Промените в климата ще направят бирата по-скъпа и не толкова пивка

Производителите призовават да се вземат мерки
11 окт 2023 19:30, Нели Христова
37
Промените в климата ще направят бирата по-скъпа и не толкова пивка
Снимка: БГНЕС

Сривът на климата вече променя вкуса и качеството на бирата, предупреждават учени.

Количеството и качеството на хмела, ключова съставка в повечето бири, се влияе от глобалното затопляне, според ново проучване. В резултат на това бирата може да стане по-скъпа и производителите ще трябва да адаптират методите си за варене.

Изследователите прогнозират, че добивите на хмел в европейските региони на отглеждане ще намалеят с 4-18% до 2050 г., ако фермерите не се адаптират към по-горещо и сухо време, докато съдържанието на алфа киселини в хмела, което придава техния отличителен вкус и мирис, ще намалее с 20-31%.

"Пиещите бира определено ще усетят изменението на климата, било то в цената или в качеството", каза Мирослав Трънка, учен от Института за изследване на глобалните промени към Чешката академия на науките и съавтор на изследването, публикувано в списанието. Nature Communications. "Това изглежда е неизбежно от нашите данни."

Бирата, третата най-популярна напитка в света след водата и чая, се прави чрез ферментация на малцови зърна като ечемик с мая. Обикновено се ароматизира с ароматен хмел, отглеждан предимно в средните ширини, който е чувствителен към промените в светлината, топлината и водата.

През последните години търсенето на висококачествен хмел се увеличи от бума на занаятчийските бири с по-силен вкус. Но емисиите, които загряват планетата, излагат производството на риск, установи проучването.

Изследователите сравняват средния годишен добив на ароматен хмел през периодите 1971-1994 г. и 1995-2018 г. и откриват "значителен спад на производството" от 0,13-0,27 тона на хектар. Целе, Словения, има най-голям спад в средния годишен добив на хмел, с 19,4%.

В Германия, вторият по големина производител на хмел в света, средните добиви на хмел са намалели с 19,1% в Spalt, 13,7% в Hallertau и 9,5% в Tettnang, установи проучването.

Производството на бира в Централна Европа датира от хиляди години и е крайъгълен камък на културата. Хората в Чешката република пият повече бира, отколкото където и да е другаде по света, според доклад на японския производител на бира Kirin. В Германия, където производството на бира е регулирано от 500 години от „закон за чистотата“, Октоберфест посреща 6 милиона пиещи бира от цял ​​свят всяка година в своите палатки.

Вкусът на бирата не зависи само от хмела, но това обяснява част от популярността на напитката, каза Trnka. "В кръчмите в Европа най-честият дебат, с изключение на времето и политиката, е за... бирата."

Но времето и политиката променят вкуса на бирите. Световните лидери обещаха да се опитат да спрат нагряването на планетата с повече от 1,5C над прединдустриалните нива до края на века, но изпомпват твърде много парникови газове, за да постигнат тази цел.

Проучването установи, че съдържанието на алфа киселина в хмела, което придава на бирата отличителния аромат, е спаднало във всички региони.

Тъй като температурите се повишават и валежите намаляват, някои производители на хмел преместиха градините по-високо, поставиха ги в долини с повече вода и промениха разстоянието между редовете с култури.

Андреас Ауернхамер, производител на хмел в Спалт в Южна Германия, каза, че общите валежи в полетата му са се променили малко, но сега "дъждът не идва в подходящия момент".

Той е изградил напоителна система за подхранване на хмела в критични периоди. "Ще имаме големи проблеми, ако не можем да ги напоим."

Изследователите са моделирали ефекта от бъдещото затопляне върху културите, използвайки сценарий за емисии, подобен на настоящите политики. Те установиха, че до 2050 г. добивите от хмел ще намалеят с 4,1-18,4% в сравнение със средните стойности от 1989-2018 г., ако не бъдат взети мерки за адаптиране. Прогнозираният спад ще се дължи главно на по-горещото време и по-честите и тежки засушавания.

"Производителите на хмел ще трябва да изминат допълнителната миля, за да се уверят, че ще получат същото качество като днес, което вероятно ще означава нужда от по-големи инвестиции, само за да се запази сегашното ниво на продукта", казва "Тринка"

Ауернхамер каза, че климатичната заплаха за хмела е важна, но добави, че не е най-големият фактор за цената на бирата. Високите разходи за енергия, предизвикани от скока на цената на изкопаемия газ след нахлуването на Русия в Украйна, изиграха по-голяма роля за пивоварите.

"Хмелът в една бира не струва толкова, колкото капачката на върха на бутилката", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Ха ха преди 7 месеца
Бира от ХМЕЛ ???? Това "животно" умре преди повече от 40 години. Отдавна , много отдавна бирата се прави с ХИМИЯ . Малкото останало производство на хмел се използва при "crafted" бирата която има съвсем незначителен процент от пазара. А в случая трагедията с "хмела" умело се използва от биропроизводителите за да си повишат цените за да трупат още по-големи печалби...
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма ли да се дължат промените на факта че Бил Гей купи хайнекен и още няколко големи пивоварни и , че вместо хмел ше ги тъпчат със мляни скакалци и други токсични мбоклици? Поредната статия партенка стил Работническо дело
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Приятни сънища!
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аман от простотии вече. В топло време имало по-малко добив на хмел, отколкото в студено. Аз живея в Словения. Да, добивът спада, но това е заради регулаторни глупости, които удариха производителите, а не климатичните промени. Стига лъгахте.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще свикнем. Четеш етикета на съдържанието на салама звериш се как може да съдържа следи от мляко и фъстъци Вече си свикнал с останалата част соя картофено нишесте кармин от коремчетата на бръмбарите.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чак се притесних
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На кой му пука? Едно време като е нямало бира - да не би да са им окапали ушите?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Започва сух режим - превоенно
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И без това пием вино!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хари Кейн откога е на бретцел и бира.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ходи да копаеш, крои, пръскай и вари ракия.. Хич няма да ти пука за бирата, а и зимата си ваксиниран :)
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
и чак в последния абзац от статията става ясно, че заглавието и 99% от съдържанието е не отговаря на реалността:."Високите разходи за енергия, предизвикани от скока на цената на изкопаемия газ след нахлуването на Русия в Украйна, изиграха по-голяма роля за пивоварите."Хмелът в една бира не струва толкова, колкото капачката на върха на бутилката", каза той."
11
0
 
11
 
! Отговори
Че то ХМЕЛ преди 7 месеца
в сегашната бира има ли ?
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ужас! Сега с како ще си вкарваме естроген да ни растат ненките и да сме по-женствени?
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще я направят по-евтина защото ще има по-голямо търсене и конкуренция, сега Шорош който диктува на Денков как бензина щял да поскъпне заради унищожаването на Палестина от Израел и за него журналистите са взели пари да го отразят.
8
1
 
10
 
! Отговори
Чад преди 7 месеца
Няма страшно. У наше село така или иначе сме свикнали със спиртосания буламач, който ни се рекламира като "бира"
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Промените в климата ще направят пърхота, смъртоносно заболяване!
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ужас
5
1
 
16
 
! Отговори
Еколог преди 7 месеца
Промените в климата са нещо съвсем естествено
4
1
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 7 месеца
То понеже сега нашите пивоварни предлагат качествена бира, хаха

Спонсорирани публикации