Соларната индустрия търси стотици хиляди работници

Липсата на квалифицирана работна ръка пречи за бързия растеж
139
Соларната индустрия търси стотици хиляди работници
Снимка: Pixabay

Соларната индустрия в Европа ще има нужда от няколкостотин хиляди квалифицирани работници през следващите няколко години, за да продължи да се развива, показва доклад, цитиран от ДПА и БТА.

Според анализа на влиятелната европейска бизнес организация "Солар Пауър Юръп" (Solar Power Europe - SPE) в ЕС секторът е създал еквивалента на 648 000 работни места на пълно работно време до миналата година, най-вече в дейностите, свързани с инсталирането и монтажа.

Оценката на SPE е, че "ако бумът на слънчевата енергия продължи" до 2027 г., ще са необходими общо 1,2 млн. работници или почти два пъти повече от броя им през 2023 г. Най-голямо търсене на квалифицирани работници има в Германия се посочва още в доклада.

Сред различните работници най-голяма е нуждата от строителни работници за монтаж, както и от проектанти и електроинженери. SPE е базирана в Брюксел и е европейска неправителствена асоциация представляваща 300 компании и национални асоциации.

Соларната индустрия е загрижена, че липсата на квалифицирани работници може да се превърне в пречка за бързия растеж.

"Твърде малко служители във ВЕИ сектора означава, че не могат да бъдат реализирани достатъчно проекти", каза Санда Божич, мениджър човешки ресурси в "БайВа" (BayWa) - голям разработчик на проекти за слънчеви централи с клонове в 31 държави и централа в Мюнхен.

Миналата година, според доклада на SPE, Полша е имала най-много служители, заети в сектора на слънчевата енергия, с малко под 147 000 еквивалента на пълен работен ден, следвана от Испания със 103 000 и Германия с малко под 96 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
4
 
! Отговори
ej преди 7 месеца
ТЕЦ 50%, с налягане 60%, ядрена централа 80%. Колко и да дърпаме лукуми миньорите и в софия дишат един от най-мръсния въздух а не са измрели.... Не сме за зелена енергия без солиден енергиен гръбнак, който дископатираме от прехода насам. Няма експерт в света, който да каже, че ферма за слънчева енергия е изгодна за една държава без субсидия : ) . Така че наливайте мнения за зелена енергия и екология, но и децата ви ще плащат тези панели докато собствениците им са по островите
117
3
 
0
 
! Отговори
До Солонце 116 преди 7 месеца
Ами на ТЕЦ-а колко е КПД-то?Около 30%.Горе-долу същото.Само,че много по-мръсно.
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Солонце 116 - Много са ми забавни, като ми кажат, как имали иснаталация за 10000 лева, тя така генерирал ток, че се толил с нея, зареждал си Теслата с нея, продавал излиека и вече бил на печалба. Ще речеш, че сме селския събор и не знаем и ние, за какво иде реч, че да ни лъже некъф.
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПРОИЗВЕЖДАЙТЕ МОРСКИ ДРОНОВЕ, КОЙ ВИ СПИРА ? АВСТРАЛИЙЦИТЕ ПРОИЗВЕЖДАТ СГЛОБЯЕМИ ЛЕТЯЩИ ДРОНОВЕ ОТ ПРЕСОВАН КАРТОН, ПРОПИТ С ВОДОУСТОЙЧИВИ СМОЛИ, КОИТО ПОЧТИ НЯМАТ МЕТАЛ И НЕ СЕ ЗАСИЧАТ ОТ ЛОКАТОРНИТЕ СТАНЦИИ !!! С ТАКИВА ДРОНОВЕ УКРАИНЦИТЕ УНИЩОЖИХА ДЕСЕТКИ РУСКИ САМОЛЕТИ ПО ЛЕТИЩАТА И ВОЕННИ ЗАВОДИ !!! ЦЕНИ: от 700 до 3500 долара ! СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ПЪТИ ПО ЕВТИНИ ОТ ЕДИН САМОЛЕТ, МОРСКИ КОРАБ ИЛИ ТАНК ! А НЯМА И СРАВНЕНИЕ С ЦЕНАТА НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ !
114
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
миньоните да ходят да лъскат слънчеви панеле, ооо не искат щото няма такива соц придобивки и държавна хранилка.
113
3
 
3
 
! Отговори
Соларна скръб преди 7 месеца
Тия се опитват пак да открият колелото което стана преди 5000 години бухахахахаа
112
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има нови видове двуслойни панели с голямо КПД и светопропускривост.
111
1
 
