ООН: Обезщетения за робството, за да се преодолеят "поколенията на дискриминация"

Идеята скорост в световен мащаб
166
ООН: Обезщетения за робството, за да се преодолеят "поколенията на дискриминация"
Снимка: БГНЕС

Генераният секретар на ООН Антониу Гутериш днес призова за изплащане на обезщетения за трансатлантическия трафик на поробени хора като начин за преодоляване на наследството от него в днешното общество, включително системния расизъм, предаде БТА като се поова на Ройтерс.

От XV до XIX век най-малко 12,5 млн. африканци са били отвлечени, насилствено транспортирани с европейски кораби от търговци и продадени в робство. Тези, които са оцелели при такова ужасно пътуване, са се озовали в плантациите в Северна и Южна Америка, най-вече в Бразилия и Карибския басейн, докато други печелят от труда им.

В изявление по повод Международния ден на ООН за възпоменание на жертвите на робството, Гутериш заяви, че миналото "е положило основите на система за насилствена дискриминация, основана на превъзходството на бялата раса".

"Призоваваме за рамки за репарационно правосъдие, които да помогнат за преодоляването на поколенията на изключване и дискриминация", каза Гутериш.

През септември доклад на ООН предложи държавите да обмислят финансови репарации, за да компенсират робството. Идеята за изплащане на обезщетения или други компенсации за робството има дълга история, но сега движението набира скорост в световен мащаб.

"Това е движението, което най-накрая ще сигнализира за колективната победа на човечността,  на доброто над злото", заяви в Общото събрание на ООН Хилари Бекълс, председател на комисията за репарации на Политическия и икономически съюз на Карибската общност.

Комисията на Съюз е създадена, за да търси репарации, включително анулиране на дългове и подкрепа за справяне с кризите в общественото здравеопазване, от бивши колониални сили като Обединеното кралство, Франция и Португалия.

Кампанията за възстановяване, която създава социално-икономически планове за репарации за страните от Съюза, публикува в днес проучване, което показа, че четирима от десет души в Обединеното кралство са съгласни, че страните от Карибския регион трябва да получат финансова компенсация, а трима от петима са съгласни, че е необходимо официално извинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: ООНробствоГутериш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
1
 
! Отговори
До 131 преди 1 месец
Това са съвсем други неща. Аз писах за историческия аспект, за Америка на дребните фермери. Сегрегацията е друга тема. Относно Ку Клукс клан, поинтересувай се защо е възникнала тази организация. Дори в "Отнесени от вихъра" се намеква за това, ако си обърнал внимание.
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този дядо няма ли да се пенсионира ,да даде път на младите
125
0
 
6
 
! Отговори
..При кандидатстване преди 1 месец
в държавен университет в южните щати, на афроамериканците са се давали определен брой точки заради расовата им принадлежност. Бял кандидатстудент с отлична атестация по всички параграфи събирал по-малък брой точки в сравнение с този стартов бонус за афроамериканците. С други думи, бял младеж-отличник е можел да стане студент в тези университети, само ако останат незаети места след като се запишат всички желаещи афроамериканци, повечето от които не са били отличници. Не знам дали отмениха това.
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
128 глупости дрънкаш на килограм. Обама в първият си мандат каза че преди 30 години тогава му е било забранено да се качва в автобуса. Расовата сргреция си е напълно реална.Отиди прочети кой е Дейвид Дюк. Куклус клан още съществува колкото и да не ти се вярва.
123
0
 
4
 
! Отговори
Защо пренебрегват преди 1 месец
голямата тема за множеството привилегии, дадени в някои държави на афроамериканците само заради расовата им принадлежност? Хайде, спомнете си нещо, за което писаха и нашите вестници по времето, когато обществото тук беше крайно политизирано и негодуваше затова, че 45 години у нас някои са се ползвали с привилегии? Тогава разбрахме за гражданските протести в южните щати на САЩ заради това, че при кандидатстване в държавен университет на афроамериканците са дават определен брой .......
122
2
 
