Работата от вкъщи мотивира германците да се местят в предградията

Решението им е до голяма степен по финансовите съображения
20 фев 2023 08:35, Елка Василева
119
Работата от вкъщи мотивира германците да се местят в предградията
Снимка: архив, БГНЕС

Работата от вкъщи е мотивирала много хора, най-вече от големите градове, да сменят мястото, на което живеят. Това сочат резултатите от проучване, проведено сред 12 000 души в Германия от икономическия институт "Ифо" (ifo) и сайта за недвижими имоти immowelt.

"Сред тези, които са напуснали големите градове, 38 процента са се пренесли в предградия, 30 процента са предпочели по-малки градове с между 100 000 и 500 000 жители. Само 9 процента са избрали градчета, а 5 процента - селски райони", уточнява Матиас Долс, заместник директор на Центъра за макроикономика и изследвания към института.

Запитани за плановете си за следващите 12 месеца, 10 процента от анкетираните жители на градовете отговарят, че планират важно преместване. Сред тях 40 процента възнамеряват да се преместят в по-малък град, а 22 процента - в предградия. Градчетата и селските райони са най-рядко посочвани като дестинация за нов дом (съответно от 8 и 12 процента от отговорилите).

"Противно на някои очаквания, пандемията от КОВИД-19 не е предизвикала масово преселение към провинцията. Резултатите от изследването ни сочат, че няма вероятност това да се случи и в бъдеще", отбелязва Долс.

Финансовите съображения играят все по-значима роля в решението за преместване. "Респондентите посочват нарасналите основни разходи за наеми, без да се включва отоплението, и за енергия като големи ценови стимули за решението им", допълва експертът.

Резултатите се основават на представително проучване сред 12 000 души, проведено през есента на 2022 година. То актуализира анкета от май 2021 г.

През май 2021 г. 12 процента от анкетираните тогава са възприемали жилищните разходи като голямо финансово бреме. Този процент е нараснал до 20 процента сред анкетирани през есента на миналата година. Сред хората, които планират да се преместят през следващите 12 месеца, 12 процента посочват финансовата тежест като най-важната причина за преместването си. Преди енергийната криза финансовите съображения бяха значително по-слаб фактор.
(БТА, Елена Савова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
До 107 : всъщност може и аз да съм написал това. Цитата е на Маргарет Тачър, от времето, когато е смачкала миньорските бунтове в Англия, мисля че е било в края на 70те.
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До доналд, всичко е в реда на нещата. Всеки си избира в коя част на обществото да се позиционира! Някой беше писал тук много добра мисъл: бедността(респективно простотията) е в следтсвие на множество поредни грешни решения. => всичко е напълно честно!
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Доналд : само да те светна че хората от града не ходят на ресторант по джапанки. Това е патент на провинциалистите. Но явно не идваш често в София и ти е простено да не го знаеш. И запомни : Макдоналдс не е ресторант.
101
4
 
1
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Е като живееш на тъпо място все трябва да ти носят. Хората в градовете могат и да слезнат по джапанки. Кеф ти ресторанти, кафета, сладкарници. Все ще си намериш това което търсиш. Повярвай ми, по-приятно е!!!!
100
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До доналд 103 : Не може всички да са айнщайновци. Някой трябва и пицата да ми носи, нали?
99
3
 
0
 
! Отговори
доналд преди 1 година
>>> училища, детски градини в колапс. Като дойдеш в София от чужбина почваш да се питаш дали не си в Бейрут 1980. Провиницията няма какво да я коментираме, там са още в средновековието, имат си Батки-Лордове. За музика, литература и изкуство да говорим ли? Нещо стойностно напоследък? А в БАН как са с интелекта? Мислиш ли че цялата българска действителност може да бъде описана като ЕРА НА ИНТЕЛЕКТА?
98
0
 
3
 
! Отговори
Хахахахаха преди 1 година
До доналд: неграмотен си. И дори само това занулява това къде си си научил сам. Хахахахаха Как може да има толкова клоууни в тази държава?
97
3
 
0
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Абе вие сте като зубъри в провинциална гимназия. Аз моето място си го знам, каквото съм учил сам съм си го избрал. Това което не можете да проумеете е формата на капитализма. На европейците им трябваха 2 опустошителни войни за да за да се усетят че общество не се гради само с господари и слуги. Но ето връщаме се към капитализъм стил 1850. Разликата е че днес можем да приспим народа чрез медиите и не рискуваме да повторим пролетта на 1848. Ама вие нали сте много учили и не ги разбирате тези неща.
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До доналд : Искаш да учиш? Ами заповядай. Първо трябва да се научиш че комунизма и диктатурата на пролетариата свърши. Вече работническата класа не е на пиедестал, сега е ерата на интелекта. И второ - научи къде ти е мястото. Защото май много хора не знаят. И най-важното : научи се че никой не ти е длъжен. Сам ковеш съдбата си, и не са ви виновни нито програмистите, нито чорбаджиите, нито евреите, илюминатите, тръмп, путин, марсианците, бойко или киро, или който и да било друг. После е лесно.
95
6
 
