Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи

Според него пикът на COVID-19 ще е след 2-3 седмици
Обновена: 25 мар 2020 08:44 | 25 мар 2020 08:43, Нели Христова
243
Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи
Снимка: БГНЕС

Ефективни ли са бързите тестове? Разногласия по този въпрос се появиха между новосформирания Медицинския съвет и Националния оперативен щаб. Според доц. д-р Атанас Мангъров бързите тестове са нужни, тъй като с тях щяха да се установят много повече случаи.

"Задачата на медицинския съвет не е да дублира функция на щаба. Ограничителните мерки са много добри, но това, което не се прави както трябва, е епидемиологичен надзор. Тази борба трябва да се води от епидемиолози", заяви доц. д-р Атанас Мангъров пред БНТ.

"Ако бяхме въвели бързи тестове, щяха да се установят повече случаи. Тези тестове са с чувствителност около 90%, но ако не се правят, пропускането е 100%", каза д-р Мангъров по повод на масовото тестване.

"Маски могат да се слагат, ако това успокоява хората - маската показва ангажираност, друга тема е доколко помагат. Загражденията на парковете също водят до дискомфорт, но показва ангажираността на държавата. Въпросът е да не прави пропуски в области, които са съществени. Не можем обаче да пренебрегваме бързите тестове. Ако те се прилагат, общата картина ще бъде по-ясна", допълни той.

"Пикът на заболяването най-вероятно ще се случи след 2-3 седмици", каза д-р Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя дърт вампир не се спря с тези бързи тестове. Неговите фирми ли ги внасят, че толкова реве за тях? Щом в Европа и света не се ползват, не му вярвам.
28
5
 
14
 
! Отговори
Стоянов преди 4 години
Мисля всички сте лекари тук,изцяло компетентни по вируси и заразни болести ?Както мислите за теорията на Айнщаин ,и скороста на въртене на Земята?Да е... таз проста нация с огромно съмочувстви и малки възможност.
27
3
 
21
 
! Отговори
ГД преди 4 години
Не зная въз основа на какви данни гради мнението си доц.Мангъров, но преди 2 дни разговарях със сина си, който от 19 г. е инженер в пречистването на питейна вода на Бостън, щат Масачузетс - щатът с най-много заболели в САЩ - ако не се лъжа около 700 човека. Бостън е окръгът на щата с над 40% от общия брой заболели хора - над 300 човека.Синът ми обясни,че при бързи тестове достоверността е 40%, поради което здрави хора попадат при заболели и обратното - болни са станали "здрави". Доц. Мангъров?
26
1
 
12
 
! Отговори
поредендебил светило преди 4 години
маските са за успокоение - казва, ами защо в Япония не мислят такаhttps://dnes.bg/koronavirusat/2020/03/24/blizo-do-kitai-a-samo-1128-zarazeni-s-koronavirus-kak-go-postigna-iaponiia.443374,1и имат многомалко заразени.Може би иска да има повече болни? Вече ми се привиждат заговори.
25
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутафчийски много ясно си каза съображенията. Да тези тестове ще доведат до изсветляване на повече случаи заразени. И в повечето случаи ще се касае за хора, които така или иначе ТРЯБВА да стоят в карантина. Бързите тестове обаче дават немалък процент ФАЛИШИВО-ОТРИЦАТЕЛНИ резултати ! И звучи логична тезата, че да се даде НЕВЯРНОТО самочувствие на изследваното лице, че е здраво и да почне да обикаля по роднини и приятели (мислейки че е здрав) е ПО-ГОЛЯМОТО ЗЛО.
24
7
 
8
 
! Отговори
Краснъй Матор преди 4 години
Редно е да се създаде Движение Срещу Герб За Бързи Тестове (ДСГБТ)! В движението ще влязат БСП, Радан Кънев, Румен Радев, остатъци от ДСБ, Слави Трифонов и други. Да сразим вируса с бърз тест но без Герб!
23
15
 