9
 
! Отговори
Солонце преди 7 месеца
Платена новина. между 18-22% е КПД-то на соларен панел, който доставя 100% от това КПД при хубаво време и около 30% през другото, но само през деня : ) . Колкото и да Ви убеждават, че е хубаво НЕ Е.
110
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И да търсят няма да намерят, защото нашите искат да са кюмюрджии!
109
1
 
5
 
! Отговори
... преди 7 месеца
За да сте сигурни колко сте важни за съществуването на света се замислете какво ще се случи утре, ако днес умрете неочаквано. Близките ви ще реват 3 дни, до седмица ще ви намерят заместник на работа, приятелите ви ще ви споменават по-малко от седмица..... Ей толкова е важен всеки един от нас на тази планета :) И то на най-близкото ни обкръжение. останата част от близо 8 милиарда души население на планетата дори няма да разбере, че сте раждани и умряли, Стига се вземахте за фактор :)
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До бай Бай, естествени процеси са :) Всичко се променя, дори и обществото и строя. Опитай се да подобриш на първо място грамотността си. после и мисловните процеси.
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До бай Бай, опитай се да подобриш писането си. Не ти се разбира. Или изтрезней. Не е много сигурно какво точно причинява неспособността ти да пишеш разбираемо. Никой не ти налага отвън да работиш нещо. Ако не ти харесва си сменяш професията. Сменяш и местоживеенето. Все някой ви пречи на вас, нали? По-лесничко ли ви е така? Е, лошата новина е, че всъщност няма външни фактори, които да ви пречат. те са в главите ви! На никого не му пука за вас :) Хайде отивай да бъркаш бетона.
106
3
 
1
 
! Отговори
бай Бай преди 7 месеца
До Анонимен драги това не е естесвена промяна!! Създават се нови вериги на произвадства за да продължи да съществува капитализма. Взимаш от едно място за да сложиш на друго, обаче не се подобрява живота ти, а става все по труден. Няма качествено и веществено преобразуване на живота ти драги!! Това не го разбираш. седим и тъпчем на едно място. Преди 30 години се обсъждаше студения синтез като възможност за нова източник на енергия. Ето това има смисъл да ти промени живота!!
105
1
 
1
 
! Отговори
бай Бай преди 7 месеца
До Анонимен имам наложени от вън правила!!!Так както ти отиваш на Запад щото там живота е бил по-добър, защото за да има там трябва да се вземе от някъде другаде!!
104
5
 
1
 
! Отговори
бай Бай преди 7 месеца
средния живот на панелите е 10 години, на електронното оборудване инвертори, защити и окабеляване 5-10 години и носеща около 15 -20 години!Така, това е инвестиция с много кратък срок на амортизационни отчисления или кратък живот на основното оборудване.Допълнително в повечето китайски фирми произвеждащи оборудване за ФЕЦ са наляти пари от Западна Европа и САЩ. Та за да са на печалба всичките по веригата, трябва да махнем основните -базови източници на ел. енергия!! Нямаме нужда от природа!
103
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До бай Бай, напълно естествен процес е. Щом не искат никъде да ходят се задоволят с това, което има тук. И никой не е длъжен да им подсигурява съществуването. Осъзнаваш ли, че никой на никого не е длъжен? Живеем в свободна страна. Всеки дължи на себе си и на семейството си! Нацията не е длъжна да издържа тези, защото те решили, че не искат да работят друго. Точка. Живял съм в 4 страни в Европа и съм се местил заради професията си. Действа обогатяващо и е вълнуващо.Драми виждат само неможещите
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До бай Бай, не е нужно да разбира от енергетика. Всичко се променя. Всички се нагаждаме към промените. Това ти казва. Включително и енергетиката се променя. Ти можеш ли изобщо да четеш и да разбираш е по-важният въпрос.
101
1
 
1
 
! Отговори
бай Бай преди 7 месеца
До Анонимен е всеки отива, а приеми че има хора които никъде не искат да ходят!!!Приеми че това ходене за което ти говориш не е естесвен процес или неможеш да го осъзнаеш?
100
2
 
1
 
! Отговори
бай Бай преди 7 месеца
До Хмммм а разбираш ли от енергетика за да приказваш?
99
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Някой, че какво лошо има в това? Всеки отива там където получава добър живот. Ако това е извън България... всъщност никак не лошо. Вчера един от мрънкащите на магистралата попита: Аз да чне съм глупав. А то като му гледаш очичките и физиономията си крещи, че е глупав. така че.... няма лошо да намалим малко броя необразовани в България.

Спонсорирани публикации