Християнство made in China

Властите ще адаптират религията
8 авг 2014 19:27,
36
Християнство made in China
Снимка: Reuters

Китай ще създава своя теология, базирана на християнството, съобщава БиБиСи. Новата религия ще обединява „истинското“ християнство с китайската култура и социалистическите ценности.

Уан Дзоуан, висш служител по религиозните дела в Китай, твърди, че държавата подкрепя развитието и популяризацията на християнството. „Новата китайска теология ще се адаптира към националните особености на страната“, допълва на сайта си китайският "Чайна Дейли". Темата се превръща в централна и на конференция, посветена на китаизацията на християнството.

Протестантството е най-популярната християнска деноминация в Китай. Смята се, че между 23 и 40 млн. от китайците изповядат. Това е от 1,7% до 2,9% от населението на Китай, но всяка година новопокръстените китайци са около половин милион души. Уънджоу, често наричан Китайския Йерусалим, има цели 10% християни.

Официално управляващата в Китай комунистическа партия е атеистична и връзката й с църквата е доста обтегната. За да се посрещнат нуждите на християните в държавите, има одобрени за поклонение места, но истината е, че има множество „нелегални“ църкви, които събират милиони поклонници.

Според държавната администрация в Китай има 139 хил. храмове и места за поклонение. 59 хил. от тях са християнски.

До края на миналата година издадените копия на Библията в Китай са 65 млн. Освен това в азиатската държава има 22 семинарии.

„Китайското протестантство претърпя голямо развитие в последните години. Църквата ни е една от най-бързо разрастващите се в света“, казва Гао Фън, президент на Християнския съвет в Китай.

През 2013 г. започва петгодишна кампания за насърчаване на християнското богословие в Китай. Тя би трябвало да осигури правилни богословски насоки на вярващите чрез семинари и дискусии. Вярва се, че програмата ще доведе до социален напредък, културен просперитет и икономическо развитие.

Вероятно адаптирането на религията към китайската култура ще доведе до още по-голямата популяризация на християнството сред китайския народ. Парадоксално, но по този начин държавата може да се окаже най-голямата християнска държава в света. През 1949 г. протестантите в Китай са едва 1 млн., а тенденциите показват, че при запазен темп на ръста през 2025 г. християните в страната ще бъдат 160 млн.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен човешките пророци и ясновидци, твърдението че Китай ще бъде най-голямата християнска държава идва и от още един източник. Който е чел "The Ra Material" знае :-)
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ванга каза че Китай ще бъде христянска държава.
17
1
 
2
 
! Отговори
Онзи преди 9 години
Кога да очакваме бутилирана светена вода - Made in China :)))
16
1
 
2
 
! Отговори
xxx преди 9 години
До Анонимен"Буда ще се преобърне в гроба ...."Kitai ne e bil nikoga budistka strana.
15
0
 
0
 
! Отговори
Haho преди 9 години
Drehite na Adam i Eva bili ot zmiiska koja.
14
0
 
0
 
! Отговори
Haha преди 9 години
Nashite suzdateli sa zelenichki s luspi.
13
4
 
1
 
! Отговори
Haha преди 9 години
Gospod e nesushtestvuvasht.
12
2
 
10
 
! Отговори
шибаните комунисти преди 9 години
Дори и комунистите* в Китай се изплашиха от мюсюлманската инвазия и решиха да се им се противопоставят чрез друга вяра. Не минава и месец, без да прочетем, че мъже с ножове колят из Китай. Всички тези колячи са мохамедани. Това не го пишат в нашите медии, защото нас в момента активно ни помюсюлманчват. Третата светова война ще е на религиозна основа, това и петокласниците го знаят.
11
1
 
5
 
! Отговори
Националсоциалст преди 9 години
Китай и социализъм ха-ха
10
1
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Бог е милостив, но за да получи опрощение, човек първо трябва да се покае за греховете си.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До плМи ела да ни премахнеш.Опитай.
8
10
 
0
 
! Отговори
пл преди 9 години
това не е лъжа че сте бавноразвиващи.аз говоря истината.просто чернобил яко е задействал във вас а и не само във вас и навсякъде.виждаме го в политиците,във мафията,в тези които карат по пътищата.хора като вас не трябва да съществуват
7
8
 
11
 
! Отговори
пл преди 9 години
от първи до 12 коментар прочетох коментари на *** и бавноразвиващи,които изобщо не знаят какво е християнство и се чудя как може в тази държава да има такива хора.иначе новината е много хубава.слава на Бога
6
15
 
2
 
! Отговори
Baj Kiro преди 9 години
Ибе ми се христианско китайче...
5
6
 
2
 
! Отговори
istinata преди 9 години
Vanga kaza tva neshto.budeshteto e po svetlo ot predvojdanoto
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще дойде време, когато в църквите ще ни говорят и за китайски светии ... например свети Дзън
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А отдолу под расата ще изпъкват ли болтовете на пагоните?
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На такова партийно ГМО "християнство" - АНАТЕМА !
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dafuq?

Спонсорирани публикации