12
 
! Отговори
az преди 4 години
това не е вярно,гледах му интервюто.Човека каза , че с тези мерки,на затваряне у нас,не правим нищо.Дори да отмине сега,когато излезете ще се заразите масово.Имунната ви с-*** направо става на нищо ,от сядане вкъщи.....Днес.бг ,добре ги завъртате работите.Я напишете какво каза Тръмп снощи,че ще отваря блокадите и по-добре тази болест,от колкото гладен народ !!!!!!
22
4
 
14
 
! Отговори
ммм преди 4 години
Това което е негодно, не успяло да се докаже в живота, в професията, но е нагло като конска муха, стигнало до Държавните ясли, сега ни дава акъл какво правим!Изпитвам отвращение от тези ***.Ние обикновените българи нето бяхме чували за тях, нито в чуждите престижни издания имаше техни публикации!Ако продължава с тази малоумщина можем да стигнем до полудяване.Исторически винаги е имало катаклизми, което и този вирус е нещо нормално, но не е нормално някои постоянно да излива подобна
21
5
 
11
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
С ти от позицията на какъв даваш оценка?Любопитно ми е какъв експерт си - шлосер, шофьор, продавам в бакалия? Аман от псевдо професори с мнение. Като нямаш капацитет да коментираш конкретна тема - по-добре замълчи.
20
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платените Мангъри на БСП напълзяха по медиите да лъжат народа.
19
7
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
какви 4 5 дни бе, бързия до три часа, стандартния до 20
18
20
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Ами, да ги пуснем тия бързи тестове, ама Хунтата няма полза от тях.Ще излезе, че заразените не са 200, а 20 000 !Хунтата няма да има основание повече да отлага налагането на карантината.Наложи ли се пълна карантина - сиреч задължително оставане по домовете за 20 дни, след 20 дни всичко е приключило. И се връщаме към нормалния живот.Видяхме го в Ухан Китай.Да, ама Хунтата няма полза това да приключи.Те имат полза тази агония да продължава така поне до есента.-Ако не скочи народът ..
17
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2009 г. от свински грип над 100 000 българи влязоха в болница и нямаше извънредно положение. Тогава грипа засягаше бременни, деца - общо казано млади хора. А сега при 200 заразени извънредно положение? Дали не става на въпрос за едни пари? И как някой трябва да си ги гушне за сметка на българското общество.
16
1
 
12
 
! Отговори
Беднякът-милионер преди 4 години
Точно така Мангъре, ако имах милион във евро щях да съм милионер!
15
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо този говори за тестове - нали се изказа срещу карантината? Какво като се открият много заразени - нали трябваше да се изгради колективен имунитет?Не му харесва, че просто не се сбъдват прогнозите му днес у нас да има хиляди заразени и стотици починали?Въобще защо му се дава трибуна да говори, ще умре от злоба, че не е включен в нито един щаб.
14
3
 
6
 
! Отговори
Стоянов преди 4 години
Анонимен 11 ти какво работиш?
13
2
 
4
 
! Отговори
Сава преди 4 години
Винаги става въпрос за пари , а не че няма! Виж тук procomcure
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то сега с уж точните тестове - файда. Като чакаш резултати по 4-5 дни, а междувременно кой знае колко хора заразяваш. А и като тестваш 10 човека на ден, нормално да няма много потвърдени случаи
11
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя продължава с неадекватните си изказвания. Абсолютно некомпетентен по тези теми. За детски болести- да говори и да не спира. Относно този вирус- да се скрие някъде. Наговори един куп глупости.
10
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-накрая тиквата ще кандиса, ще пусне бързи тестове за 2 дни, ще изкочат такива резултати, според които големите математици ще заключат, че пикът ще е през септември и ще им дойде идеално за удължат извънредното положение до края на годината. Вън терора!!!!

Спонсорирани публикации