Възможен ли е режим на тока през зимата?

Експерт: Инвестициите в мрежата от години са ограничени
Обновена: 14 авг 2014 14:06 | 14 авг 2014 09:38,
46
Възможен ли е режим на тока през зимата?

България от години има свърхпроизводство на ток – инсталираните мощности са към 14 хил. МВтч, а в пиковите моменти потреблението е около 7 хил. МВтч. На тази база режим на тока е малко вероятен, категорични са енергийни експерти.

От години обаче са притискани инвестициите на електроразпределителните дружества и въпросът за състоянието на мрежата вече буди основания за притеснения. Досега ЕРП-тата успяваха да компенсират орязаните инвестиции чрез икономии от технологично признатите разходи, коментира за Investor.bg икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков.

Спестените средства се инвестираха отново, но с одита, който извърши ДКЕВР през пролетта, тази практика беше санкционирана, припомни икономистът.

Още по темата
Проблем ще се окажат и сериозните дефицити в енергетиката. С ценовото си решение от 1 юли Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не намери решение на натрупаните дефицити в системата, а дори създаде нови, смята Стайков.

Припомняме, че от комисията наредиха на НЕК да преговаря за намаляването на цената на изкупуването на енергия от ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3, както и от производителите от възобновяеми източници. Без реален резултат от разговори между страните регулаторът заложи по-ниски разходи на държавната компания, свързани с изкупуването на електричество.

При това положение дълговете на НЕК, която е единственият обществен доставчик на електрическа енергия за регулирания пазар, продължават да растат. Това също е предпоставка за възникването на проблеми с доставката на електричество.

Режим на тока не е непременно планиран, уточни Стайков. Той посочи, че през зимата може да се получи така, че да има повишена аварийност по мрежата заради ограничените инвестиции, а самите ЕРП-та да нямат необходимите оперативни средства заради дефицитите в системата. Така може и да се стигне до момент, в който авариите няма да могат бързо да бъдат отстранявани.  При такъв сценарий дружествата могат и да въведат режим, докато отстранят повредата, коментира икономистът.

„В момента доста сценарии са възможни, защото не се отпускат достатъчно пари на компаниите“, допълни още той.

Според него производителите на електричество не могат да се възползват и от свободния пазар на електричество, където да компенсират липсите на средства.

„Три дружества заемат над 90% от продажбите на свободния пазар – АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и НЕК“, обясни експертът и уточни, че ВЕИ-секторът, както и т.нар. американски централи, не са на този пазар. За него обаче дори и някои производители да спрат да работят – това няма да се отрази сериозно заради свръхпроизводството на електричество.

Увеличение на цената на тока от 1 октомври би помогнало на системата, но зависи как точно ще бъде направено, прогнозира още Стайков. Той припомни, че през последните две години ДКЕВР е увеличавала само цената на електричеството, продавано от НЕК. Едно подобно решение след 2 месеца няма да донесе решения, допълни още той.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Хайдутин преди 9 години
Отдавна е доказано че точно в България има свръх-производство на ток, поради това че няма работещи заводи, фабрики, предприятия, а само домакинства и тук-так някое малко цехче за хляб. Просто е технически не възможно да има режим, понеже произведения ток не може да се изразходи. Лъжат ни нарочно, за да имат причина за увеличение. Дължат пари на НЕК, ами за какво са тези такси "пренос, разпределение, достъп" и т.н. къде отиват тези пари - в джоба на ЕРП-тата. Ще има нови протести но с тояги!
40
0
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
Ами отиди в Правец, и изкопай Тодор Живков. По негово време ЕРП-та нямаше, но нямаеш е ЕС.Изискване на ЕС е производството да бъде разлено от преноса, снабдяването и разпределението. Иначе има предпоставки за облагодетелстване. ЕРП-тата са крайната брънка в тази верига. От тях нищо не зависи, те са просто оператори на мрежата СН и тази НН.
39
0
 
2
 
! Отговори
до 39 преди 9 години
Тъпчо, вземи се образовай малко, преди да се излагаш по форумите.Електропреносната мрежа, никога не е била собственост на ЕРП-тата. Тя е собственост на НЕК, заради което ЕРП-тата си плащат наем.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цветелина Бориславова е вложила в морския бизнес 50 милиарда евро.Купили са второ риболовно транспортно пристанище - основано през 1952 Черноморски риболов.Всеки петък кораба- ферибот ще пътува по маршрут:Бургас - Поти- Новоросийск -Иличовск - Бургас.Предстои разширение на маршрута - до Турция и Гърция!Мулти милионери ???
37
1
 
2
 
! Отговори
НЕК Е ГУБЕЩА !!! преди 9 години
ТОВА Е ПОРЕДНАТА БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ , СРЕЩУ ПОРЕДНОТО ДЕМОКРАТИЧНО ПРАВИТЕЛСТВО!!!!РАЗЧИТА СЕ НА НОВИ ПОВИШЕНИЯ , НЕДОВОЛСТВА И .....СМЪКВАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!НЕК--ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЛИКВИДИРАН!!!!
36
1
 
