"Телеграф" за Кристалина Георгиева: От скромно семейство до върха на МВФ

По-големият ѝ брат е бил в затвора заради опит да напусне страната
20 юни 2024 22:40, Елка Василева
190
"Телеграф" за Кристалина Георгиева: От скромно семейство до върха на МВФ
Снимка: архив, БГНЕС

Когато Кристалина Георгиева говори, президенти на държави, премиери и ръководители на централни банки от целия свят слушат. Така британското издание "Телеграф" представя управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) в статия, посветена на влиятелния български икономист.

Тя е начело на една от най-могъщите финансови институции в света, в която членуват над 190 страни. Това им осигурява експертна и финансова подкрепа, когато изпитват икономически трудности. Под нейното ръководство МВФ вложи 1 трилион долара в световната икономика по време на кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус, припомнят анализатори.

Управляващият директор на Международния валутен фонд е израснала в скромно семейство в България, когато страната е част от Източния блок зад "Желязната завеса", припомня "Телеграф".

"Моето семейство не беше богато", отбелязва Кристалина Георгиева в интервю за британското издание. Нейният баща, който е бил строителен инженер, е внук на революционера и политик Иван Кършовски.

"(Моят баща - бел. ред.) се разболя, когато беше още сравнително млад, и това ни принуди да се борим с живота, за да свържем двата края", споделя управляващият директор на МВФ. Тя е едва на 25 години, когато баща й почива.

Семейството на Кристалина Георгиева се противопоставя на комунистическия режим, който е на власт в България по това време, отбелязва "Телеграф". По-големият ѝ брат, който е художник, е хвърлен в затвора заради опит да напусне страната.

"Фактът, че брат ми попадна в затвора, хвърли много голяма сянка върху собствения ми професионален живот", посочва тя.

По това време Кристалина Георгиева участва в конкурс за заемане на длъжност във Висшия икономически институт "Карл Маркс" (днес Университет за национално и световно стопанство - УНСС). Тя е избрана сред 15 кандидати за работната позиция, но заради задържането на нейния брат назначаването й "се отлага и отлага, и отлага".

"Баща ми беше в болница в много тежко състояние. Майка ми се грижеше за него. Нямаше как да им кажа, че не съм назначена заради брат ми", спомня си Кристалина Георгиева. След това споделя, че се е престорила, че е получила работата, тъй като е осъзнала колко важно е това за нейното семейство.

"Взех пари назаем, за да се преструвам, че получавам заплата всеки месец".

Тази ситуация продължила шест месеца. През това време Кристалина Георгиева не спирала да купува подаръци за семейството си. Когато им подарила шоколадови бонбони, им казала, че ги е купила с първата си заплата. След това парите, които взела назаем, свършили.

"Тогава отидох да поговоря с моите съседи. Те знаеха, че моето семейство е много трудолюбиво и порядъчно, а аз съм много ученолюбива. Един от съседите ми беше със силни позиции в комунистическата партия. Те се застъпиха за мен, така че накрая ме назначиха (в института - бел. ред.)", разказва шефът на МВФ.

Скромният ми произход е предимство за мен, отбелязва Кристалина Георгиева.

"Имам личен опит с щетите, които лошите политически решения (могат да нанесат - бел. ред.) на хората. И в светлината на това съм непреклонна в моята отдаденост към нашите членове (страните, които са част от МВФ - бел. ред.).  Освен това ме е грижа за тях много повече, отколкото ги беше грижа всички мои предшественици", посочва управляващият директор на Международния валутен фонд.

Тя споделя, че това изявление не е израз на самохвалство, а израз на нейния личен ангажимент към уязвимите държави, към страните с ниски и средни доходи.

Професионалният възход от академичните среди в София до върха на МВФ във Вашингтон, през Европейската комисия и Световната банка, изисква огромен устрем. Кристалина Георгиева развива работната си етика още в ранна възраст, посочва "Телеграф".
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от Ако щете - вярвайте
Модни тенденции за лятото
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
2
 
