Вот с машина или хартия - има ли връзка с активността на изборите?

Гласуването с машини не отблъсквало избирателите
81
Вот с машина или хартия - има ли връзка с активността на изборите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Институтът за развитие на публичната среда анализира данните за гласувалите в страната с хартиени бюлетини и машинни устройства на парламентарните избори от октомври, 2022 г.

От данните става ясно, че на последните избори се запазва тенденцията за спад в секциите с “хартиено” гласуване. В тези с машини пък активността отново е по-ниска спрямо секциите с хартиени бюлетини, като делът на гласувалите през ноември 2021 г. и миналия месец е един и същ.

Последните предсрочни парламентарни избори, проведени на 2-и октомври, показаха рекордно ниска избирателна активност. Според данните, публикувани от Централната избирателна комисия (ЦИК), тя възлиза на 39,41% и така спада с почти процент от тази, на изборите 2 в 1 през ноември, 2021 г. , посочват от организацията.
По-ниската активност повдига въпроси като например: в каква степен обществото ще има доверие в политиките, за които новото Народно събрание ще работи; ще подкрепя ли или ще се противопоставя гражданската енергия на приеманите в парламента решения?

Още по темата

Няколко от формациите в новия парламент се забързаха да върнат хартиената бюлетина. Твърденията им са, че машинното гласуване затруднява избирателите и така допринасят за намаляване на избирателната активност. Същевременно, близо година и половина след изборите от юли, 2021 г. (за които бе въведено само машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели) не е налице представително изследване на причините, довели до спада в избирателната активност.

Нито една от институциите, отговорни за организацията на изборния процес, не работи за дълбочинен анализ на факторите за намалялата с 11% избирателна активност в сравнение с изборите от април, 2021 г.

Гласуването с хартиени бюлетини

Гласуване с хартиени бюлетини имаше в 2 515 секции в страната (които не включват подвижните избирателни кутии и корабната секция). Данните от тези секции показват, че в списъците им са били включени общо 325 291 избиратели, а още 19 647 – дописани под черта. Гласувалите в секциите с бюлетини възлизат на 175 308 души, т.е. избирателната активност е била 50.7% (броят на избирателите спрямо включените в списъците). От подадените с хартиени бюлетини гласове, недействителни са 5 906 или 3,4%.

Интересно е разпределението на вота от секциите с хартиени бюлетини за седемте партии и коалиции, получили представителство в 48-ото Народно събрание. Тези политически субекти са събрали общо 152 607 гласа (или 90.1%).

С хартиени бюлетини над 200 избиратели са гласували в секциите в болниците „Пирогов“, „Аджибадем Сити Клиник“ и Военномедицинска академия в София, както и в болницата „Сърце и мозък“ в Плевен. Сред т. нар. „хартиени” секции с най-висока избирателна активност е тази във варненското село Падина – 209 души са подали гласа си там, което се равнява на 86%. Следват секциите в с. Калиманци (отново район Варна) – 257 гласували (82%), с. Голям извор в избирателен район Ловеч – 226 гласували (75%), с. Здравец, ИР Варна – 212 гласували (70%) и с. Градец в 26 ИР София-област – 211 гласували (68%).

Анализът на гласовете в секциите с хартиени бюлетини сочи, че там категорично печели коалицията ГЕРБ-СДС с 29.2%, следвана от ДПС с 16.9%. БСП и „Продължаваме Промянат“ също имат висок дял в хартиените секции. Най-малко гласове в тях пък печелят „Демократична България“ и „Български възход“ – съответно 3.4% и 3.2%.
В сравнение с проведените през ноември, 2021 г. избори, гласовете в секциите с хартиени бюлетини са спаднали с малко над 1%. Спрямо изборите от 2021 г. пък, активността в намаляла с 3.3%. 

Машинното гласуване

Машинно гласуване на територията на страната се проведе в 9 369 секции. В 1 105 от тях имаше по две машинни устройства. В списъците в тези секции беше включен и основният дял от избирателите в страната – общо 6 232 861 души. Под черта в изборния ден комисиите са дописали още 62 464 имащи право на глас. В тези секции вота си са дали общо 2 229 736 души, което се равнява на избирателна активност от 35.4%. Тя е идентична с активността в тези секции на проведените през миналата година парламентарни избори (тогава в тях гласуваха почти същия брой избиратели – 2 229 467).

Най-много гласували избиратели с машини има в секцията в гр. София, район Студентски, бл. 60 в 23-и избирателен район София – 720 души са гласували на 2 машини. След това се нареждат избирателите от с. Зайчар, в избирателен район Бургас. Там според данните на ЦИК са гласували 691 души, което е и почти 100% избирателна активност (в списъка и дописани под черта са 698 избиратели). Над 600 човека са гласували в още 8 секции, разположени в 23 избирателен район в гр. София, в гр. Варна и в с. Снягово, избирателен район Бургас.  

