Да дадат Нобелова награда на Грета Тунберг? Решението ще е трудно

Тя би била най-младият лауреат на отличието
Обновена: 27 сеп 2019 14:39 | 27 сеп 2019 14:39, Елка Василева
291
Да дадат Нобелова награда на Грета Тунберг? Решението ще е трудно
Грета Тунберг. Снимка: Reuters

Шведското момиче Грета Тунберг си спечели милиони почитатели с критиките, които отправи към световните лидери за това, че не полагат достатъчно усилия в борбата с климатичните промени, както и заради упреците й към почитателите на пътуването със самолети. Всичко това привлече нови последователи за нейната кауза, но може да й коства Нобеловата награда за мир, отбелязва Ройтерс.

Тунберг е една от малцината, чиято номинация стана известна преди самото оповестяване на лауреатите през октомври. Тя е фаворитка на букмейкърите за спечелване на отличието. Ако това стане, тя ще бъде най-младият лауреат, който едва на 16 години ще получи наградата, печелена от Нелсън Мандела, Джими Картър и Михаил Горбачов. Грета ще бъде и първата, която ще спечели отличието заради екологична кауза, след като вицепрезидентът на САЩ Ал Гор го получи през 2007 г., заради това че привлече вниманието върху климатичните промени.

Още по темата

Но това, че Грета порицава например онези, които пътуват със самолет, настройва срещу нея някои хора. А това, че една тийнейджърка си позволява да критикува световни лидери, пък настройва срещу нея други хора. Докато либералите гледат на Грета като на храбро момиче, което казва истината за климатичните промени, критиците от десницата я обрисуват като лъжкиня или като лицемерка, намекват, че нейните родители я манипулират, или пък я представят като водачка на социалистическа конспирация.

Според Свере Лодгор, който беше член на Нобеловия комитет от 2003 г. до 2011 г., отдавна не е връчвана награда за мир за климатичната кауза, така че това увеличава шансовете на Грета, но проблемът идва от това, че тя порицава и засрамва пътуващите със самолети, а срамът не е конструктивен начин, за да накараш някой да направи промяна и това намалява шансовете й за наградата.

Грета вече отхвърли твърденията, че някой й плаща или, че е използвана от някого. Още през февруари тя написа във Facebook, че зад нея няма никой. Тогава тя сподели, че дори нейните родители далеч не са били защитници на каузата за климата, преди тя да ги запознае със ситуацията.

Преди пет години пакистанската тийнейджърка Малала Юсафзаи, защитаваща каузата на образованието за всички, получи Нобеловата награда за мир на 17 години, но нейната кандидатура не беше толкова разделяща, колкото е тази на Тунберг.

При разглеждането на кандидатурата на шведската активистка Нобеловият комитет ще отчете, че е огромно бреме да се връчва такова отличие на тийнейджър, ще вземе предвид възрастта на Грета и ще обмисли как тя би се справила с още по-голямо обществено внимание, в случай че вземе наградата. Комитетът може да реши да намали бремето на очакванията от "лауреатката" Тунберг, като сподели наградата между нея и някой друг, но може и да реши и, че нейното поведение показва, че тя е по-зряла, отколкото връстниците си.

Освен Тунберг други водещи претенденти могат да бъдат папа Франциск, Репортери без граници, Комитетът за защита на журналистите, Агенцията на ООН за бежанците и ръководителят й Филипо Гранди или етиопският премиер Абий Ахмед заради постигнатото помирение на страната му с Еритрея и заради усилията му за постигане на повече демократични свободи в Етиопия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
1
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Ако някой дръпне маската от лицето на това недоразумение Грйета, отдолу ще се облещи грозното лоце на Сорос!
258
0
 
1
 
! Отговори
злобно и ич не е гуд преди 4 години
с една кюмурджийска лопата по Дъто, един кютук по Га-та и един конски къч в устата и тва че да се намести и издриска на нобелния говномет и нихната деиярея от един милион бели червейчета.след 5 години може да замести баба си КрисЛенинка ГерБерия или да стане надзирател в некой конци лагер
257
0
 
0
 
! Отговори
До Георг: преди 4 години
Толкова млад и толкова покварен. Прот.ивно е. Дано претърпиш пълен крах в кариерата си на лекар. "Лекари" с морал като твоя докараха краха на тая цивилизация. Явно кръвта вода не става. Толкова от потомците на без.мозъчни нар.кома.ни.
256
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aз мисля, че туй е началото на изборната борба за щатски президент.
255
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туй с яхтата е нищо.Има организирани маршове из целия свят, а тези, дето ги организират не се афишират. Не можеш да ги откриеш.За монреал вчера.Центъра беше затворен за транспорт, а времето беше приказно, та то там винаги си е пълно с хора.ОбачеНякои училища затвориха за да могат децата да отидат. Също и някои фирми. Цял ден градския транспорт на острова на Монреал е бил безплатен.А тук билетчето е 3.75 кад = 5 лева.
254
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а жълта книжка кога?
253
1
 
3
 
! Отговори
требесимулизанье преди 4 години
и кво? утре като не му се изпълни мераклийското желание - какво ще изтрепа родителите, съседите и пилота от 16-я етаж защото не я пуснал да рипне от самолета да се приземи без СО2.Море она Сесето Плевенская да я побара, море от дека косми ке да отщипне да й го утето и утето забели още епилира и да я подкара като сладолед по шведскаму кът фрнсусойка, майна.
252
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tova momi4e ne e ok mnogo sloba mn mimiki na tra lala momi4e nasaskano sloba omrasa nexe sa nagrada a sa dr
251
0
 
23
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
Момичето е клиничен случай,преекспониран от неолибералните медии.Нуждае се от лечение и наблюдение от психиатър и психолог
250
2
 
13
 
! Отговори
Категорично преди 4 години
Поне едно Оскарче ще намаже...
249
1
 
18
 
! Отговори
Е преди 4 години
С какво е повече от другите деца,че й дават трибуна в ООН да вряска сатанизми?Има милиони деца по този Свят,които са направили по-достойни неща от това да се яде консерви в луксозна яхта,струваща 100 хиляди долара.Има поне няколко милиарда души,които ще го направят без да реват!
248
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо се чудя откъде толкова злоба и неприязън към едно дете на 16 год. Не е поп или тийн звезда, а дете което обединява масите и предимно младите за една кауза за която наистина е дошло време да се обърне достатъчно внимание. Ето това дете и тази идея днес обедини хиляди хора из целият свят. Мога да говоря от 1 во лице защото това дете което беше поканено от организаторите на митинга в Монреал където живея, успя да изкара по улиците на града повече от половин милион души!!!!!
247
0
 
17
 
! Отговори
порочно зло био-дете преди 4 години
чшъъ, аб тва много злобно, даже излъчва поглед на младата баб Яга. Тва явно се катери по дърветата за да бърка по гнездата на птиците и им чупи чйцата, след което като побесняли тича по тва време из реките за да стъпква айцата на сьомгите, след което с дълъг камшик бие дацата от 2а и 4г групи защото са израснали в стаи с климатици...Само можем да гадаеме какво щеше да се слу1и с децата в Освиенцим през 1941-45 или в Лаос при Пол Пот
246
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Иванчева е като Грета!Никой не ще да я вижда, но тя е все тук!Не може ли Грета да си иде в психодиспансера, а Иванчева - в Сливенския.Явно не може!Ние трябва да живеем с тях в психозатвора!
245
2
 
6
 
! Отговори
Р.Радефффф преди 4 години
Грета обича Грипен!Гретенизъм!
244
2
 
15
 
! Отговори
Слави преди 4 години
Карам си яхтата по Атлантика,Съседна яхта с мома лютика.Аз и махам от възпитание.Тя ми се кара без колебание.За тая...Даже да карах комбайн..Нема бибитка!!!!
243
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се поразровят, може и голи снимки да й намерят.
242
2
 
9
 
! Отговори
Хензел преди 4 години
Ние с Грета,Сме две хлапета.Глупости говорим,Но сме популярни.Що друго да сторим,Но пък сме реални.По новините и социалните мрежи,Рейтигът ни един връх бележи.За кво ли ни гледат? Хей туй е въпроса!Дали са съгласни?Или кой кого забаламоса!
241
1
 
8
 
! Отговори
Силвия преди 4 години
Страшно стихо, бро. Айде сега Стивън Тайлър да му напише музика! :)Крейзи, крейзи, крейзи, крейзи Гретаааа.....И тя се вози в кабрио, ама електрическо! :)
240
1
 
3
 
! Отговори
Силвия преди 4 години
Нека да види (Георг), че наркоманите понякога са по-добри от дипломираните лекари.