Човешки тела в буркани и зловещи експерименти: Японец разказа за жестокостите в звено 731

Хидео Шимизу мълчи в продължение на 70 години
24 юни 2024 22:45, Нели Христова
77
Човешки тела в буркани и зловещи експерименти: Японец разказа за жестокостите в звено 731
Снимка: Hideo Shimizu

След като се заклева да пази тайна от японската императорска армия, Хидео Шимизу носи ужасите, които е видял в прословутия блок 731, със себе си повече от 70 години.

93-годишният мъж е само на 14 години, когато е призован като кадет в град Харбин, в тогавашната окупирана от Япония Манджурия, по време на Втората световна война. Там той е подготвен да участва в някои от най-лошите жестокости в историята - експерименти с хора, извършвани върху военнопленници, включително бременни жени и малки деца.

Повече от 3000 души - предимно китайски цивилни, но също и руски, британски и американски военнопленници - са били разрязвани живи, заразявани с бубонна чума и използвани като човешки морски свинчета за лечение на измръзване в кошмарни лаборатории за мъчения.

Десетилетия по-късно невинни снимки на неговите внуци и правнуци напомнят на Шимизу за лицата на многото жертви, които среща в кланицата.

Ветеранът осъзнава, че трябва да наруши мълчанието си в името на следващото поколение.

Вече пенсиониран архитект, изградил комфортен живот за себе си и семейството си, Шимизу се опитва да погребе тъмното си минало, без да го разкрива дори на най-близките си роднини. Но спомените от предишния му живот нахлуват обратно, когато той и съпругата му посещават военен музей през 2015 г.

Той не успява да сдържи емоциите си, когато вижда снимка сред реликвите на голяма тухлена сграда - отдела за превенция на епидемиите и пречистване на водата на Квантунската армия или поделение 731.

Тогава той разказва на жена си всичко, което знае за сградата, и признава, че знанията му са от първа ръка, тъй като самият той е бил член на отдела за биологична война.

Единица 731 е построена през 1936 г. в съвременен Харбин, североизточен Китай, за японската имперска армия за провеждане на изследвания в борбата с микроби, оръжейните способности и границите на човешкото тяло.

Тайната операция първоначално е била провеждана под прикритието на дърводобивна мелница, а след това на пречиствателна станция за вода.

Макар че болните учени рязрязват по-скоро човешка плът, отколкото дървен материал, те обезличавали жертвите си, като ги наричали на японски "марута" или дървени трупи.

"Толкова много "марута" умряха, а японските войници също бяха разрязани. Често се чудя защо, за бога, Отделение 731 е извършило толкова много зли неща?", признава Шимизу.

Той е вербуван в редиците на частта в края на март 1945 г., само няколко месеца преди края на войната, за да служи като "техник на изпитателен срок".

Бившият му учител го насърчил да се заеме с работата поради способностите му в сферата на изкуствата и занаятите.

"Не знаех нищо за това какво представлява армията или какво конкретно прави", казва той в скорошно интервю.

Шивизу очаквал, че ще бъде изпратен във фабрика, но вместо това той и още пет момчета от селото му били натоварени на влак за Китай, за да започнат работа в лабораториите на звено 731. Той казва, че все още сънува кошмари дори и сега. Те са свързани най-вече с деня през юли 1945 г., когато е бил отведен в стая за образци в аудиторията на втория етаж на сградата.

Стаята била облицована с буркани, разказва той, някои високи колкото възрастен - всеки от тях съдържал части от човешко тяло, запазени във формалин.

"Имаше такива, които бяха разрязани на две вертикално, за да можете да видите органите им", казва Шимизу. "Имаше деца; десет или двадесет от тях, може би повече. Онемях. Помислих си, "как биха могли да причинят това на малко дете?"

Тогава за първи път Шимизу видял трупове. Той не можел да спре да плаче, докато човекът, който го придружавал на обиколката, не казвал нищо.

