Соня Йончева пя на български език във Версай

Тя изнесе концерт заедно с оркестъра и хора на Версайската опера
12 дек 2023 13:02, Елка Василева
7
Соня Йончева пя на български език във Версай
Снимка: архив, БГНЕС

Соня Йончева представи концерта „Коледа във Версай“ заедно с оркестъра и хора на Версайската опера. На пулта бе полският диригент Стефан Плевняк, съобщават от SY11 Events.

Музикалният проект и самият избор на композиции е изцяло замислен и съставен от българското сопрано. На 10 декември под купола и атмосферата на кралския параклис във Версай – Chapelle royale, построен преди повече от триста години, прозвучаха композиции на Георг Фридрих Хендел, Шарл Гуно, Арканджело Корели, Джакомо Пучини, Пиетро Маскани, Андрю Лойд Уебър.

"Исках да представя разнообразна и нетипична коледна програма, затова включих в афиша дори и песен от Хондурас, посветена на Рождество Христово, а със селекцията на композитори за мен бе важно да изпълня произведения от различни епохи, на различни езици, с което за пореден път да докажем, че музиката и нейните послания говорят на универсален език и могат да развълнуват всеки от нас независимо от времето и пространството, в което се намира, и особено в навечерието на Коледа", казва Соня Йончева.

На концерта тя е представила и популярни мелодии като Joy to the World, а кулминацията на събитието е било изпълнението на песента „Тиха нощ, свята нощ“. Първия куплет Соня Йончева е изпълнила на български език. Програмата е завършила с няколко биса, сред които Аve Maria от Франц Шуберт и най-известната френска коледна песен Petit Papa Noël, която цялата зала е запяла заедно със Соня Йончева. След края на концерта тя е благодарила на френската публика, която винаги я посреща изключително топло.

По време на събитието е присъствал и снимачен екип на продуцентската компания на Соня Йончева – SY11 Productions, за да запечата кадри от целия концерт. Те ще бъдат излъчени в началото на 2024 година. През 2023 година знаменитият Версайски дворец чества своята 400-годишнина и след коледния концерт отвори специално врати за празнична фото и видеосесия на Соня Йончева. Тя не за първи път пее във Версай. През 2011 г. дебютира на сцената на Opéra Royal в ролята на Клеопатра от операта на Хендел – „Юлий Цезар“. През ноември 2022 г. тя представи и рецитал с произведения на Хендел в емблематичната Огледална зала на Версайския дворец. Този репертоар бе пренесен и на столична сцена с рецитал навръх Великден тази година в акомпанимент на концертмайстора Зефира Вълова и Фестивален оркестър Изкуството на барока. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само https://m.youtube/watch?v=BdkeG46BGDw
2
6
 
0
 
! Отговори
Мери преди 5 месеца
Еми да пее на виетнамски другия път
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
и ся санкции до дупка щото са я взели за руска шпионка !!

Спонсорирани публикации