Над 50% от оборота на веригите са от български продукти

Основното предизвикателство e сивият сектор
Обновена: 17 фев 2015 14:00 | 17 фев 2015 13:43, Надежда Бочева
12
Над 50% от оборота на веригите са от български продукти
Архив: Булфото

Над 50% от оборота на търговските вериги се дължат на български продукти, заявиха на пресконференция представители на търговски вериги, членове на Сдружението за модерна търговия.

В момента търговските вериги са с пазарен дял от 35 – 37% в България при общ размер на пазара на хранителни стоки за около 10,3 млрд. лв. на година. „Между 70 и 90% от плащанията са към български фирми“, заяви изпълнителният директор на „Билла“ Николай Петров.

Представителите на търговските вериги посочиха, че чрез тях българските производители основно изнасят в съседните балкански страни и Централна и Източна Европа.

Едно от предизвикателствата пред бранша е адаптирането на марките към вкуса на европейските потребители, посочи Милена Драгийска, изпълнителен директор на Lidl. Тя посочи за пример характерния сметанов вкус на киселото мляко в Европа, който е по-различен от по-киселия вкус на продукта у нас. Драгийска коментира, че за четирите години, през които веригата е в България, над 25 български доставчици са излезли чрез нея на чужди пазари.

Тя защити практиката веригите да продават продукти под собствени марки, като заяви, че така производителите натоварват по-пълноценно собствените мощности.

Въпреки това обаче основното предизвикателство за търговските вериги остава сивият сектор, който по думите на Николай Петров има около 30% ценово предимство, като се спестят ДДС и осигуровките.

Христо Петров от „Кауфланд“ посочи още, че за 2015 г. веригата е сключила договори за изкупуването на 6 млн. тона картофи. „Трудно намираме партньори с обучен персонал и логистика за доставки“, отчете той. По думите му чрез търговската верига над 20 фирми изнасят продукцията си в Чехия, Полша, Словакия, Румъния, Хърватия, а изнасяните продукти са вино, плодове и зеленчуци, хлебни и макаронени изделия, захарни изделия, козунаци, халва.

Богдан Борисов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите, отчете, че заради руското ембарго лично той като производител е загубил договор с „Метро“ – Москва. Според него като цяло ембаргото е нанесло сериозен удар за млечния сектор в България.

„Напоследък някои нелоялни търговски практики отпаднаха, но не всичко е постигнато“, поясни по повод стария конфликт между производители и търговски вериги Мариана Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

На въпрос за опитите да се прокара законодателство за сектора Йордан Матеев от сдружението заяви, че най-добрата практика според организацията е саморегулацията. Той допълни, че веригите са за създаването на механизъм, чрез който да се решават спорни въпроси, но категорично срещу законодателна намеса в бизнес отношенията.

Най-добрата регулация е самият пазар, допълни и Николай Петров. „Дълго време ние бяхме в окопите, без да разбираме, че с производителите сме от една страна. Започнахме да си говорим много по-добре и това доведе до подобряване на бизнес средата“, заяви той.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
?? преди 9 години
Тези вериги внасят зеленчуци !Какъв срам ..България е износител на зелечнуци ( беше ). Сега Унгария изнася , а българите са учили унгарците на градинарство !Унгария развива Хранително-вкусова промишленост и износ.България си разруши ( разграби ) тези заводи. А двата отрасала са свързани и създават МНОГО работни места ( биха задържали хората да работят в България ?)
10
1
 
3
 
! Отговори
Таня преди 9 години
Вчера купих мляко от човек, които гледа крави. Няма нищо общо с това по веригите. Купувала съм от Пикадили: на дъното на съда остана някаква странна бяла ***, сякаш млякото са го размили от тебешир.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой произвежда нещо в Бг ??? мн по лесно е да се внесе нещо ,от Китай ,да се опакова ,да м у е сложи печалба 100 %/щото не се плаща мито като се плати подкупче на еди кой си от митниците/ и готово.Печалба веднага,айде стига с хвалбите че ''българските стоки бил и качествени ,дайте да подкрепим българското'',дебелите задни части на родните мутри-капиталисти няма да подкрепям
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
предпочитам вносни стоки -защото няма да давам пари на българските *** -бизнесшибаняци,те така или иначе си държат работниците като роби ,със смешни заплати 400- 500 лв на месец, данъци -укриват ,осигуровки- също.Да си събират парици з а нов джип ,като си продават стоките на чуждия пазар ,никой не им пречи /освен простотията и лакомията им ,нашите велики родни бизнесменчета /Кой може да докаже ,че бг стоките не са ***?.Купувам вносен ***, щото наште бизнесменчета са най големия ***
7
2
 
5
 
! Отговори
до 666 преди 9 години
Съвършено си прав !Това вече ще е наистина 100 % българско !Само дето не го виждам наш *** запретнат да си произвежда сам ?!Ако ставаше с фукане или крадене - тогава - да .
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги е смешно когато видиш необразовани безработни хора на средна възраст да се правят на разбирачи и да коментират икономика или политика. 90% е ГМО, 160% е внос, 900% от млякото е ***, хаха. Яж камъни и се карай с телевизора, чичко. Остави маркетинговия анализ на мениджърите на Лидл и Билла.
5
2
 
4
 
! Отговори
666 преди 9 години
Ами не купувайте! Четете, какво пише по етикетите и избягвайте веригите или поне стоките с неразбираем произход. А ако можете сами да си произведете нещо - по-вкусно няма!
4
1
 
18
 
! Отговори
DSEMKOV преди 9 години
Под български смятат стоки купени от български дистрибутори. Това включва и немските картофи внесени в нашата страна от българските дистрибутори, китайският-добруджански боб и прочие
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долна лъжа е заглавието ! Не се излагайте джурналя, не се излагайте !
2
3
 
22
 
! Отговори
мм преди 9 години
Внесени от на ******ната си боб, пакетиран тук под някаква си българска думичка къв го броите? Саламите от вносни ***, млеката дето няма мляко в тях ....
1
7
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ЛЬЖЕТЕ ----В МАГАЗИНИТЕ И СУПЕРИТЕ СТОКИТЕ СА 70-80 ПРОЦЕНТА ВНОС НАШИТЕ СТОКИ СА ПРЕДИМНО ГМО ОТТАМ И НИСКИТЕ ЦЕНИ ОРИГАЛНИТЕ БГ СТОКИ СЕ ИЗНАСЯТ ---ДОБРЕ Е ЧЕ ПРОТИВНИКА НА ВЕРИГИТЕ---СИВИЯ СЕКТОР--ЧАСТНИЯ СЕКТОР ГО ИМА ЗА ДА СЕ НАМЕРЯТ ХУБАВИ БЬЛГАРСКИ СТОКИ ДОКОГА ДЬРЖАВНИТЕ ОРГАНИ ЩЕ СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ ЗА ПРЕСТЬПЛЕНИЯТЯ НА ВЕРИГИТЕ---