Седемте партии с депутати в настоящия парламент получиха общо 1 954 741 гласа в секциите с машини (или 87.7%). Разпределението на гласовете между формациите, видно от графиката по-горе, е идентично с крайните изборни резултати. Най-висок резултат имат от ГЕРБ-СДС – 25.4% от гласовете, следвани от Продължаваме промяната – с 19.9%.

От данните става ясно, че на последните избори се запазва тенденцията за спад в секциите с „хартиено” гласуване. В тези с машини пък активността отново е по-ниска спрямо секциите с хартиени бюлетини, като делът на гласувалите през ноември 2021 г. и миналия месец е един и същ. Дори на последните избори гласувалите са с 269 души повече.

Колко пряка е връзката машинно гласуване – избирателна активност?

Проблемът с избирателната активност продължава да се адресира от политическите партии, но само във връзка с машинното гласуване. Година и половина твърденията им са, че основната причина за все по-ниския интерес към изборите в страната е нежеланието на избирателите да гласуват, заради притеснения от машинния вот. Именно с този аргумент на първо четене в парламента с гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС беше прието връщането на “смесеното” гласуване. Липсва обаче конкретно проучване или данни – дали по-ниската активност сред избирателите се дължи на страх или нежелание да гласуват с машини? Още повече, че ако притеснението от машините е единствената причина за намалената избирателна активност, то няма логика тя да продължава да спада в три поредни избора, в които не е променяна технологията на гласуване. В крайна сметка, ако хората са гласували успешно с машините поне веднъж, то всеки следващ път подаването на техния вот би трябвало да става по-лесно. Следователно очевидно има и други причини за отлива на избиратели. Част от тях вероятно са свързани с умората на гражданите от постоянните избори; от неспособността на политическите групи да постигат компромис и да формират устойчиво управление; от пандемичната обстановка, в която се проведоха някои от изборите; от акциите на МВР срещу купения и контролиран вот; и др. В тази връзка, ако в началото на идната година се провеждат поредни избори за парламент – но с опцията за гласуване „на хартия” или „машинно” – ще бъде особено важно да се проследи, дали избирателната активност ще остане все така ниска.

В допълнение, продължава да стои въпросът с това доколко са актуални избирателните списъци. На изборите през октомври в тях бяха включени почти 6.7 млн. души, а данните от преброяването на НСИ за 2021 г. (публикувани в седмицата след изборния ден) показват, че населението на територията на страната ни наброява 6.5 млн. души. Така при липса на коректна информация за общия брой на избирателите, става все по-трудно да се говори за избирателната активност без известни спекулации.

Не на последно място, вместо да инвестират недоверие в технологията на гласуване, партиите можеха да работят и за мащабна и детайлна информационна кампания за „премахване на страховете” сред техните избиратели и обучението им. На последните избори отново не станахме свидетели на такава, а ще се върнем към „смесеното” гласуване в големите секции. То ще затрудни и забави работата на секционните избирателни комисии и ще върне грешките в протоколите, подобни на тези от Евроизбори 2019, когато в 1 139 от 3 000 секции не бяха отчетени коректно преференциалните гласове на избирателите, посочват от Института за развитие на публичната среда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: машиниизборибюлетини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избирайте ГЕРП или ДПС, а може и БСП или ПП и живейте в клоака!
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Машините бяха въведени на Разпети петък през нощта Радев ги обнародва в Държавен вестник беше новото начало на черепите и ето 2 год вече пропаст ТИНЯ потъване и
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно се понасят коментарите на 80%-те! 30 години били едно и същи! Ами излезте и изберете нещо друго бе хамсалаци има не само Възраждане въпреки, че аз ще ги избера този път
67
2
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Вече не гласувам,ама наистина вече няма да гласувам, няма значение с какво е, с хартия без хартия, с машина или безмашина , контактно или без контактно, с SMS, емейли или каквото си изберат, за мен вече няма значение. СТИГА подигравки с този Народ.
66
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Николас Мадуро: да не говорим за факта, че НС с 20% подкрепа от народа няма моралното, етично и легитимно право да промяна изборният закон! Има кметове на градове избрани с повече гласове от депутатите!
65
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Николас Мадуро: даже ветото на президента е бутафорно защото дори и да върне закон, парламента си го гласува отново и става каквото те са решили! И ако си мислиш, че машините са манипулирали вота нали се сещаш, че щеше да има милиони на протести, щом няма хора по улиците, значи резултатите са реални + сумарно % подкрепа на партиите са близо до % доверие на народа в НС като институция което показва, че са реални, а не както преди 19% подкрепа за НС и 50% за една единствена партия!
64
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Николас Мадуро: драги 1. Президента няма как да въведе каквото и да е защото сме парламентарна република драги, машините ги въведе парламента по време на последното правителство на ГЕРБ! 2. На президента не му трябва служебно правителство защото, то е с ограничени правомощия, неможе да приема или изменя бюджета, неможе да променя закони и куп други неща които може само и единствено парламентът в една парламентарна република! Научете разликите между парламентарната и президентската република!
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има връзка,пак ще може да се купува гласа на неграмотните
62
2
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Цяла Европа гласува с хартия България не е Венецуела а Демокрация или вече сме бананови венецуелска с тези наложени ни машини 2 год пропаст Кражби лъжи безнаказано
61
3
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
МАШИНИТЕ БЯХА ВЪВЕДЕНИ ПРЕЗ НОЩТА НА РАЗПЕТИ ПЕТЪК БЪРЗАЙКИ ДА НАЛОЖАТ МАДУРОВКИТЕ ЗА ДА МОГАТ ЮМРУЦИТЕ *** ДА ЗАВЛАДЕЯТ ДЪРЖАВАТА И ТАКА ВЕЧЕ 2 ГОД САБОТАЖИ ЛЪГАНЕ ПРОПАДАНЕ ТИНЯ КРАЖБИ БЕЗНАКАЗАНО НЯМА ДЪРЖАВА НЯМА БЪЛГАРИЯ СЕ ВЪРНА 80 ГОД НАЗАД
60
0
 