0
 
! Отговори
Бай Халил преди 1 месец
Гут Ерещ е прав чиляка. Ся давам докомента и Кокорчо да ми плаща за робството при цар фердинанда, па бориса, па червенковия, па тошо, па чак и сега. Кокорчо да ми плаща, щото ще завали пак обеднен уран над софето, като през 99 та. Ще се олача на КОЙ. Тъй да знайте.
121
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 124 преди 1 месец
Романът "Отнесени от вихъра" описва периода на гражданската война между Севера и Юга и периодът непосредствено след това. Става въпрос за Американския Юг през 1860-1870 г. Ти наистина ли не знаеш как е била колонизирана Северна Америка през 16-и - 18-и век? Не знаеш ли, че по онова време държавата се е състояла предимно от дребни ферми? Едва през 19-и век и то благодарение на прокараните през целия континент ж.п. линии започвада се развива фабричното производство. Плантациите са в южните щати.
120
0
 
11
 
! Отговори
gg преди 1 месец
Защо само за неrрите? Мисля, че и Турция трябва да ни плаща. Както Япония пллаща на Корея.
119
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Положението на потомците на някогашните африкански роби е различно в различните държави. Например, в САЩ около 40 милиона човека в момента са на социални помощи и това е от години. Повечето от тези милиони, живеещи на гърба на данъкоплатците, са афроамериканци. Е, не се наплатиха вече белите хора за това, че преди повече от век и половина в плантациите са работили африканци?
118
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви милиони потомци на фермери, нищо такова няма. Конекрадци се стрелят на всеки завой и се ограбват, а на мястото на труповете пристигат нови мигранти на които съвсем не всичко им е чисто и далеч не са дошли да обработват земя. Поне да беше чел или гледал отнесени от вихъра.
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярно е, че е имало случаи на отвличане на африканци с цел да бъдат продадени като роби, но повечето са били продавани от техните местни царе и племенни вождове, които са имали търговски взаимоотношения с лица, търгуващи с всякакви стоки, включително и с тъмнокожи хора, които да бъдат използвани като сравнително евтина работна ръка.
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо милионите потомци на дребни фермери от вътрешността на Америка, които са си изкарвали хляба чрез собствения си труд, сега да са длъжни да плащат за това, че една шепа собственици на плантации са ползвали робски труд?
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
117 нямаш право да се намесваш. Бхарат или бивша индия и сега е на кастова система. Обаче е ядрена държава. Теб един Люксембург с 5 замъка те прави крив обаче другите били слезли от клоните дето са имали и държава и азбука преди теб. От британското владение им остава тъпашкият крикет дето го играят само придворните на краля или кралицата.
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо се пренебрегва фактът, че повечето африканци са били продадени на търговците на роби още в самата Африка? Продавали са ги техните племенни вождове. Значи обезщетението трябва да се изплати от потомците на тези вождове, които днес се редуват да бъдат висши политици в техните държави и по този начин трупат огромни богатства.
113
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко обезщетение ли е това, че днес потомците им живеят в САЩ, а не в някое африканско село?
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Либия е била колония на Италия, Германия също има колонии предимно в западна африка. Само че на някои наркомани им е много смешно. А не осъзнават че западняците са грабили и сега са в дългове, които те ще плащат защото ги боготворят.
111
4
 
5
 
! Отговори
ДаСиДойдем на думата преди 1 месец
Малко обезщетение ли е това, че така наречените робовладелци свалиха от клоните така наречените роби, научиха ги да носят дрехи, да работят, храниха ги редовно и пълноценно, лекуваха ги професионални медици, покръстиха ги (което включва и редовно слушане на проповеди от пастори, разясняващи основите на етиката и знанието, присъщи на цивилизацията от европейски тип) и започнаха да ги ограмотяват?
110
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чорбаджи Марко роб ли е бил? Вечеря в градината с челядта си? Начало на книга за роби? Ако не е било робство от какво ви е освободила Русия? Робство ще да е било.
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А така искайте от Турция, за да има накрая международен отговор, че това всъщност не е било робство.
108
0
 
13
 
! Отговори
Това значи ли, преди 1 месец
че Турция ще плаща обезщетения на всички поробени народи? Ще спре ли западна Европа да ни третира като второ качество хора? Не мисля. Правят си проветряване на устата.

Спонсорирани публикации