Комик срещу агент на КГБ: Зеленски и Путин в битка за Украйна

Двамата мъже са се срещали лице в лице само веднъж
4 мар 2022 07:11, Нели Христова
196
Комик срещу агент на КГБ: Зеленски и Путин в битка за Украйна
Снимка: БГНЕС

Единият е бивш комичен актьор, който стана президент през 2019 г. като политически новак. Другият е някогашен агент на КГБ, който е на власт вече повече от две десетилетия.

Украинският президент Володимир Зеленски и руският президент Владимир Путин са родени в бившия Съветски съюз и имат едни и същи малки имена. Но приликите свършват дотук.

Горчивата лична конфронтация между двамата мъже безспорно също играе роля за руското нахлуване в Украйна, като тяхното лично и политическо бъдеще е заложено на карта заедно със съдбата на страната.

44-годишният Зеленски се укрива в центъра на Киев по време на руските бомбардировки в бункери заедно с охранителния си отряд и най-близките си помощници.

Междувременно 69-годишният Путин седи в Кремъл и приема посетители според най-строгите протоколи, като разстоянието, на което се намира дори с близките си министри край гигантски маси, е осмивано в социалните медии.

Двамата мъже са се срещали лице в лице само веднъж - когато през декември 2019 г. френският президент Еманюел Макрон ги прие заедно с тогавашния германски канцлер Ангела Меркел за разговори в Париж относно Украйна.

Оттогава Зеленски се е превърнал в толкова непримирим враг на Путин, че руският президент никога не го споменава по име, също като основния си вътрешен опонент Алексей Навални.

Вместо това Путин нарича украинският президент с еврейски произход, който се радва на всеобщо възхищение сред международната общност и беше избран демократично през 2019 г., ръководител на "киевския режим" или „лидер на банда наркомани и неонацисти".

В обръщението си към нацията късно в сряда Макрон подчерта контрастът между двамата, като заяви, че Путин "е избрал войната", докато Зеленски е "лице на честта, свободата и смелостта".

Докато през първите години на новото хилядолетие Путин укрепва контрола си над Русия, Зеленски създава продуцентската си компания "Квартал 95" и има репутацията на една от най-изявените личности в украинския шоубизнес.

Малко повече от година след като Путин анексира украинския полуостров Крим и подкрепи сепаратистите в източната част на страната, през 2015 г. Зеленски започва да се снима в шоуто, което го изстрелва към звездната слава.

Комедийната драма, в която Зеленски играе главната роля се нарича "Слуга на народа" и разказва историята на Василий Холобородко - учител по история, който става президент, след като негова тирада за корупцията става популярна.

В един от епизодите Холобородко /Зеленски/, получава обаждане от германския канцлер Ангела Меркел, която поздравява Украйна за присъединяването ѝ към Европейския съюз, и започва да подскача от радост - само за да разбере, че Меркел е сбъркала номера и е искала да се обади в Черна гора.

Тази седмица Зеленски - вече бидейки истински президент - подписа заявлението за присъединяване на Украйна към ЕС.

През 2019 г., когато политиката на страната е в хаос, Зеленски влиза в битката и печели президентските избори с гръм и трясък, като нарича партията си "Слуга на народа".

Изборът му беше посрещнат хладно от Кремъл и Путин, който така и не прояви голям интерес да контактува със Зеленски, дори след срещата на върха в Париж през 2019 г.

В обръщение към нацията часове преди руската инвазия Зеленски заяви, че Кремъл не е отговорил на молбата му за телефонни разговори, което е бил мрачен знак, че войната е близо.

Годините на Зеленски във властта дори преди войната никак не бяха безпроблемни, с обвинения от критиците у дома, че му липсва всякакъв политически опит, че наема бившите си бизнес партньори като висши държавни чиновници и че е натрупал богатство в офшорни зони.

Но като военен лидер той се справя отлично, като почти всеки ден прави видеообръщения, за да покаже, че е останал в Киев въпреки бомбардировките.

Докато Зеленски си прави селфита с жизнерадостния си министър на отбраната, Путин е все по-изолиран и дори министърът на отбраната на Русия -Сергей Шойгу - негов близък приятел и спътник, е държан на разстояние на другия край на прословутата дълга маса в Кремъл.

Стюарт Патрик, старши научен сътрудник по въпросите на глобалното управление в базирания във Вашингтон Съвет за международни отношения, заяви, че Путин е успял да превърне Зеленски в "международен герой".

"Изглежда, че няма нищо по-застрашително за един деспот от функционираща (макар и несъвършена) демокрация в съседство", заяви той.

Списание "Тайм" постави коментар на Зеленски от обръщението му на украински език пред парламента на ЕС тази седмица на корицата си - "Zhittya permozhe smert - a svit temryavu" (Животът ще победи смъртта - светлината ще победи мрака).