"Мисля, че ме заведоха там, защото искаха да видят реакцията ми при вида на дървените трупи. Всичко, за което можех да мисля, беше "какво ще ме накарат да направя?", споделя той.

Шимизу скоро разбира, че е обучаван сам да извършва дисекции. За щастие, детето войник е спасено от хода на войната - която приключва внезапно седмици по-късно с капитулацията на Япония.

Три дни след като атомната бомба е хвърлена над Нагасаки, Шимизу е повикан в лагерния затвор, болезнено наричан "дървена колиба", за да погребе изгорените кости на убити затворници в опит да прикрие престъпленията на отряда.

Съветските сили нахлуват в бивша Манджурия през август и той и други членове на отряда се връщат обратно в Япония.

Войниците и техниците получили хапчета с цианид и им било наредено да се самоубият, вместо да бъдат заловени. А след като се завръща в Япония, Шимизу никога не говори за това, което е видял или чул в лагера на убийствата.

Днес мястото е превърнато в музей. То има мразяващите отличителни белези на бивш нацистки лагер на смъртта с неизползваната железопътна линия и призрачни сгради.

Една структура, която се издига и до днес, все още днес съдържа редици клетки, в които са били настанени гигантски плъхове, които японските лекари са използвали за производството на бубонна чума.

Ужасната болест по-късно беше отприщена върху стотици хиляди китайци
чрез пускане на бълхи, пренасящи чума, в селата като част от експерименти за биохимична война.

Въпреки огромните доказателства за престъпленията на японската императорска армия - както и прикриването от страна на САЩ и други - мнозина в Япония все още отказват да повярват на Шимизу.

Той бе заплашван от десни националисти, които отказаха да приемат, че японските войски са се държали по такъв срамен начин.

"Този ​​стар биди лъже... Или това, или той не съществуват", пише един конспиратор.

В отговор на техните твърдения Шимизу казва на вестник Asahi Shimbun: "Те не знаят какви ужасни неща направи Япония на хора в друга страна. Без значение какво ми казват хората, трябва да продължа да казвам истината, в противен случай бъдещите поколения ще бъдат лишени от шанс да научат за това."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от Миш-маш
Идеалният панталон според типа фигура
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Хихии преди 2 дни
Фащ първите другарчета на Сссрето, толко ги беше шубе тъпите каубойчета и ***, че не смееха войниците им да припарят до границата с Източна Германия, ама могат да изнасилват дребни и нисички японски женички на т. нар им съюзници. Фащ досега една пушка лично не са гръмнали срещу съветите и руснаците , цялата им студена война беше заблуда за домашните овце как са борили с бостанските плашила, хехе
71
0
 
0
 
! Отговори
русия преди 2 дни
До Анонимен е *** - тя нищо не е спасила, тя е убила повече от хитлер!
70
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
СССР не нахлува в япония, както и не нахлува в германия. СССР освобождава земи от *** недоразумения на природата като японците и немците.
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Една от причините японците да имат тъй напреднала медицина и фармация...Зловещите бойни газове който изгарят дробовете правят кожата да се разпада или отварят зловещи гнойни рани са страничен продукт в търсенето на хербициди и различни вещества за контрол на рзлични насекоми гъбички и други патогени.
68
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Русия е спасила човечеството през ВСВ, в наши дни отново се бори срещу злото.
67
3
 
3
 
! Отговори
ароматния пръч преди 3 дни
И откъде са взели руски военнопленници след като Отрряд 731 при нахлуването и в Манджурия се е изтеглил или това е заради войната в Украйна.За 15 дни Сталин си спазва обещанието три месеца след края на войната в Европа да унищожи едномилионната японска свантуанска армия в Манджурия.За 15 дни свършват работата и останали без армия японците капитулират два дни по-късно пред американците.
66
0
 
4
 
! Отговори
Австралиец преди 3 дни
До Елементарно УотсънПуснаха им бомбите за да изпитат ефекта в градска среда и си направиха експеримента успешен , не заради тези зверства които са правили в този лагер
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 65: тоест искаш путлерофашистите да се самозатрият, даа, това ще е голяма радост за цялото човечество.
64
0
 
6
 
! Отговори
Тракторист ТКЗС преди 3 дни
Това са стари новини. Слеяр имат песен от 2009 посветена на Отдел 731, отделно има и японски филми, първия от 1997, Човека зад Слънцето (The Man Behind the Sun), другите не се сещам как се казваха, има и руски филм, някъде след 2000 година, "историята на ножа" или нещо подобно. Това си бяха, жестоки, брутални филми.
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Японците ако не бяха толкова самовбюбени и не бяха се подвели да нападнат САЩ щяха да са намбър уан.
62
14
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 3 дни
Дано русия ни избави пак от фашизма , който започна да се заражда отнови
61
0
 
7
 
! Отговори
"ОТРЯД 731" преди 3 дни
Реално е концентрацоионен лагер. Никой лагерист не може да го напусне жив. АКО СЕ РАЗБУНТУВАТ - ПУСКА ИМ СЕ БОЕН ОТРОВЕН ГАЗ! Обикновено ги разфасоват, а спрямо други, това се прави, докато още са живи. За японците, лагерниците са ТРУПИ, т.е. могат да бъдат *** като такива! лагерниците са поддържани в добто здраве, тъй като с тях са правени най-различни найчни експерименти. НИКОЙ ОТ ЛЕКАРИТЕ И ПАЗАЧИТЕ В ЛАГЕРА НЕ Е СЪДЕН. МНОГО ОТ ЛЕКАРИТЕ, ВПОСЛЕДСТВИЕ ПРАВЯТ КАРИЕРА!!!
60
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Напишете една статия за Назинска трагедия , че да пометнат колхозниците ни.
59
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 59: защото пък путлерофашистите са по различни, пратили 6000 души на остров в Сибир (мъже, жени, деца) и ги зарязали там уж да основават колония, но без храна, дрехи и сечива. След 2 седмици половината вече били изядени, някой успели да доплуват до околните села, след 2 месеца мъка дори путлерофашистите били отвратени от себе си и се отказали и извели малкото (около 500) оцелели. Същите ***, с разликата,че японците и немците го правели с чуждите, а путлерофашистите със собственият си народ
58
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ха сега де! И в същото време пишете, че само в Русия стават такива работи.
57
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 58:Хубаво са им пуснали бомбите обаче виж в статията какво пише.Точно САЩ в момента крие какво са правели там.В Еропа в газовите камери също са правели експерименти.Имало си е специализирани лагери за деца.Крие се,защото искат да възраждат фашизма.Нима експерименталните ваксини за ковид не си бяха един огромен експеримент с хората?!Никой не им иска извратения фашизъм!
56
20
 
13
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 3 дни
Ето защо са им пуснали двете бомби разбрахте ли руски слуги?
55
0
 
6
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 дни
До Анонимен (48): Не са си играли само със щамове на Y. pestis :). Поне това се знае, тествали са и щамове на B. anthracis, къде контролирано, къде не толкова (все тая). Разнасяли лакомства за дечурлигата из цялата околност, допълнително подсладени и овкусени със спори на споменатия Bacillus :). За йерзинията не е имало нужда от директно разнасяне до къщите на китайците, плъхчетата с бълхите са вършили тази работа :).
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен 55. Жалко, че не си бил там...в стъклен буркан, за да видят колко си обратното на острото
53
34
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Общо взето този японец разказва като ужас нещо което е един нормален ден в Блатная. Все пак путлероджендъра извади от ГУЛАГ канибали и ги насъска срещу славният християнски украински народ. Но сега канибалите се завръщат в Блатная защото им изтече договора със сатанистката Вагнер и мужиците ще получат от първа ръка примери за това как от човек се прави вечеря за 5 вагнериста. Да благодарят на жужака, за прекрасната възможност да станат печена пуйка за вагнеристи и путлероджендъри.

Спонсорирани публикации