0
 
! Отговори
Ббб преди 5 дни
Ами хубу,ко.. Щом яискат хората.. Тука президентза малко да стане.. Ама кой пита хората..
161
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Поредната про-соачка и нищожество, което добре се прикрива с общи приказки и безмерна наглост. "Учебникът" и едно време беше една смешна книжка пълна с елементаризми.
160
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Винаги когато я дават тая по тв внимателно я гледам и моите природни инстинкти ми подсказват,че тая е много фалшива,изкуствена,проста!Има нещо отблъскващо в нея,с тази селска физиономия!Хич не ми харесва тая ама хич!Неприятен човек!Мисли си,че е хитра и се прикрива умело,но не може!Мене,стария тарикат не мож ме излъга Сталинке,не мож!
159
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Tя и английски не може да говори..каде го е учила W BИи Карл Маркс ли. Там имаше специалност международни Отношения учеха и езици
158
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
нейн колега, с когото са работили заедно, който твърди, че са фалшифицирали и годината на раждане - родена била през 1952 г
157
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
КриСталинка е родена през 1953 година - погледни в Укипедия едно, и второ завършила е УНСС през 1975-1976 година под името Сталинка. Има свидетели, нейни състуденти.
156
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Майка ѝ е от град Любимeц, а баща ѝ е вkуk на реvолюционеpа и пoлиtиk от Eлена Ивaн Kъpшoвckи. Завършва политическа икономия и социология във ВИИ Карл Маркс
155
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Майка ѝ е от град Любимец, а баща ѝ е внук на революционера и политик от Елена Иван Кършовски... Завършва политическа икономия и социология във ВИИ Карл Маркс..селяни и комунисти
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
От Лeнинka.. Tova ie istiskto ime
153
5
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 дни
Леле що проЗтаци пишат тук !
152
5
 
12
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 6 дни
Кристалина е една от онези демонични креатури, които смучат кръвта на хората по цял свят. Някак си е успяла да се интегрира в семейството на "Световния елит". От вратително същество!
151
9
 
4
 
! Отговори
Не е важно.... преди 6 дни
кой от какво семейство произхожда и до какъв връх се е издигнал, а единственото важно е какво е постигнал, променил и оставил след себе си като е бил на там. Всеки може да се случи да се издигне, но не всеки е лидер. А Баце и Кристалинка и много други са типични примери на това - високо издигане и постигане на една голяма нула. Лидери са Сталин, Хитлер, Мао Дзедун и всички от по-новата европейска история направили с идването си страните коренно различни-обединени, силни с икономическо чудо.
150
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
Супер. Да припомня само, че тази заедно с Тиквата подляха вода на друга българка в борбата и за Генерален секретар на ООН.
149
5
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 6 дни
ех тая баба Сталинка бе!...Каква сърцераздирателна история е съчинила !...Защо простоне беше казала:-"Постоянството в креватите е сигурно средство за кариерно израстване"..?..Иначе тая е "ръководител на МВФ",колкото Бай Дън еръководител на Щатите...-Това са аватари,за пред хората..ДРУГИ определят нещата !
148
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Наблюдател ... ТИ нали знаеш че защитаваш в момента дете на комунисти и гербаджийка .... Усилия и интелект ??? По точно - послушание и слугинаж. МВФ иска някой като Кристалка да излиза пред камерите на журналистите и да им съобщава решенията . Нима мислиш че ще сложат на тоя пост някой с истинска власт ? Наивник. Все едно да кажеш че от дементиралия старец с пълен памперс в Белия Дом зависи нещо . Марионетка , също като наша Кристалинка.
147
0
 
6
 
! Отговори
я гле... преди 6 дни
предишните комунисти и сегашните демократи да не би да имат нещо общо бе??
146
16
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 дни
Изключителна личност! Всичко което е постигнала, е с много усилия и интелект! Копейките не ги броим! На тях им е присъщо да оплюват... всичко българско и родно"!
145
2
 
14
 
! Отговори
Факти преди 6 дни
До smeh В зАЛАТА ... в годините на разцвет на Комунизма в България през 50-те , когато криСталинка е роден , много родители , активисти на БКП кръщават децата си на символи и личности на Комунизма. Имаме десетки хора от това време кръстени на Ленин или Сталин, имаме имена Петилетка... Червен... Октомврийка... Бригадир... Потърси инфо за лудистите на българския комунизъм. Ще се смееш много. Е, комунизЪма падна и много от тия хора искат да прикрият комунистическите симпатии на родителите си.
144
2
 
13
 
! Отговори
сталинкьо преди 6 дни
Дърти комунисти,все на работата лекото,и на хляба мекото!
143
3
 
14
 
! Отговори
vs преди 6 дни
Има само едно предимство - слушка! И това изчерпва по - голямата част от кариерата и!

Спонсорирани публикации