2
 
! Отговори
НЕ ВЯРВАЙТЕ на .... преди 9 години
ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ -КОЯТО ВИ ИЗВИВА РЪЦЕТЕ , С "РЕЖИМА НА ТОКА" за да запази енергийния МОНОПОЛ на НЕК и ПИРАМИДАЛНАТА СТРУКТУРА В ЕНЕРГЕТИКАТА!ТОЗИ МОНОПОЛ НА НЕК Е ИЗЛИШНА КУХА СТРУКТУРА---САМО ЗА ДА ИЗТОЧВА ПАРИТЕ НА ХОРАТА И Е В УСЛУГА САМО НА РУСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ!НЕК---ГЕНЕРИРА САМО ЗАГУБИ , МИЗЕРИЯ И БЕДНОСТ!!!ЗАКРИЙТЕ ГО!!!!!!!
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както ни изготвят фактури всеки месец, така и ЕРП-тата да се отчитат всеки месец. Такса пренос да е плаваща и да се калкулира на база реалните им разходи по поддръжка всеки месец, да е обоснована. Хайде, не я ли изплатихме тази елетропреносна мрежа вече? Колко пъти трябва? Да се разплащат с НЕК всеки месец, така, както ние си плащаме всеки месец. Да се назначат ежемесечни проверки във всяко дружество, докато си върнат кредита на доверие, а след това на всеки 3 месеца. Контрол и отчетност да има!
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не става 36 да пишем такива коментари-те се трият, може само политически, а за истинските проблеми, които се поддържат от всяка власт не може да се пише. Сега и твоя коментар ще изтрият
33
0
 
6
 
! Отговори
ЖОРО преди 9 години
Смея да твърдя, че съм вещ в тази област с тока и поради тази причина искам да кажа на тези които се правят на големи специалисти да престанат да се заиграват с тази тема, защото следващите протести могат да доведат до много по тежки последствия.Властта (която и да е тя) да махне тия НЕК, БЕХ , ЕРП АМЕРИКАНСКИ ТЕЦОВЕ и всички които са на хранилката и цените и всичко ще си дойде на място. Толкова е просто, а БАТЕ БОЙКО не иска да го направи. Нали все се тупа в гърдите че е голям родолюбец.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМного голяма грешка Анонимен-по последни данни *** са 1,8млн и всичките ги отглеждаме.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не инвестираха през годините собствени средства за развитието на тези мрежи, за намаляване на загубите, за подобряване качеството на услугите и за спечелване на нови клиенти? Вместо това, 10 години мрънкане, че държавата не им е осигурила инвестиции.Не им стигат милионите, които ограбиха от всички нас, а искат още и още инвестиции, гарантирани от държавата, в електроразпределителните мрежи
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ГЕРБ са на власт режима е просто задължителен/или увеличение с 30%/ - ами огладняха хората, цяла година точат зъби.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-малките села и градове за сериозно застрашени, защото ЕРП ремонтират главно София и големите градове.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 23Плащам за нови ***, когато ми се скъсат, а не всеки месец. Освен това в цената на тока има достатъчно надценка за поддръжка. Проблемът е, че те крадат и изнасят парите от държавата, не се разплащат с НЕК! Ако бяха почтени, реакцията ми нямаше да е такава. Ето защо не ти приемам забележката за гащите! Някога, когато ЕРП-та нямаше, нямаше ги и тези проблеми сега. Какво излиза - че сами се въвличаме в неприятности, заради шепа алчни хорица. ВЪН ЕРП-тата от България!
27
2
 
13
 
! Отговори
игра на въпроси преди 9 години
Възможен ли е режим на тока през зимата ?Да, принципно е възможен.Възможни ли са протести при режим на тока ?Не само възможни, а съвсем сигурни и само не протести, а масови вълнения !
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой от промитите мозъци да обясни как корумбашев продава тока от феца и веца си безплатно, даже чух че го носел безплатно до МИзия!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КирилTo робството ъъ пардон безплатният труд си е екстра.Да се чудиш за какво го махнаха
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КирилЩо им обясняваш на ***, за тях всичко беше "безплатно" но дойде време да се плащат дълговете.
23
1
 
12
 
! Отговори
Юлиян преди 9 години
Как не ви е срам,винаги да говорите и да плашите българина ,все с режими,все с бедност,все със всичко отрицателно.....всички сте за затвор ,не само политиците ,а и вие журналистите ,които сте техни маши и ***.....нямате ли семейства,родители,деца,внуци,та поне от тях да ви е неудобно.....винаги всичко лошо и отрицателно -българин-България.....продажници и платени ***,без капка доблест и самочувствие....продажници,достойни само за бесилка и гилотина....това сте вие....
22
4
 
7
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
"Електрическата инфраструктура е строена безплатно някога от трудови войски"Глупости, "трудови войски" такова животно никога не е имало. Имаше "Строителни Войски". И те не са работели безплатно.