0
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Алтруизмът не е присъщ за всеки. Както казах обществото е болно, ходи обяснявай на шизофреник че сте само ти и той в помещението. Аз не се оплаквам нито от моите доходи, нито от работата си. Това което ме убива от мъка е състояниоето на България и взаимоотношенията по тези територии. До толкова ли сте вълци че да превърнете държавата в коптор за 30 години демокрация ? Толкова ли е хубаво да излезнеш на улицата и все гадост? Та чак във форума да я изливате?
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До доналд, ако не си се научил как да учиш..... сам си си виновен и никой не е длъжен да ти дава съвети. В днешно време човек, който иска да учи няма да пита в някакъв форум какво и как да учи, а ще си седне на гЪЪзо и ще си промени съдбата. В твоят случай няма шанс да се получи с този манталитет.
93
1
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До доналд, първо: не викам :) втори: всеки има право да става какъвто си иска. Отново си сътворяваш теза и си построяваш бръщолевенето върху имагинерни твои диалози. Има диагноза за това състояние. А и софиянци не са ти виновни за нищо. Както и несофиянци. На този свят има един единствен, който е виновен за това, че си нищоставащ и нищоправещ. *** до огледалото и го виж отражението си. Ще го познаеш!
92
3
 
0
 
! Отговори
доналд преди 1 година
До АнонименВикаш да сядаме и да учим за програмисти??? Защото за другите вишисти, когато не са в далавераджийска компания заплатите на надхвърлят 2-3К. Недай Боже на държавна заплата. Имам много приятели които са в БГ, всичките с образование и ниски заплати. Добре че са софиянци и имат жилища. Та дай съвет като сядаме на четирибуквието какво да учим, но да не програмиране.
91
0
 
1
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До доналд, чел си....ама някъде другаде. Опитай се да следиш коментарите, не да си измисляш и да си създаваш теза на база въображението ти.
90
2
 
0
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Тука чета разни провансродом първенюта наричат София голям град. Изнервящо било, но в селата нямало качествени бачкатори за домовете им във вилните зони. Та търпели те затова гадната София. Тези наглеци с претенции са видиотени от уеба и мрежите и можеш да ги четеш като детска книжка. Напомнят на диваците които комунистите докараха в града и обсипаха с власт.... същите първични хора, но хубавото сега е, че не знаят що е туй вила и се забиват там 7/7 та да не ги гледаме в града. Бай ***
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 92, средната класа не е със средна заплата, само за инфо. И тук има доста бачкатори. Личи си по манталитета, писането им и липсата на логика. Кой къде е скрит няма никакво значение. Време е да осъзнаете, че има можещи, знаещи и развиващи се хора. И да, някои пишем в този форум. И на други места си комуникираме, но там с нашата си самоличност. Научете се да уважавате другите. Не са ви виновни и това ви се пише пред 2-3 коментара.Сядате си на четирите букви, учите, развивате се и става
88
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименАбе човек не ти ли омръзна да се заяжаш и обиждаш в този форум? Какви прости бачкери ти се привиждат в този форум? Та те в момента работят и нямат нито време, нито достъп до форума. Тук обиждаш средната класа с ниски заплати и всичките вишисти. А тези младите и заможните къде са? Скрити някъде? Та ние не сме слепи как са нещата в ***. Грозном порутено и бедно. Та голям кеф да си добре в едно болно общество.
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забавни коментари. Ярък сблъсък между топ платците на данъци у нас- млади, заможни, квалифицирани, образовани и обикновения батално пpocт бачкер, който умира от яд. Единствените опорки са как утре свършва раят и работата от вкъщи. Нищо, че цял живот някои хора работим от вкъщи и до офиса се ходи за разнообразие.
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 89 : първокурсниците в УНСС знаят че има два начина да отбележиш положителен финансов резултат : намаляване на разходите, или увеличение на приходите. Грамотен човек не би се заял за това. Друг е въпроса колко грамотни има тук...
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 87, да си намерят начин! Стига с това кой какво може и не може да си позволи! Не е задължително! Хайде моля!

Спонсорирани публикации