Как руските оръжейни компании заобикалят санкциите и купуват части за дронове

Използват криптовалута за стоки с двойна употреба
Обновена: 2 апр 2024 09:13 | 2 апр 2024 07:10, Петър Бойчев
112
Как руските оръжейни компании заобикалят санкциите и купуват части за дронове
Снимка БГНЕС

Руски компании използват криптовалута, за да заобиколят санкциите, когато купуват стоки с двойна употреба, включително компоненти за дронове и друго високотехнологично оборудване, пише The Wall Street Journal.

"Самоопределил се като руски контрабандист в Китай получава запитване от производителя на легендарния автомат АК-47. Най-големият руски производител на стрелково оръжие, концернът "Калашников", се нуждаел от електрически части за безпилотни самолети, които били сред най-ефективните оръжия срещу украинската бронетехника.

Контрабандистът Андрей Зверев занесъл поръчката от края на 2022 г. на дистрибутор на електроника в Хонконг. САЩ се опитват да пресекат подобни сделки, а дори предпазващите се от санкции китайски банки блокират плащанията от Русия".

"Решението: Зверев използва криптовалутата Tether, за да прехвърли милиони долари от "Калашников" към доставчика", пише американската медия.

По този начин най-големият производител на малки оръжия в Руската федерация закупи електронни части за дронове, които принадлежат към стоките с двойно предназначение, които са обект на санкции от САЩ и ЕС.

Изданието обяснява, че Tether се е превърнал в един от стандартните методи за плащане на черния пазар в света. Властите имат ограничена възможност да проследяват използването на цифрова валута в света, за разлика от емитираните от правителството долари в банковата система.

"Русия все повече се обръща към алтернативни механизми за плащане, за да заобиколи санкциите на САЩ и да продължи да финансира войната си срещу Украйна", е заявил заместник-министърът на финансите по тероризма и финансовото разузнаване Браян Нелсън.

В допълнение, руската крипто борса Garantex играе ключова роля в процеса на заобикаляне на санкциите, позволявайки на потребителите да конвертират рубли в Tether.

Браян Нелсън е добавил, че Министерството на финансите на САЩ иска от Конгреса да приеме законодателство, което ще му позволи да блокира транзакции в деноминирани в щатски долари "стабилни монети" като Tether.

Миналата седмица агенцията постави в черния списък базирана в Москва компания, която работи със санкционирана руска банка, която извършва плащания чрез Tether.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно е как фенките на Украйна и .оклуците подържащи тази фашистка страна използват едни и същи мантри. Киев за три дни и 300К Руски жертви хаха нито едното е вярно нито другото. Те дори не знаят кой спомена тази фраза това са думи на Блинкен но при тотална война а за жертвите влезте в Mediazone там ще видите реалната цифра не на Украинската пропаганда. Mediazone е английска статистическа агенция на BBC ставате смешни с тези простотии.
21
12
 
2
 
! Отговори
До до18 преди 1 месец
тавариш, съдбата на путев е в ръцете на американеца и запада, в момента те се чудят какви са рисковете за тях и колко пари да отпуснат на укрите, защото ако хвърлят всичко както прави оаканото кремълско жуже, ще му порнат гумената попа за отрицателно време. В крайна сметка рисковете за запада са да загубят балтийските страни, защото силите на путев за повече няма да стигнат и трябва да призная че мазните западняци като нищо ще ги оставят в ръцете на сатрапа.
20
2
 
8
 
! Отговори
тавариш преди 1 месец
До До до13... Грешно си прочел опорките.Киев никога не е бил цел. Да припомням ли че Обявилите независимост Луганск и Донецк поискаха от Путин помощ И НА ТРЕТИЯ ДЕН с руска помощ бяха изхвърлили укро армията от територията си. ОТ ТОГАВА войната/специалната операция се води на украинска територия. Укърите не са мръднали и милиметър въпреки обявените "успехи".400 МИЛИАРДА ЕВРО помощи от Запада.КОЛКО ОЩЕ ДА СИ РАЗВЪРЗВАТ КИСИЯТА? Уж руснаците загивали с хиляди а ВСЕ Зеления провежда мобилизации???
19
6
 
5
 
! Отговори
факти преди 1 месец
Преди 2014г. руснаците получаваха двойно по големи пенсии от нас, сега пенсиите им са двойно по ниски...........Копейки, това са само факти..........
18
2
 
10
 
! Отговори
до18 преди 1 месец
А кой ти каза киев за 3 дена, ами ако е за 30г. кво ще прави н,а,к,ъ,к,а,на европа, ти по добре си брой укренския товар, щото те реват всеки ден за хора, пари и оръжие, и кат развържат кесията кво с пачки ли ша ги замярат, кплко пъти и краваря и европееца развързваха кесията и нищо, освен до рецесия се докараха.
17
2
 
