Близо ли е науката до създаването на изкуствен човек?

За едни това е истински пробив, други са скептични
29 юли 2023 14:08, Елка Василева
36
Близо ли е науката до създаването на изкуствен човек?
Снимка: архив, БГНЕС

За едни това е истински пробив в науката, други са скептични: новината, че по изкуствен път е създаден ембрион, много близък до човешкия зародиш, разделя научния свят. По-близо ли сме вече до изкуствения човек?

Мненията на експертите се разминават: докато едни наричат откритието пробив, други са доста по-въздържани в оценките си. "Може и да се окаже важна стъпка в науката, но преди да проучим целия набор от данни, не можем да направим точна преценка", казва Алфонсо Мартинес Ариас от университета "Помпеу Фабра" в Барселона, цитиран от АРД, предаде Дойче веле.

Какво е откритието?

Група изследователи около Магдалена Церника-Гьоц, която работи в университета в Кеймбридж и в Калифорнийския технологичен институт, е успяла да създаде тъй наречените синтетични ембриони, добити от човешки стволови клетки. Те много наподобявали човешките ембриони, които се образуват след сливането на яйцеклетка и сперматозоид, научаваме още от публикацията в АРД.

Още миналата година Церника-Гьоц представи пред научния свят свой метод за създаване на синтетичен ембрион при мишки. Все още обаче сме твърде далеч от създаването по такъв изкуствен начин на жизнеспособно потомство, ако въобще това е възможно, тъй като животът на всички създавани дотук синтетични ембриони не е продължавал много дълго.

"Клетъчни типове, много сходни с тези на истинските ембриони"

В структурите, наподобяващи човешки ембриони, все още няма зачатъци на органи, казва пред информационната агенция ДПА Малте Шпилман, директор на Института по генетика на човека към Университетската болница в Шлезвиг-Холщайн, Германия. По думите му обаче могат да бъдат идентифицирани клетки, които формират основните структури за определени компоненти на тялото, като например ембрионалната обвивка или предшественика на канала на гръбначния мозък.

Преди няколко дни Шпилман се е запознал с лекцията, на която Церника-Гьоц е представила резултатите от своите изследвания за синтетични ембриони. Организмите били на осем дни. "Клетките показват много сходни сигнални пътища и клетъчни типове с истинските човешки ембриони", твърди Шпилман, цитиран от АРД. "Доколкото ми е известно, за първи път някой е създал човешки ембриони, използвайки този подход", казва още ученият. Затова той го смята за пробив или най-малкото за "нещо много ново."

Други изследователи обаче са по-въздържани в оценките си и посочват, че за по-точна преценка имат нужда от повече информация.

Ще знаем повече за причините за безплодието и спонтанните аборти?

Британският вестник "Гардиън" съобщава за друга лекция на изследователката, където тя твърди, че представените структури са на повече от 14 дни. Ако резултатите се окажат надеждни, синтетичните структури биха могли да дадат представа за последиците от генетичните нарушения и биологичните причини за спонтанните аборти или безплодието, се казва в доклада.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 9 месеца
Ами ние в България преди 2-3 години създадохме изкуствени политици, което е много важна стъпка в подчинението на чужди интереси. Много лесно ще ги познаете, те не употребяват думата " България " а само повтарят " евро-атлантизъм, НАТО, Украйна, ЕС, Русия, Путин ". Дали тези политици с изкуствен разум са опасни преценете сами.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тва ще бъде логичния край на нашите опити да следваме образа на нашите създатели...и сигурно ще искаме тва живо дил до да ни бъде слейв... аха всичко се връзва и когато тоя човек реши да си напрай изкуствени помощници кръга ще се затвори:)
32
0
 
0
 
! Отговори
Грегор Мендел преди 9 месеца
Тези оправиха света с Изкустен интелект, с ГМО, със Синтенични наркотици, ..., пък Изкуствен човек щели да създават...
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"...синтетичните структури биха могли да дадат представа за последиците от генетичните нарушения и биологичните причини за спонтанните аборти или безплодието...". Ако досега нямат представа за последиците от генетичните нарушения, причини за спонтанни аборти и безплодието, значи напразно са харчили пари за обучението си. Досега явно са считали всичко за божа работа. Сега ще изследват. Ко е туй на снимката?
30
0
 
0
 
! Отговори
грешен превод преди 9 месеца
Това си е биология. Не е правилно думата изкуствен, а синтетичен.
29
2
 
0
 
! Отговори
госпот преди 9 месеца
Исус е пример първо го трепат в Рим но не успеват и бега и не може да го намерат а той орисва другите.
28
1
 
4
 
! Отговори
Терминатор 3 преди 9 месеца
Ето тук вече сме на първо място - у нас , в Парламента има 240 изкуствени човека, за съжаление , всичките без мозъци ! Забравили са да им сложат.
27
0
 
6
 
! Отговори
Йода преди 9 месеца
Не намесвайте САЩ , в България е пълно с такива. И всички си приличат едни с други!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вече го създадоха - Тъщата!!!!!
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ вече работят върху сглобка,между човек и пpaсeee.Олимуфpeни.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ГМО човек ако има, божието човешко творение ще е ненужно. ГМО ще е послушно като кученце и ще живее докато е необходимо и няма да има нужда от нищо и т.н .....:))
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До rambaldievskievich. И най-вече идиотисти кат вас дето сте окъкали и тая статия понеже нямате мисъл по нея.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Близку и. Колкото преди 100 години е близку. Особено в статията е казано колко сме близку - "твърде далеч".
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Близо сме, близо сме...колкото сме близо да кацнем на Марс.
20
2
 
7
 
! Отговори
Терминатор 2 преди 9 месеца
Аре стига с тези тъпотии ве. На машина ако не й са зададени данни от човек в процесора, тя не може да се самообучава. Това да не ви е Арнолд Шварценегер в Теримантор 2??? Навремето машината победи Гари Каспаров, само защото тя не се умаря, а Каспаров се умори и мозъкът му започна да го лъже, защото беше изморен, маааалоумници. Машината и след 100 часа не греши, а си мислите че е по голям шахматист от Каспаров ли? В нея са кодирани хиляди кодове срещу даден ход, за да избере най-правилния.
19
4
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 9 месеца
В парламента са такива.Роботчета.
18
2
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 9 месеца
До Анонимен: Ама си нямат комболшевики/сталинисти/нацисти/путинисти. (За фашистисъщо е спорно).
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ТОЙ ВЕЧЕ Е СЪЗДАДЕН Я ВИЖ ЮМРУК РЕШЕТНИКОВ
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БайДън е първия изкуствен човек. Онзи ден риташе подиума и каза няколко пъти: "Не работи". Смениха му батериите и с подскоци се качи на специалната стълба на самолета с къси стъпала. Две седмици преди това каза: "Да живее Кралицата". Бъг броди в Белия дом.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
сащ са фашисти и си имат много менгелета, които работят против нормалността.

Спонсорирани публикации