Трябва ли обществото да се подиграва на хората с наднормено тегло?

Медиите в САЩ водят сериозен дебат
18 сеп 2019 17:45, Нели Христова
172
Трябва ли обществото да се подиграва на хората с наднормено тегло?
Снимки: Reuters

Миналата седмица американският водещ Бил Мар заяви, че обществото отново трябва да започне да се подиграва на хората с наднормено тегло. Думи, които вбесиха неговия колега Джеймс Кордън.

"Доказано е, че подигравките с едрите хора води само до едно нещо – кара ги да се чувстват засрамени, а срамът води до депресия, тревожност и самоунищожително държание, като прекаленото ядене например“, каза Кордън по време на своето шоу.

"Ако подигравките караха хората да отслабват, нямаше да има дебели деца в училище“, заключи той.

Доводът на Бил Мар бе, че това да си дебел не е здравословно. Но прав ли е в твърдението си?

Според статистиките две трети от възрастните хора във Великобритания са с наднормено тегло. 10 660 души са били приети в болница със заболявания, свързани с килограмите. А в САЩ, близо 70% от хората над 20 години са с наднормено тегло.

В защита на Бил Мар застана бейзболистът Кевин Йукилис, който написа в Twitter, че "дължи цялата си кариера на хората, които се подигравали на теглото му". Но според психоложката Джейн Огден, истории като неговата са рядкост и са по-скоро необичайни.

"Да се подиграваш на някого е грешният начин", казва тя пред BBC.  "Всички доказателства показват, че това кара хората да се чувстват много по-зле. Самочувствието им изчезва, изпадат в депресия, чувстват се тревожни, а това води до саморазрушително държание".

Според изследване на Колежа в Лондон, единственото, което подигравките постигат, е да карат хората да качват повече килограми.

Виктория Ейбръхам е на 19 години. Учи в Ню Йорк, но е родена във Флорида. Според нейният опит Бил Мар греши много в твърденията си.

"Цял живот хората ми се подиграват заради теглото ми, но все още съм дебела. Когато някой ме обиждаше в училище се прибирах у дома и ядях много храна, която ме караше да се чувствам добре. Хората не правеха тези коментари, защото се притесняваха за здравето ми. Просто искаха да се чувства зле относно тялото си", разказва Виктория пред BBC. "Хората, които се интересуваха от здравето ми, бяха родителите ми и докторът.  Те бяха единствените, които можеха да коментират тялото ми. Децата на улицата – те просто ме дразнеха заради това, че съм различна", посочи тя.

Днес обаче Виктория е уверена в тялото си. Тя казва, че тогава се е чувствала така, все едно е невъзможно да си дебел и щастлив, но след време всичко се променило.

"След като завърших средното училище започнах да чета книги с по-пълни герои в тях, да гледам телевизионни предавания с дебели жени и това започна да променя вижданията ми за себе си. Ако гледаш неща само с бели, слаби жени, то тогава наистина започваш да мислиш, че нещо с теб не е наред. Но когато виждаш красиви едри жени... откриваш красотата и в себе си“, обяснява Виктория.

Тя знае и какви са рисковете за здравето й, за това се храни само със здравословни храни и прави упражнения, но е против диетите.

А дори и да свалиш няколко килограма, подигравките могат да имат негативно отражение върху здравето на човек. 25-годишният Уил Мавити бил пълничък в училище. Сега обаче някой едва ли би използвал тази дума, когато го описва.

"Когато отидох в гимназията реших, че единственият начин да се отърва от подигравките е никога повече да не съм дебел“, спомня си той.

Но така Уил развива хранително разстройство.

"Подигравките ме накараха да сваля килограми, но не по правилния начин. Започнах да повръщам след всяко хранене. Контузвах се постоянно, защото тренирах прекалено много. Чувствах се длъжен. Ядосвах се, когато не можех да тренирам“, разказва Уил.

