Бум на туристите, харесват храната и евтинията у нас

Драганов очаква силен летен сезон
11 мар 2024 11:41, Александър Попов
69

Над 740 000 чужденци са посетили страната ни през януари тази година, което е значителен ръст спрямо нивата за същия период преди Ковид пандемията, сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма.

Туристите са с близо 200 хил. повече спрямо предковидната 2019 г.

"По същия начин се движим за февруари - ще приключим на около 630 хил. Правим 2 млн. за декември, януари и февруари при очаквани 1,7 млн. за целия зимен сезон. Движим се добре като параметри. Спрямо миналата година сме с по-малък процент, но тук важното за нас е 2019 - най-силната предпандемична година. В чужбина отиват около 6 хил. българи за ски и сноуборд, в България са над 300 хил.", каза шефът на института Румен Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че Европа е преоткрила България като много сигурна и спокойна дестинация.

"Намират като много приятни българите, хубава е храната, евтино им се струва, напитките са евтини, чувстват се чудесно. През зимата предлагаме всички видове туризъм. В зимните курорти отиват някъде около 250 хил. общо. Много силен е СПА туризмът, но голяма част идват за културен туризъм в градско-историческа среда. Могат да видят много от паметниците, без да заплащат за това. Където трябва да се плати някаква такса, тя е минимална", уточни Драганов.

У нас има много испанци, италианци, германци, австрийци и хора от скандинавските страни. Увеличават се полетите на летище София.

По думите му има много силни очаквания по отношение на летния сезон, след като възстановяваме германския пазар. Имаме удвояване на полетите и от Великобритания. Очакваме повече поляци, австрийци, скандинавци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: Румен Драганов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
6
 
! Отговори
Lora преди 1 месец
Храната разбирам, ама евтиния.... В България е по-скъпо вече от Испаия и в някои случаи от Германия. За каква евтиния говорим.
60
0
 
14
 
! Отговори
100% преди 1 месец
Този направо да влиза в лудницата...
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Харесват цената на алкохола, че могат да направят главата почти без пари. Няколко денонощия запой и изтрезняват в самолета. Повечето не биха се върнали ако вдигнат цената му. А пиянският глад не обръща внимание на качеството на храната.
58
0
 
14
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 1 месец
Дъртия мошеник-авантаджия бай Румбата Драганов и измисления му Институт са храненици на държавата.Преди една две години същия дъртак си беше измислил някакъв Алианс.Просто се чудя как обикновения шмекер от Балкантурист успява постоянно да се кичи с кухи титли ,и да ръси пенсионерски мозък.
57
0
 
22
 
! Отговори
Гошето преди 1 месец
Скъпи днесачии, ясно е, че сте си продали г...за за пари, но поне малко срам нямате ли? Евтиния??? В България??? Явно си мислите, че хората не ходят в другите държави и не виждат къде е по-евтино!
56
1
 
22
 
! Отговори
какво значение има преди 1 месец
Тези от министерството да питам кое е ефтино, че ми стана интересно или мислите че, всички са с вашите заплати. Само да кажа , тук е ужасно скъпо, така че не правете народа глупав. Никой не ви вярва.
55
1
 
12
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Другаря от Балкантурист да не знае много ...
54
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Драганов,за кого е евтиния!?Във всеки случай не и за БЪЛГАРИТЕ!За последните 20 г.сме си позволили два пъти по три дни да ходим някъде..Стига гавра и лъжи! И като видите чужденец му се кланяте от 10 метра,а нас ни гледате презрително,получаваме най-лошото обслужване само и само "да угодим" на гостите от чужбина!Така е по хотелите и магазините,така е в болниците(в една частна болница шефа на спешното като видя англичанка(болеше я кръста)веднага нареди да я обслужат бързо,да не чака като нас!)
53
1
 
21
 
! Отговори
нн преди 1 месец
Стига глупости. Бум на туристите, бум на хитреците, каза го един грък в прав текст, излиза ни евтино, почти без пари, затова сме тук.
52
1
 
19
 
! Отговори
Рапунцел преди 1 месец
Драганов обезумя напълно!
51
1
 
34
 
! Отговори
Майната Ви преди 1 месец
Какви ги дрънка този? Кое е евтино в една географска територия в която 75% от храната е внос, а нашенската е по-скъпа от вносната!
50
1
 
23
 
! Отговори
тоя чичак добутва преди 1 месец
до пенсия с измислените си лафчета..ние да му мислим
49
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Евтиния ли ?!" хахахахахахаха
48
2
 
25
 
! Отговори
Глупчо Бездънски преди 1 месец
Стига си говорил,че било евтино!!!Разните хотелиерчета и кръчмари също четат...Евтино било....За кого,бе???
47
0
 
26
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 месец
Хаааахахахааа, тоя къде се храни и къде оди на почивка??? Миналата седм. на х. Септември на Витоша за две кюфтета и една салата кисело зеленце ми поискаха 21лв. за преспиване ми поискаха 33лв на нощ. Естествено не останах да преспя в стая с шест легла и особен смрад...
46
2
 
31
 
! Отговори
Доктора преди 1 месец
Къде е виждат тая евтиния , като вече навсякъде е по евтино от БГ. Само ни облъчват с грешна информация
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние сме в Испания , нощувките са ни по- евтини плюс билета от Велинград например . Имаше испанци прибиращи се от България . В ресторантите в България е по- евтино де .
44
0
 
32
 
! Отговори
Павлов преди 1 месец
Румен,Ти не си добре.Вземи си хапчетата навреме.Говориш само глупости.Как ги броиш тия туристи.Ставаш смешен.
43
0
 
16
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
Сайтчето. Защо триете БЕ ПСЕВДО-ЖУРН...ЛЯ! Не ви отърва какво мислят хората и го изразяват??? Плюя на вашата демокрация и "свобода на словото"!!!
42
3
 
36
 
! Отговори
А бе преди 1 месец
хора, дайте да не се лъжем! Кой читав западняк ще дойде тук?

Спонсорирани публикации