Кучета и наематели - задължително в домовата книга

МС утвърди нови документи за етажната собственост
7 дек 2023 08:47, Петър Бойчев
40
Кучета и наематели - задължително в домовата книга
СНИМКА БГНЕС

Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Те са разработени във връзка с промените в нормативния акт, които са в сила от 29 септември т.г.

На интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството гражданите могат да намерят новите образци на Примерен правилник за вътрешния ред в етажната собственост, Декларация за вписване на данни и за промяна на обстоятелства на данни в книгата на етажната собственост, Книга на етажната собственост, Споразумение за създаване на сдружение на собствениците и Ежемесечен отчет за приходите и разходите на етажна собственост. Документите са публикувани в меню „Жилищна политика“, раздел „Етажна собственост“. За улеснение на потребителите в секцията е поместен и актуализираният закон.

Напълно нови документи са Декларацията за вписване на данни и за промяна на обстоятелства в книгата на етажната собственост и Ежемесечният отчет за приходите и разходите на етажната собственост.

В Декларацията за вписване на данни и за промяна на обстоятелства в книгата на етажната собственост задължително ще се описва отношението на живущите в даден апартамент – дали са  собственици, ползватели или обитатели. Освен данните за местонахождение, площ, идеални части и предназначение, ще се описват и притежаваните или взети за отглеждане животни в обекта, които се извеждат на обществени места, като за кучета ще се посочва и номерът на ветеринарномедицинския паспорт. Декларацията се подава до управителния съвет или управителя, като това може да бъде направено и електронно.

Такава задължително трябва да бъде подавана от всеки собственик или ползвател в 15-дневен срок от придобиване на правото на собственост, ползване или след встъпване в друго правоотношение, което допуска пребиваване на трети лица, както и при промяна на обстоятелствата. Данните от подадената декларация се вписват от управителя или председателя на управителния съвет в книгата на етажната собственост, която също може да бъде електронна. Затова в нея ще се вписва и адрес на електронна поща за уведомяване на собственика или ползвателя, ако разполага с такава.

Право на достъп до данните в книгата на етажната собственост имат управителният съвет (управителят), контролният съвет (контрольорът), собственикът – за неговите данни, както и органите на министерствата на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството, общинската или районната администрация и Българската агенция по безопасност на храните при спазване на разпоредбите за защита на личните данни.

За улеснение на гражданите е разработен и публикуван за първи път образец на Ежемесечен отчет за приходите и разходите на етажна собственост. В него освен задължителните и традиционни приходи/разходи от вноски за управление и поддържане на общите части на етажната собственост,  ще се вписват и приходите от усвояване на средства от държавния или европейски бюджет, получените безвъзмездна помощ и субсидии, приходи от ВЕИ инсталации, приходи от наем на рекламни или технически съоръжения и др.

В разходите са залегнали възнагражденията на управителния и контролен съвет на блока, реципрочно домоуправителя и контрольора, касиера, както и разходи за възнаграждение на професионален управител-търговец, когато блокът се управлява от специализирана фирма.

Отчетът за приходите и разходите с посочени месец и година, за които е съставен, се поставя от управителя или председателя на управителния съвет на видно място на входа на сградата, така че всички собственици, обитатели или ползватели да могат да се запознаят с него, като при поискване го предоставят на хартиен или електронен носител.

Промените в ЗУЕС са в изпълнение на реформа „Улесняване и повишаване ефективността на инвестиции“, залегнала в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
ДИСКРИМИНАЦИЯ, мяуу! преди 5 месеца
Защо няма да легализират и статуса на котките? Те нямат ли право на адресна регистрация? Защо няма да вписват и тях в домовата книга???
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Подуене блус бенд Комунизмът си отива
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами змиите кога ще ги впишат, те са тихи и никой не знае че ги гледат, но са по опасни от кучетата.:))
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е даже по тошово време толкова писане немаше, наематели, кучета, котки, що така. А тия, които гледат опасни влечуги, ЗМИИ и подобни, защо да не се вписват, нека хората да знаят с какво са под един покрив.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
чудно ми е тия които имат коне в блоковете си - трябва ли да ги регистрирам в домовата книга - знаем и сме виждали многократно коне из столицата, та и по блоковете
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А дано, че пpoвансалците масово живеят по 10 в комуналка...
27
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 18 преди 5 месеца
До Анонимен, развесели ми деня с твоя заек и шофьорската му книжка! :* :*
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нещо народа се бъгна с тея кучета - в София е АД ! -всеки втори влачи куче ,че и по две , газят в цветя,трева,акат в детски площадки , а стопаните им нагли ,агресивни ,диваци някакви - избива някаква злоба,желание за разруха към всеки и всичко .
25
5
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 5 месеца
И кучетата в домовата книга. А котки? А декоративни риби? И те ли трябва да бъдат записани? И като умре някоя риба, трябва ли да бъде отписвана? Ако някой си изхвърли аквариума, трябва ли да става пред свидетели? Простотии.
24
1
 
6
 
! Отговори
Недомислица преди 5 месеца
Наел си някой квартира,плаща си наем но не живее там......или от сутрин до през нощта го няма и някой трябва да го преследва..?! Или собственика не живее там, никой не живее и да плаща ли? Най- добре на входа УСТРОЙСТВО, което да отваря вратите с МОНЕТИ. Хахахаххххаха...голем смях....
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
нещо електронно? онлайн? домов дайт нещо? време е и там новости.
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
още малко и срамните си въшки ще искате да регистрираме у блока
21
2
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 месеца
Напълни се с кофермани и *** дошли откъде ли не, идват с трошките си, не може да се паркира, трябва таксуване за коли с регистрация извън града където са ;) !!!
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дааа, това с изпражненията на кучетата е много неприятна история. Моля собствениците да си събират всичко което остави тяхното куче за да не се стига до замеряне с л...на. Знам че всяка мъничка градинка е тоалетна за кучето ви, но за нас си е градинка и полагаме усилия да има поне мъничко част от природата. Просто се наведете и вземете акото и го хвърлете в контейнер.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
то блока бетер корпорация ще стане управиелни съвети контролни органи, съвет на директорите, бордове, секретарки президент на блокаи кмет на всеки етаж ще има ли??? ба хти *** в този ЕС само глупости мислят всеки ден... нищо полезно....и портиер ще трябва да записва кой влиза и излиза...
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз имам заек в нас ама няма паспорт... мисля да му изкарам и шофьорска книжка ама ще трябва да кара 2 години с придружител....
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Улесняване и повишаване ефективността на инвестиции, залегнала в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България." - В превод - това е за едни пари, на управляващите, да наложат на шефовете от ЕК волята. Не е за нас, хората, котио живеем тук.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ох мале ... Особено ао блокът ит е с 10 AirBNB-та и 15 студнета, които се лашкат с кого ли не и всеки ден виждаш разлино момиче ... или момче, понякога повече, понякога по-малко, да "прекава нощта", не знам какво ще се вписва ...
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
е то щото кучето не е било диво животно преди няколко хиляди години - някой просто е решил да събира пари и затова е цопнал кучетата за такси и регистрации - бирници гадни, а иначе улиците са пълни с котки и не толкова с кучета
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Котката е диво животно. Свободно от регистрация!

Спонсорирани публикации