2024 г. се очаква да се нареди сред петте най-топли години в историята

Вероятността 2024 година да е по-гореща от 2023 година е едно към три
Обновена: 13 яну 2024 07:42 | 13 яну 2024 07:38, Елка Василева
72
2024 г. се очаква да се нареди сред петте най-топли години в историята
Снимка: архив, БГНЕС

2024 г. може да надмине топлинния рекорд, поставен през 2023 г., предупреди ООН, призовавайки за драстично намаляване на емисиите на парникови газове за борба с климатичните промени.

Подхранваната от метеорологичния феномен Ел Ниньо тенденция на затопляне, при която всеки месец между юни и декември 2023 г. е счупил топлинен рекорд, ще продължи и през тази година, според Световната метеорологична организация (СМО).

Учени от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) дори са изчислили вероятностите: шансът 2024 г. да бъде по-топла от 2023 г. е едно към три.

Вероятността тази година да се нареди сред петте най-топли години в историята е 99 процента.
       
Селесте Сауло, която току-що встъпи в длъжност като ръководител на СМО, предупреди, че Ел Ниньо, който се появи в средата на 2023 г., може да повиши температурите още повече през 2024 г.
       
"Имайки предвид, че Ел Ниньо по принцип има най-голямо въздействие върху глобалните температури след своя пик, 2024 г. може да бъде още по-топла от миналата година", каза Сауло.
       
Годишният доклад на СМО за глобалните температури, който обобщава няколко признати бази данни, потвърждава, че 2023 г. е била "безусловно" най-топлата година в историята.
       
Средната годишна глобална температура миналата година е била с 1,45 градуса Целзий над прединдустриалните нива (1850-1900).
       
Това е малко по-малко от изчислените 1,48 градуса Целзий от Службата за климатични промени "Коперник" на Европейския съюз в годишния й доклад, публикуван във вторник.
       
Парижкото споразумение за климата от 2015 г. има за цел да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса Целзий.

По данни на NOAA през 2023 г. глобалната температура на повърхността на Земята е била с 1,18 градуса Целзий по-висока от средните за 20-и век. Миналата година е била и с рекордните 0,15 градуса Целзий по-топла от 2016 г., която дотогава беше на най-високото стъпало на подиума.

Особено по-топли според доклада на NOAA са били Арктика, северната част на Северна Америка, Централна Азия, северната част на Атлантическия океан и източната част на Тихия океан.  

За Селесте Сауло изменението на климата е "най-голямото предизвикателство пред човечеството".

Доклад на Световната метеорологична организация, публикуван през ноември, разкри, че концентрациите на трите основни улавящи топлината газове в атмосферата - въглероден диоксид, метан и азотен оксид, са продължили да нарастват през 2023 г. след рекордните нива през 2022 г.
       
"Изменението на климата се засилва и това недвусмислено се дължи на човешката дейност. Не можем да чакаме повече. Вече предприемаме действия, но трябва да направим повече, и то бързо", каза Селесте Сауло.
       
"Трябва драстично да намалим емисиите на парникови газове и да ускорим прехода към възобновяеми енергийни източници", допълни тя, като повтори мнението на много учени.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди действията на човечеството, които "изпепеляват Земята".
      
"2023 г. е само бегла представа за катастрофалното бъдеще, което ни очаква, ако не действаме сега", предупреди той.
       
От СМО отбелязват също, че от 80-те години на миналия век всяко десетилетие е било по-топло от предходното и че всичките девет най-топли години в историята били между 2015 и 2023 г.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе защо лъжете хората? От няколко седмици е супер студено и края не му се вижда. В Америка, в Русия - супер студено време.Миналият юни беше толкова студен, че не ставаше за море, както и Септември - също студен и не ставаше за море.Къде е това затопляне? Чакам го с нетърпение, но не идва.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега да ви обясня - В момента вадим 1.4 гигавата ток от соларки. Сегае най-топлатампастмот деня. След 3 часа, ше вади 0.5, а след това .. Нищо. Интересното е, че АЕЦ е на макс (даже е на 107%, което е лошо за реакторите, но нали ше ги *** и тях скоро), а ТЕЦ-овете не нърдат. И се пита - откъде идват 1.4 гигавата + още толкова, дето ни трябват през нощта? Ами как - от комшиите! Вкарваме по-скъп ток от там. А от ТЕЦ-а е 7 ст. ... Ама предателите плащат емисии.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Преди 30 г като се загледаш навсякъде се виждаха с просто око." - Нормални. Стабал си на 45 години. Повечето хора изпитват проблеми със здрението.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако вярваме на всички тези "измервания" и прогнози, температурата навън вече трябва да е минала 100 градуса. Чупим рекорди с 0,01 градус!
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бай *** пак много разбира нещата. Зелени сделки,измислици...Я питайте някой на поне 40 г като е бил дете дали по това време на годината(всяка зима) не е валяло почти всеки ден сняг. Я погледнете през прозореца в ясно време и вижте колко звезди ще видите на небето. Ще ги преброите на едната ръка. Преди 30 г като се загледаш навсякъде се виждаха с просто око. Ама иначе викате,че сегашното е нормално. Нямало промени.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 52 - Ти си като някоя шилла, дето "предава" от IP адрес от САЩ, лъжейки, че OnlyFans-а и не е от БГ, за да избегне пролуратурата, а после се оплаква, че никой не я уважал, *** сме били задръстени традиционалисти, че жените които не я подкрепят били жертвина "патриаршията" ... Същите като чалгарлите са. Правят мизерии, не ги харесва никой и вместо да се засрамят, изкарват другите "грешни". Че и ти така. Чиновнинака е имал една работа и не я е свършил, ама дай да се пишем "прогресивни" аргументо
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 59 - Демек не ни засяга, но трябва д аолашаме емиси? Китай и Индия какви емисии плащат? Турция? И с парите какво се прави? 1000 на 1000 метра филтри, да обират "емисиите"?
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Градски транспорт- Глобално затопляне не значи температурата пред блока ти. Ние сме прашинка от земята. На топли места годишно температурата може да е дори по-студена от нормалната. А на студените места да е по-горещо от нормалното. И се смята като цяло какво е повишението.
36
1
 
