Образованието удължава живота, установиха учени

При по-образования човек се забавят темповете на стареене
4 мар 2024 08:57, Елка Василева
34
Образованието удължава живота, установиха учени
Снимка: архив, БГНЕС

Колкото повече се образова човек, толкова по-забавени са при него темповете на стареене и това води до дълголетие, съобщава ЮПИ.

Това е установило ново проучване на Катедрата по обществено здраве към Колумбийския университет в САЩ, публикувано в „Джърнъл ъв американ медикъл асошиейшън“.

„Възходящата образователна мобилност е значително свързана с по-бавен темп на стареене и по-нисък риск от смърт“, обяви екипът от учени в прессъобщение в петък.

За да достигнат до своите заключения, изследователите са анализирали проби, събрани по време на мащабно кардиологично проучване, което е обхванало хиляди участници в продължение на три поколения, започвайки от 1948 г.

По време на това проучване някои участници са предоставили кръвни проби, от които екипът е анализирал геномни данни.

Данните са анализирани с помощта на алгоритъмния инструмент DunedinPACE, разработен от изследователи от Колумбийския университет, за измерване на скоростта на стареене чрез химически маркери върху ДНК в белите кръвни клетки.

„Отдавна знаем, че хората, които имат по-високо ниво на образование, са склонни да живеят по-дълго“, казва професорът по епидемиология Даниел Белски. „Но има куп предизвикателства, за да разберем как точно се случва това и, което е изключително важно - дали интервенциите за насърчаване на образователното равнище ще допринесат за здравословно дълголетие“, допълва ученият.

Изследователите казват, че са взели предвид възможността социалните фактори да повлияят на заключенията им.

„Съсредоточихме се върху образователната мобилност, т.е. колко повече (или по-малко) образование е завършил даден човек в сравнение с родителите си“, казва докторантката Глория Граф.

Изследователите поясниха, че трябва да установят дали увеличената продължителност на живота се дължи на по-бавния темп на стареене, а не на отделен фактор на околната среда.

„Нашите открития подкрепят хипотезата, че интервенциите за насърчаване на образователните постижения ще забавят темпото на биологичното стареене“, каза в заключение Граф.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 месеца
Така е бря. Учен чиляк,дялън камик. На който и ъгъл да го турнеш се кучаата го препикават.Ученоту и у нужник да го затвориш ,гладно нямаа остане.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А войната го приключва за секунда без да се съобразява с това колко си образован.
29
2
 
4
 
! Отговори
Студ ,глад и мизерия преди 2 месеца
Хитряги са " образованите " с тапии от вида Хомосапиенс .
28
4
 
1
 
! Отговори
Красавицата преди 2 месеца
Максим Каракаш и любовницата му ще имат бебе. Любовницата на безнесмена кара джип за 500 хилядарки, а жена му реве и се тръшка при съседи.
27
5
 
2
 
! Отговори
преди 2 месеца
Разбира се хората се зареждат от децата и се опитват да изживеят повторна младост гледайки отстрани. Но това зареждане не покрива изтощението покрай въртележката около тях. Не бих издържал и пет минути. Още повече бих казал че те са прикрити педофили които са открили съвсем законен начин да бъдат в присъствието на деца и тихичко да пръцкат и дори да се овлажняват и да получават приток на адреналин, което е характерно и за педофилите, които се зареждат от деца като ги преобличат сресват и пипат.
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 26 "Децата скъсяват живота" Ами! Щот не си виждал бабeтки вампиpки, които само покрай деца се въртят да се зареждат със свежа енергия, после децата боледуват, а бабките се чувстват заредени и жизнени. И си живеят дълго и щастливо такива, за сметка на околните!
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако това беше вярно неграмотните русофили отдавна щяха да са дали фира, но ей ги тука, плякат коментар след коментар и не му се вижда края.
24
7
 
2
 
! Отговори
преди 2 месеца
Образованите хора имат по-малко деца. Децата скъсяват живота щото постоянно се въртят като шило в торба и имат нужда от внимание защото им се трепери през цялото време, дали няма да им се случи нещо. Също е лош навик да се имат деца, също като пиенето и пушенето водят до рак, децата са болест и зараза в резултат от сексa. Тъй като необразованите хора имат тенденцията да си ограждат на момента без оглед на последствията, децата са просто последствия от едно такова безразсъдно поведение.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мойта баба сега е на 98, едва чете, ще и кажа че ако беше изкарала висше щеше да живее до 140..... . Циркаджии.....
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може, но не и по време на фалшиви пандемии. Тогава програмираните кратуни верват на н Ауката, дупчат се с препарати, за които дори и не питат какво са, и после си отиват скоропостижно.
21
0
 
6
 
! Отговори
Дънкан Маклауд преди 2 месеца
Ари уе! Вярно ли?
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименНа 93!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Не бе, началнотоТова не е диалект а просторечие.И не съм филолог а *** инженер!
18
2
 
9
 
! Отговори
Феминистка преди 2 месеца
Да си жена също удължава живота. Ние жените нали си издействаме все повече и повече права от мъжете :) Мъжете работят само за жените и умират по-рано.
17
3
 
2
 
! Отговори
Не бе, началното преди 2 месеца
До 5. Анонимен. Кое образувание - средното или вишуту :))). . . . . . . . . . това при което се учи български! Не прикривай с диалект липсата на знание по български! Сигурен ли си, че си учил български изобщо или просто пишеш както говориш?
16
0
 
8
 
! Отговори
Значи аз с две висши преди 2 месеца
ще надживея всички! Сентенция на неграмотни! Прабаба ми почина на 102 г. и имаше само гимназия, аз ще мъча пенсионната каса най - дълго! Мерси! Спасихте ми деня! Назначавате великолепни хора в редакцията!
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А, глейте значи, те са правили кръвни изследвания и са гледали маркери за стареене. От друга страна знаем как студентите си прекарват петте години учене в алкохолен делириум, нали така? Значи всъщност алкохолът допринася за забавяне на стареенето! Извод: пийте си и не го мислете много! Наздраве!
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мхм... В такъв случай, да пишем образованието като здравна превенция и да заделяме от Здравната каса пари за него?
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
по скоро тия дето са ниско образовани, нямат много акъл бачкат каквото падне, а това са най-рисковите професии, нехаят за здравевето и т.н. .. а не че "ученето" удължава живота, ако си акълия ще си работи нещо твое, няма да си трови нервите и дори и с "основно" ще минеш висистите по порължителност на жвота ..
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми то като не работиш и си все по кръчмите и от купон на купон 5 години, естествено, че ще живееш по-дълго, в сравнение с тези, които през това време са бачкали. Или с други думи, правилният извод е, че тежката работа съкращава живота.