2
 
! Отговори
Марга Рит преди 1 година
Не хартията и машините са виновни за ниската активност, а това, че хората са отвратени от едни и същи муцуни повече от 30 години. Лъжат и мажат, крадат и се оправдават докато се плюят едни други. Избирателите кучета ги яли.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я ГЕНИАЛНИЯТ ИЗСЛЕДОВЕТЕЛ ДА ПУБЛИКУВА ИЗСЛЕДВАНЕТО, ЧЕ ДА МУ ПОСЛУЖИ КАТО НАУЧЕН ПРИНОС ЗА ИЗДИГАНЕТО НА ПРЕСТИЖА НА РОДНАТА НАУКА !! А НИЕ И БЕЗ ДРУГО СИ ЗНАЕМ, ЧЕ И С МАШИНИ И С ХАРТИЯ ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ Е НИСКА, ЗАЩОТО ЗАВИСИ ОТ НЕЩО ДРУГО.
58
3
 
2
 
! Отговори
Фактите преди 1 година
Да видим ФАКТИТЕ за хартия и машина: МАШИНА: 1.ХОРА попълват колко гласа има всеки в протоколите и се проверява само след решение на съда(рядко), след което се установяват нарушения, но никога не се касира избор, защото "много малко". 2.В РИК са ВИНАГИ хора от партиите. 3. Тези ХОРА броят бюлетините и когато друга партия дръпне тяхната, започват на такава бюлетина да драскат и да я правят невалидна, за да не се брои. МАШИНА:за мапинации се говори,но доказателство НЯМА. ИЗВОДИ?
57
2
 
2
 
! Отговори
Николас Мадуро преди 1 година
Радославчо 59, мойто момче, помнишли кой най-много натискаше за машинките?! Резидента Гумен Гадев - не помниш ли?! Защо му е на Резидента да има правителство?! За да не може да си назначава служебно, както през последните 2 години ли?! Каква му е ползата на Резидента да има правителство?!
56
3
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Николас Мадуро: ако машините можеха да фалшифицират вота, сега нямаше да се чудят как да съставят правителство и да се червят с 30% избирателна активност! Тези проблеми с хартията ги нямаше! Значи машините не фалшифицират изборите, а хартията!
55
5
 
3
 
! Отговори
Николас Мадуро преди 1 година
Машините за гласуване бяха въведени за пръв път в най-демократичната страна на света - Венецуела! Оттогава нямам загубени избори! Машините правят чудеса - с тях всеки диктатор може да бъде "преизбиран" до безкрай!
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А стига сте ни занимавали с глупости,бе,илитерати!И с хартиени бюлетини и с машинно гласуване,машинациите(от там идва думата за фалшификации) си върви и даже машинацията е още по "ефективна",защото фалшификацията я знае програмиста написал програмата и този,който стои зад него!А вас ви заглавичкват с непрекъснати глупости,ЗА ДА НЕ ВИДИТЕ,ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА ФАЛШИФИКАЦИИТЕ - ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И ТЕХНИЯ СЛУГИНАЖ НА ЗАДГРАНИЧНИТЕ ИМ ГОСПОДАРИ!!!
53
8
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До 53 Най-лесно се фалшифицират хартиени избори. Просто пишеш в протоколите +10% за той с чекмеджетата и още 12 години мафията ще управлява. За да им е по-трудно трябва масово гласуване!
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ураааа, сега всички които не могат да четат и да пишат ще тичат през глава до урните.
51
4
 
3
 
! Отговори
до toti преди 1 година
Ами хайде тогава, след като ще е задължително гласуването да го направим и НЕ анонимно. За да се знае кой за кого е гласувал, и като не може да претупаме народния представител, да претупаме избирателя му. Добре ли ти се струва тази идея?