Взрив в Бейрут уби един и рани 19

Това е втори взрив в рамките на седмица
Обновена: 24 юни 2014 14:33 | 24 юни 2014 08:13,
1
Взрив в Бейрут уби един и рани 19
Снимка: Reuters

Взрив избухна малко след полунощ в южно предградие на Бейрут и рани 19 души, предаде Ройтерс, позовавайки се на ливанските сили за гражданска отбрана. Първоначално беше съобщено за 40 ранени.

Няма загинали други хора освен атентатора.

Взривът е предизвикан от кола бомба, намираща се близо до контролно-пропускателен пункт на ливанската армия и до кафене, в което се били събрали хора да гледат мач от Световното първенство по футбол, уточнява Асошиейтед прес. На сградите наоколо са нанесени значителни вреди.

Има две версии за атентата, посочва ИТАР-ТАСС. Едната е, че той е бил насочен срещу кафенето, но взривът се е задействал по-рано от предвиденото. Другата версия е, че автомобилът се е насочил в насрещното движение в посока към контролния пункт на армията, поради което по него бил открит огън и атентаторът самоубиец е задействал бомбата.

Кварталът, в който е извършен атентата, се смята за бастион на шиитското движение "Хизбула", отбелязва ДПА. В съседна Сирия бойци на "Хизбула" участват в гражданската война на страната на силите на президента Башар ал Асад, допълва Ройтерс.

Напрежението в Ливан се покачва вкючително и заради събитията в съседен Ирак, където джихадистите от организацията "Ислямска държава в Ирак и Левант" минаха в настъпление, отбелязва Асошиейтед прес.

Депутатът от "Хизбула" Али Амар заяви пред Франс прес, че "тероризмът се опитва да разруши" единството на ливанския народ.

След поражението си в Сирия сунитските екстремисти "опитват да открият нови фронтове и това, което се случва в Ирак не е много различно от това, което се случва у нас, но тук обстоятелствата няма да им позволят да действат по същия начин", предупреди Амар.

Експлозията е втора в рамките на една седмица. В петък атентатор самоубиец се взриви с колата си близо до полицейски контролен пункт в Източен Ливан. При атентата загина един полицай и няколко души бяха ранени.

(БТА) 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: взривБейруттероризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
3
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
Депутатът от "Хизбула" Али Амар заяви пред Франс прес, че "тероризмът се опитва да разруши" единството на ливанския народ.Евреите кога ще спрат с атентатите от името на Хизбула?