Според експертите заключението е едно – да се подиграваш на някого не води до нищо добро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 9 Нищо не каза...аз от алкохола ми се разказа играта и от 75 килограма преди 10 години вече съм 65 от пиене. От алкохола не ти се яде. Ядеш най-много 50 % храна от нужната дажба за деня, а от течната храна( алкохола) не се надебелява ако не ядеш.
15
17
 
19
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Подигравки под каквато и да е форма по отнашение външен вид са недопустими.Това е в основата на законите против дискриминацията.Налагането на определен външен вид (например в телевизиите) е дискриминационен и е учудващо, че това не се вижда от институциите.Телевизионните говорителки и водещи, са като ивадени от един калъп-стройни, с кльощави ръце и крака с чак неестествено стърчащи колене.По-пълните нямат шанс а именно те олицетворяват женствеността и майката а не недохранените безплътни сенки
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казха й, че е просто лакума и нищо не откриват с което да й оправдаят плюскането---Ти пък си просто неграмотен.
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във СAЩ кoнсумaтoрствoтo е издигнaтo в култ. СAЩ държaвa нa тлъстaците.
12
3
 
11
 
! Отговори
Трябва преди 4 години
Защо:Идеалният вариант е да ги лекува. Но:1. Защото предизвиква сериозни здравословни проблеми, заболявания де, чиито лечение се плаща от всеки плащащ здравни осигуровки в България. Диабет, инфаркт, инсулт и т.н. Сигурно са над 50.2. Също така обществото трябва да се подиграва и на пушачите. Там цялото то плаща за рак на белия дроб, артеросклероза, инфаркт, инсулт. И последващите ТЕЛК пенсии.3. Също така трябва да се подиграва на всички пияници, защото навиците им водят до цироза, рак.
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.....дебели пачи който се правят на интересни и обикновенно си боядисват косите разни разноцветни цветове.
10
3
 
23
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
ДА ! ТРЯБВА ! В действителност, част от тези хора са болни и реално нямат вина. НО ОГРОМНАТА СИ ЧАСТ са живи и здрави хора, които нямат воля у себе си, които предпочитат търсят утеха в храната, пиенето, лениви и мързеливи хора. Разбира се, че е тяхна работа как изглеждат, но тогава си моя работа какво отношение ще имам към тях. Л*бераст-Тол*растията направи така щото тези хора да станат едва ли не хит,инжектират си мас в г*за за по-голяма задница, лъжем се,че не е грозно. АМИ НЕ-ГРОЗНО Е
9
3
 
36
 
! Отговори
Котоошу преди 4 години
Повечето дебелаци са такива щото много плюскат. Малко са тези с някакви заболявания с обмяната на веществата. Килограми се правят с плюскане.
8
2
 
20
 
! Отговори
Всеки що-годе преди 4 години
Здрав човек може да се втали. По-малко хранене, без алкохол и газирани напитки и повече спорт. Край на приказката.
7
3
 
18
 
! Отговори
666 преди 4 години
Напротив. Поощрявайте ги където ги срещнете. Почти 8млрд сме, проявявате разум! Те ще научат и децата си, ще хвърчат и пари за стентове. Магазините ще печелят. Всички доволни, не виждам реален проблем да ги окуражаваме в угояването.
6
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има хора с хормонални разстройства и дисбаланс, които достатъчно страдат и без хорските подигравки.
5
3
 
23
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Нямам нищо против, но някои от тях сами са се докарали до това положение и между другото има голяма разлика между едри и красиви жени и дебели такива.
4
9
 
11
 
! Отговори
White trash преди 4 години
Хoрaтa трябвa дa се подигрaвaт нa СAЩ, не нa дебелите хoрa. Русия, Гермaния Япония, Китaй тaкъв прoблем нямa. СAЩ искaт дa припишaт тoз прoблем нa жертвите oт пoлитикaтa нa СAЩ и дори дa им се пoдигрaвaт.
3
9
 
7
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Да , трябва да се подиграва на хората с наднормено тегло , както и на всички останали хора и най-вече на публикуващите подобни нелепици........
2
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една свиnя, ходи на всякви изследвания, за да докаже, че е болна и затова пълнее. Казха й, че е просто лакума и нищо не откриват с което да й оправдаят плюскането.Горката, беше искренно разочарована, че е здрава
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и някой видове подигравки да са мотивиращи към отслабване - Не.

Спонсорирани публикации