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви в четвъртък, че Путин желае "смазването на Украйна", за да избегне наличието на "демократични модели на прага си".

Зеленски заяви, че се опасява, че е цел номер едно на руската инвазия, но отново призова за преговори с Путин като единствен начин за прекратяване на конфликта.

"Ако някой си мисли, че... Украйна ще се предаде, той не знае нищо за Украйна и няма какво да прави в Украйна", заяви Зеленски в последното си видеообръщение - явно лично послание към Путин.

"Вървете си у дома. В своя дом", каза той.

Коментар на Стюарт Уилиамс, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 2 години
Друг велик руски слуга ще предложиш ли да гледаме? :D Христов е ясен, дай друг.
100
2
 
2
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Фашияга *** за 1 седмица ми е-а бойната слава която градих в продължение на 2 години,а тате Рокфелер беше почнал да се гордее с мен!!Ще има международен трибунал!!
99
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сега де, Виктория Нюланд:Санкциите срещу Русия ще бъдат свалени когато, тук внимавайте много, КОГАТО ТЯ ПРЕКРАТИ ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ.
98
14
 
5
 
! Отговори
Най-скоро преди 2 години
Военопрестъпниците Путин, Лавров,Шойгу ще бъдат изправени пред съда в Хага.Тези антихора избиха десетки хиляди в безмислена война, водена само за империалистически завоевания.
97
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зельоний, юдейското ***, вече от кой ли не поиска гаранции за безопасност - от Германия, от САЩ, от Балтийски страни, от Турция, от биртанците.... Ама отговор дали получи? Ц!
96
3
 
18
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Тези ваши съграждани,които избивахте осем години -в Одеса и Донбас също си имаха домове .Избити са 14000 души.
95
17
 
6
 
! Отговори
азъ преди 2 години
Комикът Зеленски е Човек с човешки качества. Кагебистът м-р Путин по подразбиране е Античовек със съответната античовешка характеристика. Разбираемо е античовека да ненавижда своята противоположност човека. Лидерите на почти всички държави, члнове на ООН- 141 на брой проумяха това и застанаха на станата на човечността. Четири държави управлявани от зловещи диктатори очаквано се строиха зад Античовека. Кой ще е краен победител в битката между човешкото и античовешкото предстои да разерем.
94
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе комик е някой който измисля и разказва вицове. Зленски не е комик, а превземащ се ТВ клоун, все едно да сложиш господари на ефира да водят война...
93
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 99 - Мда, прав си! Колкото Дж.Буш и Обама бяха съдени в Хага а туй що натвориха в Ирак, Либия, Афганистан и Сирия )))
92
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как въобще ви минава през умът да правите сравнение между лидерът на една от трите империи в света и напушен клоун-марионетка???
91
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комик от Украйна срещу ц'иник и убиец от Кремъл.
90
8
 
6
 
! Отговори
Нео преди 2 години
Овчедушието дори не зное какво е КГБ! Това е руският аналог на Гестапо-пазител на наложеният фашистки ред на управляващата партия! Самият диктатор е служил, като контраразузнавач към войските на СССР в ГДР. Т.е. е пазил собствените си военни, да не би някой от тях да не ставе агент на чужда държава или да не избяга на запад. Бил е щатен доносник.
89
8
 
10
 
! Отговори
Целта е ясна преди 2 години
Украинското правитетелство е одобрено от американските демократи (както нашето на Петков и Радев!) и няма да се поколебаят да убиват мирни граждани, да бомбардират блокове и заводи за да изпълнят нарежданията на американските си господари. Целта е ясна - компрометиране на Русия, сваляне на Путин и поставяне на марионетно правителство в Москва.
88
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комик от Украйна срещу *** и убиец от Кремъл.
87
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще бъде съден в Хага, ако убива цивилни. Затова се прави на хуманен диктатор и узурпатор...
86
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симптоми за употреба на кокаин - безпокойство, шугавост, компекс за важност и величие, еуфория, паника, раздразнение, разговорливост, кражба на пари, раздразнимо или необяснимо поведение, безразсъдство, спазми на лицевата мускулатура, интензивна параноя, психоза, чести смени на настроението, загуба от реалността, липса на преценка.... това ми се струва адски познато от последната седмица...
85
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Zircon "Путин пипа внимателно. Не иска невинни жертви" - Подкрепям! Видя се, че след като превзеха Херсон, руснаците вкараха там хунанитарен конвой. За разликата с поведението им спрямо ВСУ, ЦРУ и други подобни е очевидна
84
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
94, точно! Клоун-марионетка-наркомаан срещу новият император на Русия!
83
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След санкциите срещу Русия ,скоро няма да има парички за този сайт . ХАХА
82
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сравнението по скоро трябва да бъде-Клоун Марионетка срещу съвременният император на Русия!