8
 
! Отговори
Градски транспорт преди 4 месеца
Сутринта едвам запали автобуса.Къде е това затопляне.А може да ми стане по горещо като дойде сметката за ток......
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фейковете почнаха и то за бъдеще време.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Накой пак нещо е намислил. Ама голям смях, три дневна прогноза не могат да направят, за цяла година говорят. Е къде е затоплянето, 24 г. е, цял свят е в ледена епоха, фреоните на фризера замразяват, лед и студ. Вече кой вярва, никой. А лятото е лято, за да е топло, да не се пипа.:))
33
0
 
3
 
! Отговори
49 преди 4 месеца
Оо, някое веганче ми наби слжи минус. Изненада.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Китай произвежда над половината стоки по света па емисии не плаща. Турция не плаща. Плащаме само ние. И сега ще затваряме ТЕЦ-овете си. 7 стотинки е себестойността на киловатчас от там, а при голямо производство ... Цената пада. Но не - нека плащаме на някого емисии. И знаете ли, каква е мизерията. За да няма пари в ТЕЦ-овете, вкарваме по-скъп ток от Румъния и показвам епо телевизията, как на обяд, ФЕЦ произвеждал колкото ТЕЦ-а ... Ама не и ако има облаци.
31
2
 
10
 
! Отговори
Вярвам ви преди 4 месеца
И ковид е естествен , не е от хамерикански лабораторий. Украйна ще превземе Москва. Като се бутнат още два паметника България ще стане велика. Киро не е ..... Лена. Киро е Умен. Киро, Бойко,Асан и Пеевски не са заедно
30
1
 
7
 
! Отговори
Митака преди 4 месеца
Глупости. Все топло им в главата - а реалността е друга.Ами от 3 седмици си е студено тука и то бая.Ами миналата година май и юни бяха супер студени. Юни даже не ставаше за море.Реално в БГ останаха само 2 месеца, в които е топло - Юли и Август.Останалите 10 месеца е хладно или студено. Ако наистина се вдига температурата, какво лошо?Нека се махнат тия студове.Ама като гледам зимите са по-меки от преди, но пак си има зими.Мене, ако питате - да се маха напълно зимата и да става по-топло
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ваксини , извънземни, затопляне и всякакви конспирации.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Украйна се сипят бомби,Йемен, Палестина и нито дума за замърсяване на въздуха, унищожаване на почва и водата ! Но бедния човечец трябва да е под страх и тормоз,той бил консуматор и замърсявал със голфа ! И децата вече знаят ,че всичко може да се контролира! Винаги човечеството е било подлагано на всякакви извършения от дадени хора и така и не си научихме урока !
27
3
 
2
 
! Отговори
МВР Е РУХНАЛО преди 4 месеца
МВР се е превърнало в сбирщина от вещици - агресивни жени с техника влизат в Човешки мозък и вилнеят зверски! Същите са засечени в ОДМВР Перник и РПУ Бобов дол, в Дупница са като надрусани с наркотици!Кой и защо предоставя техника на луди жени, след като се знае, че са второ качество хора и нямат нормална психика!?
26
3
 
1
 
! Отговори
Това прилича преди 4 месеца
На картата на България заради комунистите и Българските татари
25
1
 
3
 
! Отговори
Ганчо Клецаков преди 4 месеца
Айде всички с пропагандата на Ню Нормала да си бръкнат у .... и да се удушат! Вече все по-малко хора ви се хващат на глупостите!

Спонсорирани публикации