да ми се прави на велика: "ЧЕЗ винаги са прави... няма какво да направим.... да си бехте пуснали жалбата по-рано .... " Ето малко информаци за любознателните: glasove/skandalut/35003-kak-ni-kradat-erp-tata
36
4
 
2
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Ами и ние, потребителите не искаме да ги гоним ЕРП-тата принципно, искаме справедливост. Ама като няма друг начин ще трябва да бъдат изгонени!!!
35
4
 
4
 
! Отговори
Коко преди 10 години
"справедливост" и за всички по равно в един друг строй, сега сме демокрация :)
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С последната фактура от ЧЕЗ, получих и една диплянка също изготвена от ЧЕЗ в която има интересна и будеща много въпроси информация. "Съгласно Решение на ДКЕВР Ц-43/30.12.2013г от сметка за ток от 100,02лв за ЧЕЗ остават 0,90лв., за НАП - 16,67лв., за НЕК/ЕСО/ПРОИЗВОДИТЕЛИ - 82,45лв."
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едва ли ще се стигне до национализация. Вече има доста примери, в които големи инвеститори просто решават да си тръгнат. Това е целта всъщност за да дойдат подходящите нашенски офшорки.
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Държавата в момента е КТБ, факт. Но честно казано не виждам смисъл дори да се обсъжда варианта за национализация, още по-малко да се спекулира дали червените ще лапнат ЕРП-тата. Понеже това просто няма как да стане без ЕРП-тата да обжалват в който съд се сетят и да провлачат това с години. Истината е, че НЕК прехвърля проблемите си към частниците, а министрите се напъват в опити да се харесат на хората. Много гнусен театър е това което става в момента, очевидно е, че е блъф за омилостивяване на нискообразованите гласоподаватели. Като чуят че "добричките" комунисти гонят "Лошите" ЕРП-та шаранит
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемът е в ДКЕВР, която изпълнява едновременно две политически поръчки - да се държи цената на тока ниска и да се извиват ръцете на ЕРП-та, за да се продадат на подходящите хора (пример Булгартабак). След продажбата всички ще разберат как е неизбежно вдигането на цената на тока. Освен това, България ще бъде глобена яко, НЕК ще фалира, а държавата ще потъне в още и още дългове.
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българинът е много интересно ... да не казвам какво. Ами токът е скъп, какво се опитвате да кажете - *** да натиснат ЕРП-тата за да ви издават по-малки сметки ли ? Отчитат се киловатите, умножват се по цената (определена от ДКЕВР, а не от ЕРП-то) и ви се фактурира сметката. Аз не виждам нищо, което да не може да се разбере от средноинтелигентен човек
29
6
 
2
 
! Отговори
до ЕТ преди 10 години
Малко е..Реално,ако бъдеме коректни тока трябва да поскъпне с 150%...
28
5
 
5
 
! Отговори
до ЕТ преди 10 години
Като заговорихме за инвестиции цялата електропреносна мрежа е получена от ЕРП-тата наготово изградена, в какво са "инвестирали" не знам, ако под инвестиции имаш предвид подмяната на качествените медни проводници и комутатори с китайски алуминиеви, по-добре да не се обаждаш.
27
5
 
3
 
! Отговори
ЕТ преди 10 години
До до 25седят тук умнико, защото са инвестирали едни пари и няма да ти ги подарят на тебе...Пак са скромни тока трябва да поскъпне поне с 50%...
26
2
 
5
 
! Отговори
бала долари преди 10 години
***,ако беше на власт щеше да уважи исканията на ЕРП-тата незабавно!Сегашното правителство ходи по много тънък лед и ако оплеска работите с тия пиявици ще последва съдбата на ГЕРБ!
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А кой домъкна ЕРП системата? Не беше ли случайно Симеон с любезната подкрепа на ОВчаров и другите от БСП?
24
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еййййй, *** народ. Хората казват че от 100 лева за ток само 90 СТОТИНКИ остават за ЕРП-тата а вие пак си знаете старата песен "ЕРП-тата са виновни за цената на тока".И не питате кой взема останалите 99 лева и 10 стотинки. Когато се бориш за грешна кауза и да я постигнеш - резултат никакъв. Ако махнат ЕРП-тата ще намалее ли тока? Ще намалее ама друг път.

Спонсорирани публикации