Как Шекспир стана непристоен след закона "Не казвай гей"

В щата Флорида забраниха в клас да се говори по теми като сексуалната ориентация или половата идентичност
20 авг 2023 14:21, Елка Василева
83
Как Шекспир стана непристоен след закона "Не казвай гей"
Снимка: архив, БГНЕС

Непристойно е Ромео и Жулиета да имат предбрачен секс. Затова известното произведение на Шекспир вече няма място в американското училище, а на учениците е позволено в час да четат само отделни откъси от него, пише АРД, цитирана от Дойче веле.

Нов закон в щата Флорида, САЩ, забранява говореното в класната стая по теми като сексуалната ориентация или половата идентичност. Въз основа на това на места вече има случаи на цензура на известни произведения, посочва германската обществена телевизия и дава пример с окръг Хилсбъроу Каунти, където учениците вече не могат да четат целите произведения на Шекспир, а само отделни откъси.

Проблемът с Ромео и Жулиета

От местната управа се аргументират с променящите се "учебни програми, които се преразглеждат и усъвършенстват през цялата година, за да бъдат съобразени с държавните стандарти и действащото законодателство." Така например в някои от пиесите на Шекспир се използват непристойни словосъчетания, представляващи игра на думи, и се загатва това, че героите от "Ромео и Жулиета" са имали предбрачен секс.

В окръг Хилсбъроу Каунти попада и град Тампа – един от най-големите във Флорида. След старта на новата учебна година през тази седмица се очакват и други комични ситуации, посочва АРД.

Изданието припомня за друг такъв случай – от окръг Лейк Каунти. Там възникна истински правен спор около една детска книжка, в която два мъжки пингвина мътят заедно едно яйце.

Законът "Не казвай гей"

Законът, който мнозина нарекоха "Законът не казвай гей", беше приет през март и стана причина за множество протести през последните няколко месеца. Освен това заради новите мерки възникна спор между губернатора на Флорида Рон ДеСантис и компанията "Дисни".

През последните години ДеСантис и контролираният от републиканците Конгрес на Флорида приеха законодателство, което забранява теми като хомосексуалността и транссексуалността да бъдат част от учебната програма до дванайсети клас.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
8
 
! Отговори
Асан преди 8 месеца
Всички гейове гласуваме за пп-дб:)))
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се пренаписват, редактират, цензурират, забраняват или горят книги на класици, не е нещо ново. Изворите водят до Средновековието и фашизма... има и примери от Древността- библиотеки са унищожавали...и после всичко е започвало отначало...Днешното човечество трябва да преживее падението си до дъно.
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Педалията напредва.
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Забраниха им Шекспир но джендерниия преход им е вече задължителен!
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А самият президент Байдън подкрепя и защитава правата на хората с различна ориентация...не разбирам това противоречие. Някакво лицемерно американско целомъдрие ли е или стермеж към установяване на идеята за платонични отношения, което няма да е зле.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 29 - За сметка но това, тоя е от противоположния лагер. Не е само делението тук. Има го и там.
25
1
 
17
 
! Отговори
Това е преди 8 месеца
Идиотизъм.
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"През последните години ДеСантис и контролираният от републиканците Конгрес на Флорида приеха законодателство, което забранява теми като хомосексуалността и транссексуалността да бъдат част от учебната програма до дванайсети клас."................Но за сметка на това американците плащат милиарди за да се облъчват държавите в Европа с хомо пропаганда. Чудно къде ли са форумните философи дето редовно обясняват колко назад сме били от "прогреса" на "цивилизовния" свят?
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 11 - Прав си .. намирам го за много 1984-то, някой да ми казва, какво лошо пвоечедние имал друг и че едва л не трябва да внимавам ...
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"През последните години ДеСантис и контролираният от републиканците Конгрес на Флорида приеха законодателство, което забранява теми като хомосексуалността и транссексуалността да бъдат част от учебната програма до дванайсети клас." Това Десантис не е толкова лош ... А и Днес - В родния си език главните букви ги слгаме винаги и само в началото на имената, дори да са съчетания от няколко имена или титли.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Все едно са в 16 век. Още ли има хора дето си мислят че в Америка е хубаво и са много напред с материала? Защото не са." - Ако изключим гоненията на веиците и сравнително изостаналта медицина за времето, няма чак толкова лошо на 16-ти век ;)
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Това което ме шокира обаче е откровеният антисемитизъм или омраза към евреите." - Защото се говори за алчността на един човек ... Аз съм възмутен от Джаро и Иво иначе - как може д ани изкарват всички бъглари, че сме мега мутрги, независимо дали сме некви хай-лайф пичаги или улични батки...
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз съм възмутен, че някой бил възмуетн, за нещо, което друг бил възмутен и това се пише тук ...
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо днеска беге, има нужда да ме уведоми, че ДОйче Веле, немска медия, се възмущава за решението на едно от стотици хиляди американски училища, позоваващо се на един от законите на еидн 50-те им щата? Какво ново? Разкажете ми за новото селище на тутси хората в Роуанда! Или някои от чукчите в Русия, живеещи на 3200 км от Москва!
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Aм' тoraвa, kak ga им виkaмe нa negepacтитe? Cъrлacyвaнo ли e c nocoлcтвoтo?
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гледали ли сте филма по Шекспир "Венецианският търговец"?Аз съм го гледал няколко пъти, наистина страхотен филм.Не съм чел произведението на Шекспир, но ако филма е по него определено е било оригинално.Това което ме шокира обаче е откровеният антисемитизъм или омраза към евреите.Чудя се защо още не са го забранили?Защото като гледате филма, накрая ви обзема такава (безумна и спонтанна) омраза и ярост към еврейската раса, че направо ви довежда до лудост - като наркотик е!
15
1
 
17
 
! Отговори
КаскетЯ преди 8 месеца
Забранените книги са педофилските, които са насочени към 8-10 годишни деца как се изпеде растяват ! Шекспир няма нищо общо, това е пропаганда на педоорганизациите !
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бой с мотиката по пиддарассите и туркопитецците
13
1
 
6
 
! Отговори
DW =WC преди 8 месеца
непокиткоректно е,затова пак го изтрийте :)
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ми ко ги бий жената?

Спонсорирани публикации