"Без будилник": Красота за лицето и косата от кухнята

Как сами да се освежим и разкрасим в домашни условия?
25 фев 2016 17:07,
1
"Без будилник": Красота за лицето и косата от кухнята
Снимка: flickr

Козметика без консерванти, без парабени, без алкохоли... Такива обещания са изписани върху етикетите на примамливите шишенца в търговската мрежа. И докато търсим по-натурална козметика за кожата, лицето и косата си, които са изложени на изпитанията на климатичните условия всеки ден, забравяме че у дома има естествени съставки и можем да се погрижим сами за себе си.

Затова днес в "Без будилник" ще ви дадем няколко полезни съвета как да предпазваме и тонизираме кожата и да подхранваме косата. С масла и продукти, които се откриват във всяка кухня, могат да се направят подхранващи маски, кремове и разгримиращи продукти.

"Хубаво е да се слага на лицето това, което може да се яде", разкри козметикът и гримьор Светослава Славова.

В домашната козметика се използват зехтин, мед, жълтък, кафе, пчелен восък. Особено характерна е употребата на масла - бадемово, кайсиево, арганово, от жожоба и от макадамия. Всяка от тези съставки в домашната козметика има различни свойства.

Така пчелният восък например прави предпазен филтър и пази от студа и влагата. Някои от маслата пък са антибръчкови. Такива са тези от макадамия, арган и кайсия.

Но преди маските и грижата за кожата, трябва да се обърне специално внимание на почистването на лицето, съветва Светослава Славова.

Дори и да не се използва грим, кожата трябва да се почиства всяка вечер от мръсотията. Задължителна е употребата и на крем според типа кожа, както и околоочен крем, който в домашни условия може да бъде заменен с антибръчковите масла.

През зимата е препоръчително да ползваме по-плътен крем, който да хидратира, но и да бъде хранителен. Кожата обаче в студения сезон така или иначе се изсушава и трябва да се подхранва с домашни маски, добавя Славова.

Една такава маска е със зехтин, жълтък и мед. Сместа се нанася, след като кожата е ексфолирана с утайката от кафето, което също е леко мазно. С домашните маски се стои 20-30 минути, за да проникнат по-добре, обяснява още козметичката.

Тонизиращо действие пък има маската с равни количества зехтин и лимонов сок. Тя трябва да се втрива по-енергично, докато се зачерви кожата. След това малко щипе, но ефектът е много добър и има и леко избелващо действие, допълва Славова.

Маска може да се направи и със сметана и кисело мляко. Те могат да се разбъркат с лимонов или портокалов сок и да се добави към сместа бадемово масло.

За по-лъскава и мека коса пък може да забъркаме жълтък, една лъжичка водка, оцет и масло от ший. За по-добър ефект косата може да се увие в найлон, за да се затопли и задуши с маската. Алкохолът пък помага съставките по-добре да проникнат, обяснява козметичката.

Ако косата пък е много суха, може след измиване да се маже с бадемово масло.

У дома може да си направим и тоник, и разгримиращ продукт. С равни части розова вода, глицерин и отвара от лайка може да тонизираме кожата, а да свалим грима - с двуфазен разгримиращ тоник от масло от жожоба и розова вода.

Светослава Славова споделя и рецепти за домашно приготвен крем за лице.

"При алергии към козметични продукти, може да се пробва рецепта за крем с пчелен восък и зехтин", разказва тя.

Восъкът се разтваря в една чаша зехтин на водна баня и към тази смес се добавя една чаша отвара от билка. Течността се прибавя бавно и се бърка с миксер през цялото време. Студената течност втвърдява пчелния восък и се образува кремообразна смес, разкрива козметичката.

Вижте повече подробности как да направим крем у дома в следващото видео:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации