30 г. след падането на Берлинската стена: Кренц вярва, че СССР го предаде

Беше най-ужасната нощ в живота ми, казва лидерът на Източна Германия
10 окт 2019 20:00, Нели Христова
139
30 г. след падането на Берлинската стена: Кренц вярва, че СССР го предаде
Снимки: Reuters

“Тази улица се казваше "Сталинале". Преименуваха я, когато Сталин умря. А това там беше площад Ленин. Имаше голяма статуя на Ленин. Но я свалиха. ГДР построи всичко това“ - Егон Кренц поглежда през стъклото на автомобила си и се усмихва.

Германската демократична република или Източна Германия, държавата, която някога е управлявал, вече не съществува. 30 години след падането на Берлинската стена, 82-годишният Кренц се среща с BBC.

“Обичах Русия и обичах Съветския съюз. Все още имам връзки там. ГДР беше дете на СССР. Съветският съюз стоеше зад възхода на ГДР. За жалост стоеше и до смъртното му легло“, казва на перфектен руски бившият германски политик.

За комунистическа Русия Източна Германия е ключова точка в Европа. СССР има поне 800 гарнизона и над 1 милиона войника там.

"С окупираща сила или не ние виждахме съветските войници като приятели. Този термин "част от Съветския съюз" е типично западна терминология. Във Варшавския договор бяхме съюзници на Москва. Но разбира се, когато станеше дума за моята страна, СССР имаше финалната дума“, казва Кренц.

Егон Кренц се изкачва по стълбичката на властта бързо.

"Бях млад пионер. После станах член на "Германската свободна младеж“. А после се присъединих към Комунистическата партия. После станах неин глава. Постигнал съм всичко!“, спомня си политикът. В продължение на много години, той е виждан като "младият принц“, наследник на ветерана Ерих Хонекер. Но когато той поема контрола над партията през 1988 година, тя вече губи своята сила.

От Полша до България властта на хората помиташе Източния блок. И Германия не прави изключение.

Седмица преди да падне Берлинската стена, Кренц отива в СССР за спешна среща с Михаил Горбачов.

"Той ми каза, че хората на Съветския съюз виждат германците като свои братя. И след своите хора, той обичал народа на ГДР най-много. Тогава го попитах дали се вижда още като бащинска фигура на ГДР. Той ми отговори: "Разбира се, Егон! Но ако намеквате за обединение на Германия, това не е на дневен ред“, спомня си Кренц.

"По онова време мислех, че Горбачов е искрен. Това беше моята грешка“, признава бившият лидер. Попитан, дали смята, че Съветският съюз го е предал, той отговаря кратко и ясно.

„Да.“

На 9 ноември 1989 година Берлинската стена пада.

"Това беше най-ужасната нощ в живота ми. Не искам да изпитам това чувство никога повече. Когато политиците на Запада казаха, че това е празненство на народа, аз ги разбирах. Но аз поех цялата отговорност. В такъв емоционален момент, ако някой беше убит онази вечер, можеше да влезем във военен конфликт помежду си“, казва Кренц.

Седмица след падането на Берлинската стена той подава оставка като лидер на Източна Германия. Следващата година ГДР и Западна Германия се обединяват. Не след дълго се разпада и Съветския съюз. Но за разлика от Кренц, в Източна Европа Горбачов е приеман като герой за това, че позволява Желязната завеса да падне.

Кренц губи властта над страната си. След това и свободата си.

През 1997 година той е обвинен за убийството на германците, които са се опитали да преминат Берлинската стена и са били застреляни. Прекарва 4 години в затвора.

"Пратиха ме в затвора, защото не направих достатъчно, за да попреча Стената да бъде построена. Аз бях генерален секретар, когато тя бе открита. Казаха, че трябвало да го направя по-рано.

Той все още се интересува от политика. И все още подкрепя Москва.

"След слабите президенти като Горбачов и Елцин е страхотно, че Русия има президент като Владимир Путин“, казва Кренц. По думите му, Студената война никога не е свършвала и продължава да се води, но с други средства.

Днес Егон живее тих и спокоен живот на крайбрежието край Балтийско море. Все още получава много имейли и писма от внуците на гражданите на ГДР. „Те ми пишат, че техните баби и дядовци биха се зарадвали, ако им пожелая честит рожден ден. Понякога хората идват и ме молят за селфи“, твърди Кренц.

Когато слиза от колата в центъра на Берлин, учител по история с група деца се обръща възхитен. Днес е щастливият им ден. Те се приближават и питат Кренц: „Ние сме на училищна екскурзия от Хамбург, за да проследим историята на ГДР и е страхотно да сте тук, като жив свидетел. Как се почувствахте, когато Стената падна?“

"Не беше карнавал. Беше драматична нощ“, категоричен е Кренц.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 104Само хората с поробено съзнание гледат на свободата като на нещо негативно. Тях ги е страх от свободата, затова е гледат враждебно. Другата категория хора които гледат така на нея са тезо, които не знаят как да я използват за да се развиват. Те нямат полза от нея и виждат само негативите от несигурността, която свободния избор носи със себе си. Златна клетка и т.н. с тази разлика, че при комунизма клетката беше ръждясала вместо златна.
100
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 99Сега хората могат да генерират собствен капитал и много го правят. Също така, механизмите на демокрацията функционират на множество нива, и това е което се има предвид с това което си цитирал.
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А спри са ве папагал гладен и тогава и сега си бил същият неудачник.
98
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 96Източно германците не се чувстват предадени, защото западногерманците хвърлиха колосални средства да им помогнат да се възстановят и и до днес плащат данък солидарност със всяка заплата. Не говорете неща които не знаете само за да пишете нещо
97
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 89/91.. и икономическата система много хора буквално си заминаха от стреса и нервите докато се ориентират в мътните води на прехода. Това хора които не са го преживели не могат да си го представят дори. Много от масовите заболявания се дължат на това плюс множество фактори съпътстващи този процесСега ти го пиша това за трети път, тъй че намаш извинения следващия път пак да ми повтаряш същите неща и да се правш на неразбрал.
96
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От Полша до България властта на хората помиташе Източния блок. И Германия не прави изключение."Къде я тая владст на народите? Навсякъде се вижда власт на капиталите, а народите страдат.
95
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гладни ама свободни ръкоделци,демографска криза борят.
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 89/91.. а защото границите не се отвориха истински чак до влизането ни в ЕС през 2007. С настъпването на кризата през 2009-2010 още една вълна от хора се изнесе. Оттогава бавно но сигурно тренда се стабилизира и сега вече имаме незначителен превес на емиграцията над имиграцията2) ужасяващото здравословно състояние на нацията допринесе за висока смъртност. Заслуга на преходните години на тотални шокове от прехода към съвременно и модерно здравеопазване3) покрай смяната на политическата .
93
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и източно-германците се чувстват предадени, но за това не пишат от Дойче-пропаганде...
92
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 89/91Тъй като това сме го говорили, няма да повтарям това което другите ти написаха и аз съм ти писал и преди. Накратко, демографската криза започна още в началото на 80те, когато започна да намалява раждаемостта.Други фактори, които доведоха до демографската криза са1) очевидно гигантската емиграция веднага след като границите се отвориха. Този процес, противно на това които такива като теб твърдят, не продължи толкова дълго защото в България положението не се е подобрявало ....
91
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 89Какъв съвременник си ти, кого заблуждаваш? Съвременниците на това време като някои от нас си спомнят за ужасяващите комунистически режими, тоталното незачитане на индивидуалните свободи, липсата на възможност за избор, репресиите срещу "противниците" на Партията, забраните за свобода на словото, на движението, ужасяващата система стимулираща най-низките човешки качества (системата се опитваше да принужди хората да са доносници) и пр.и пр. На кого ще разправяш че си бил съвременник ти?
90
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 88Ти колко деца имаше през социализма? Ако са под 3, това е отговорът на въпроса ти.Затова се топим кат ланшен сняг. Защото последното десетилетие на соца дте имали по 1 дете.
89
7
 
11
 
! Отговори
До 89 преди 4 години
Гащник хайде да не ми"разясняваш"събития на които съм съвременик? Въпроса ми е една популация(България) се топи когато има,пандемия,природен катаклизъм"охолно битие"Та кое от тия всичките събития ние преживяхме?
88
0
 
11
 
! Отговори
Съвременник преди 4 години
Следвал съм в ГДР. Имаше 300 хиляди служащи от СА, а не 1 милион.
87
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 87Истината е, че теб не те интересува отговорът на въпроса който задаваш. Знам защото лично съм ти го обяснявал поне два пъти, след което ти започваш да си пееш песничките дето си ги заучил с цел да спамиш и тролиш.Сега, за да го запомниш добре да ти го повторя: Комунистическия режим беше такъв, че хората предпочитаха да бъдат разстреляни пред това да продължат да живят в такава среда.
86
5
 
12
 
! Отговори
До 87 преди 4 години
Тия упражнения по словоблудството ги прави на внуците си,евентуално ако имаш такива!Въпроса ми е,защо след тридесет години "охолно демократично"битие ние се топим по бързо от ланшният сняг?
85
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 85Защо е прощава Комунизмът ли? Защото е зловеща политическа система, в основите на която стои мачкането на индивида и неговите свободи. Тя няма за цел да произвежда напредък и развитие. Интелектуалната собственост не съществува, както всъчщност и каквато и да било совственост. Човека, имуществото му, достойнството, мисленето му и живота му са собственост на Партията. Както казах, когато не знаеш питай. Вече уточнихме кой е хлапак и ***, тъй че, главно слушай батковците.
84
1
 
5
 
! Отговори
До 85 преди 4 години
Питам те малки ***! Защо?
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 82Ми, като не знаеш питай, не ръси бисери тук.
82
2
 
9
 
! Отговори
До 82 преди 4 години
Абе незнам какво не прощава комунизма,и какво прощава"капитала"ама скоро сме на път да изчезнем!