7
 
! Отговори
Санкции Манкции преди 1 месец
НЯМА НАЧИН да купиш нещо , ако няма кой да ти го продаде. Цяла статия за някакъв си Андрей и нито дума за американските компании които ПРОДАВАТ НА РУСИЯ . Същото беше и със сателитните карти... с ядреното гориво и какво ли още не. ФАКТ Е ЧЕ САЩ НЕ СПИРАТ ДА ТЪРГУВАТ С РУСИЯ...Те не спират да търгуват и с Китай, въпреки че Китай е следващата по "санкциониране" от САЩ страна. ТАКИВА СТАТИИ ЗА ТЪРГОВИЯТА НА САЩ СЪС "САНКЦИОНИРАНИТЕ" РУСИЯ И КИТАЙ ЩЕ ИМА ОЩЕ МНОГО... Запомнете го.
16
10
 
5
 
! Отговори
До до13 преди 1 месец
Така е тавариш, то и Киев трябваше да падне за три дня, ама две години по-късно и над 300 хиляди путерасчета товар 200, още не му се вижда края какъв ще е. А ако американците развържат кесията, путев ще трябва да провежда нови мобилизации.
15
3
 
7
 
! Отговори
Цитат преди 1 месец
САЩ налагат на Европа своята икономическа линия, опитват се да заменят законите с някакви правила, това са "някакви глупости" и "безсмислици". "През цялото време звучи: "Вие трябва, вие сте длъжни, сериозно ви предупреждаваме". Кои изобщо сте вие? Какво право имате да предупреждавате? Избършете си очите, епохата на колониалното управление отдавна е приключила".......Путин
14
1
 
12
 
! Отговори
до13 преди 1 месец
Даааа и един мормот завиваше шоколадчета в станиол, хахахаха, и ракетите свършиха преди година и чипове от перални вземаха, и с лопати се биеха на фронта, много е лошо да бъркаш мечтите с реалността.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е важно с какво точно и как става разплащането, щом има пари, злато и ресурси. Ако трябва, на гръб ще ги носят, потокът не може да бъде спрян.
12
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
русия ще изгори , а народа ще гладува.
11
14
 
2
 
! Отговори
Мармотов преди 1 месец
Демилитаризацията на путинландия върви по план. В началото на есвеото стреляха по 50 хил снаряда на ден, сега стрелят по 10 хил. В началото на есвеото имаха 30 кораба боен флот в ЧМ, сега 15. Имаха 7-8 аукса, сега имат 5-6, за танкове да не говорим - вече обират и от музеите.
10
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия се погубва бавно и не толкова бавно.
9
4
 
14
 
! Отговори
до10 преди 1 месец
Ти по добре мисли за нашите евроатлантически пенсионери.
8
11
 
5
 
! Отговори
Живанши преди 1 месец
Ами лесно се преодолява всичко, с помощта на чичко паричко. Но има нюанс - това става за сметка на путинските пенсионери, които ще се бият още по-често за просрочка в задния двор на супермаркетите,а в един момент ще изчезне и просрочката.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости, всичката електроника на руснаците е от украински перални и вентилатори.И освен това ракетите им свършиха, Путин е мъртъв, Кримският мост е разрушен и Зеленски е космонавт.
6
12
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
НАПОЛЕОН НЕУСПЯВА ДА ЗАДЪРЖИ ТЕРИТОРИЯТА ОТ РУСКАТА КОЧИНАРНИЯ КОЯТО ЗАВЗЕМА ! НО НАПОЛЕОН РЕАЛНО Е ПРЕВЗЕЛ РУСИЯ!
5
14
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Интересна работа. Уж САЩ вече са западнала държава с 80% клошари, с нисък стандарт, ЕС се е разпаднал и всички западняци са тъпaци, пък как така става че точно САЩ налагат санкции на могъщия Мордор :))) Там всичко процъфтява, живеят в рай и всички са усмихнати и щастливи и са най-умните и взимат най-големите заплати в света, а не произведат техните гении части за дроновете, а купуват от глупавите и пропаднали западняци. Що така бе, дрогаре, а? Кажете де? Не се срамувайте? :))))
4
9
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
С ПАРИ! АКО НЕ СТАВА , ЗНАЧИ ПАРИТЕ СА МАЛКО!!! ВЗАИМСТВАНО Е ОТ ДУМИТЕ НА НАПОЛЕОН- ВОЙНИТЕ СА ПАРИ ПЕЧЕЛИ ТОЗИ С ПОВЕЧЕТО ПАРИ! НАПОЛЕОН РЕАЛНО ПРЕВЗЕМА РУСИЯ, ЗАЩОТО АРМИЯТА И ИЗОСТАВЯ ГРАДА И БЯГА! ТЪЙ, ЧЕ НАПОЛЕОН Е ПОБЕДИТЕЛ СПРЯМО РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!
3
3
 
20
 
! Отговори
Какви санкции ве? преди 1 месец
Ало "принципиални" Европа и САЩ. Като искате да водите санкциона политика, престанете напълно да купувате от Русия нефт, газ, ядрено гориво, черни и цветни метали! Русия малко затегна кранчето и икономиките ви влязоха в рецесия. Ами ако напълно го спре? Тогава?

Спонсорирани публикации