В Китай започва най-голямата военна реорганизация от 2015 г. насам

Целта е армията да е подготвена за кибервойна
22 апр 2024 22:00, Анисия Иванова
51
В Китай започва най-голямата военна реорганизация от 2015 г. насам
Снимка: БГНЕС/EPA

Китайският президент Си Дзинпин нареди най-голямата реорганизация на армията на страната от 2015 г. насам, която засяга силите, отговарящи за способности, включващи кибервойна.

Китай ще прекрати дейността на Силите за стратегическа поддръжка, които бяха създадени преди повече от осем години, за да повишат способностите в областта на космическата, кибернетичната, политическата и електронната война, съобщи в петък официалната информационна агенция Синхуа.

На свой ред Си създава нов клон, наречен Сили за информационна поддръжка. Въздушно-космическите и кибернетичните подразделения, които досега бяха в състава на Силите за стратегическа поддръжка, сега ще бъдат организационно паралелни на новосъздадените Сили за информационна поддръжка, се казва в изявление на Министерството на отбраната. Аерокосмическото звено ще подобри способността на Китай да използва Космоса и ще засили управлението на космически кризи, заяви министерството.

Преструктурирането идва в момент, когато втората по големина икономика в света се изправя срещу САЩ в борбата за глобално влияние, като кибервойната се очертава като ключово бойно поле. Миналия месец САЩ, Обединеното кралство и Нова Зеландия обвиниха Китай, че спонсорира злонамерена кибернетична дейност, насочена срещу демократичните институции.

Потвърждавайки водещата роля на Комунистическата партия над армията, Си заяви, че новите сили ще предоставят "ключова подкрепа при координирането на изграждането и използването на кибернетичната информационна система".

Ли Вей, политическият комисар от вече несъществуващите Сили за стратегическа поддръжка, ще поеме същата роля в Силите за информационна поддръжка. Той обеща "решително" да се вслушва в указанията на Си. Новият командир на Силите за информационна поддръжка е Би И, съобщи държавната телевизия CCTV.

Промените имат за цел по-доброто адаптиране на китайската армия към условията на "информатизация" на съвременната война, казва Цао Вейдун, пенсиониран старши изследовател във Военноморската изследователска академия на Китайската армия. Преструктурирането ще доведе до "по-добро разгръщане" на сателитните системи, киберпространството и при воденето на електронна война, заяви Цао пред репортери в кулоарите на военноморския симпозиум в западната част на Тихия океан в Циндао.

Предишният командващ на Силите за стратегическа поддръжка беше Джу Цяншен, чието изчезване породи спекулации, че е свързан с по-широките сътресения във военното ръководство на Китай, които се разразиха през последната година. Въпреки че Джу наскоро се появи отново, държавните медии не са изяснили настоящата му позиция.

Последната реорганизация следва мащабната чистка, извършена от Си във военното ведомство през миналата година. Експертите от американското разузнаване разглеждаха този ход като отговор на разкриването на широко разпространена корупция в армията, включително в Ракетните войски, които управляват разширяващия се ядрен арсенал на страната, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Бившият министър на отбраната Ли Шанфу беше отстранен от поста си без обяснения през октомври. През декември Китай назначи Дон Джун, ветеран от военноморските сили, за нов началник на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: КитайармияBloomberg TV Bulgaria
Още от Миш-маш
Методът 4-2-1 - предпочитаният фитнес режим на треньорите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каквото и да реорганизира Китай, срама от руското оръжие винаги ще лъщи по челата им. Китайските ракети на Иран се оказаха най-безполезното нещо.
44
4
 
6
 
! Отговори
Оставете преди 1 седмица
Тези третостепенни новини. Пишете днес дали Зеленски е искал нави и нови милиарди. Има ли достатъчно чиста кока? Нови имоти в чужбина?
43
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
***...те руснаци си мислят,че Китай ще им помогне при случай на война срещу НАТО...Китай няма намерение да помага на никого!Няма и да си мръдне и прьста за тях!Мног им пука за войната на русия!Те искат слаб съсед!Той си гони своите интереси,използвайки ресурсите на колхозниците и технологията на Америка!Китай мрази всички с недръпнти очи,защото в миналото са им нанесли много злини и унижения.Иска да стане суперсила за да командва всички нас без изключение!Дали ще успее е друг въпрос!
42
0
 
11
 
! Отговори
Требе си преди 1 седмица
Готвят се за Тайланд.
41
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Китай се получава от грешките на Русия и ще снабди войниците и запасняците си с по 10 дрона на каска, а партийните секретари ще получат по един дрон клас Раптор.
40
5
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 31 "НАТО-то обеща на частична Украйна 1 000 000 артилерийски снаряди за гаубици през 2023. Достави 3 пъти по-малко" - Не НАТО, а ЕС. И пропусна да добавиш, че причината е, че парите свършиха. Защото ЕС Е КОРУПЦИЯ.
39
8
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 36 "Никое живо същество на тази планета не желае световни войни" - мухаха... Абе про'с'так неграмотен,точно ЕС за който гласуваш иска Световна война. Дано бъдеш мобилизиран със семейството си от първите!
38
8
 
3
 
! Отговори
МОСТА скоро ОУТ КРИМ преди 1 седмица
на 1 АТОМ са от ФАСХИНГТОн ква реорганизациа кви 5 УАНА.... И Да спрат да помагат на галките О Р К и защото ниама смисъл.. СЛАВА УКРАИНЕ
37
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
До Горд натовециранците видяха че ше пишат вересиите на пясъка и се изнизаха. ше видиме другаря ким дедовия ли ше ми руча зимаска, като го финтират с житото
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А НАТО защо го е бъзе да влезе в Украйна да победи бедна и изостанала Русия. НАТО бъзливци ли са?
35
12
 
4
 
! Отговори
Китайците в преди 1 седмица
Един Тайван не смеят да влязат! Знаят че американците ще бият лошо после муахахаха!
34
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво става с победата на бойното поле? НАТО влезе ли вече в Москва?
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никое живо същество на тази планета не желае световни войни!Всеки един проблем може да се реши по мирен път.В момента всеки,на който му мине през акъла,че може да пали войни му се изсипва отгоре буря да си знае,че няма подкрепа отгоре и да не започва.
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия и Китай са такава стратегическа военна мощ, с която САЩ не могат да се съревновават. Но към тях трябва да добавим и Северна Корея, голяма държава която също има стратегически оръжия, и която няма да се поколебае да го използва.
31
9
 
4
 
! Отговори
Али Хаменей преди 1 седмица
От русофила по-глупаво добиче няма!
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли Крим, вече?
29
1
 
9
 
! Отговори
Горд натовец преди 1 седмица
НАТО-то обеща на частична Украйна 1 000 000 артилерийски снаряди за гаубици през 2023. Достави 3 пъти по-малко. КНДР без обещания, достави 1 000 000. КНР може да произведе 20 000 000.
28
7
 
14
 
! Отговори
ЕС факти преди 1 седмица
75% от стоките в Европа са произведени в Китайската Народна Република. В горда натовска и шенгеска РБ, дори чесънът е внос от Китай.
27
3
 
8
 
! Отговори
НОАК преди 1 седмица
Комунистическата Народно Освободителна Армия на Китай е 2 500 000 бойци, запасняци 50 000 000, паравоенни 60 000 000.
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Китай има космически сили. еврогейландия има тапи за гъъъъз.

Спонсорирани публикации