Проектът "Лъжеш ли?": Колко пъти излъгаха партиите преди изборите

Лидер е "Възраждане" с 28, ГЕРБ - 27, БСП - 9, заяви Радослав Евтимов
5 апр 2023 14:27, Анисия Иванова
58
Проектът "Лъжеш ли?": Колко пъти излъгаха партиите преди изборите

За поредна година проектът "Лъжеш ли?" се зае с отговорната задача да проверява какво казват политиците и използват ли невярна информация при медийните си участия в предизборната кампания. Екипът прави това проучване на пети път.

"Проектът има определен обхват, наблюдавахме 23-ма политици от 6 политически партии и коалиции. На първо място са "Възраждане" с 28 неверни твърдения, следвани от ГЕРБ с 27 и БСП с 9", съобщи Радослав Евтимов пред "България сутрин".

Той уточни, че всички твърдения детайлно могат да бъдат прочетени на сайта. За анализа са използвани само публични източници, участия в национален ефир и медии. Екипът на "Лъжеш ли?" се състои от 8 човека, всички те са доброволци.  

"Гледаме тези интервюта, запознати сме с политическата ситуация в страната, концентрираме се към твърдения, които могат да бъдат опровергани към момента на изказването - като например, че инфлацията е Х процента - това вярно ли е, или не", даде пример Евтимов.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че основните теми, по които са правени неверни изказвания, са инфлацията, икономическата ситуация в страната и Европа, евентуално присъединяване в Еврозоната, войната в Украйна, бюджетният дефицит.

Гостът отбеляза съвпадението, че партиите, които са използвали най-често неверни твърдения, са с по-високи резултати след изборите.


"Някои политически партии се опитват да използват такива твърдения в своя полза, резултатите показват, че това се получава. Не може да се направи анализ дали това е умишлено. Затова ги наричаме неверни твърдения, а не лъжи", уточни Евтимов.

А основната цел на проекта e да стимулира хората да търсят истината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
1
 
! Отговори
Съшито преди 1 година
Съшито с бели конци и грантове от силите на "добрите" лъжци!
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина обича да го лъжат, той няма критично мислене, не се съмнява, за това сме на това дередже.
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проектът Лъжеш ли е като всеки друг проект в България от въмшни сили, целенасочено създаден за дезинформация, разделение, клевета, Лъжа, измислици...някои от които са си вицове, абе ЛъеШ ли е за пари и срещу България! Там има всичко, но ме и истината, за която претендират! Четете, за да знаете и ме си мълчете, смейте се на глас на западните интриганти забулени от български лица на предатели!
43
2
 
4
 
! Отговори
В. преди 1 година
Нямаме нужда да разсъждават вместо нас. Кой харчи пари за финансиране на подобни глупости?
42
4
 
6
 
! Отговори
И къде беше преди 1 година
този проект по времето на Костоффф,царя,, доганя, сАтанишев, толупа и гриндера?!?!? М? Колко "спонтанно", "удобно" и "правилно" проекта се появи точно по време на управлението на служитебните случайници на Радев,между няколко избора и с ясно изразена пристрастна едностранчива пропаганда :)Като българин,живял и през социализЪма, и през демократизЪма им го слагам на пиленцата да си *** и да се ЕвГ,че чак вътре!
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е този Радослав Евтимов? Всеки взе да дрънка каквото си иска.
40
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане излъгаха, че иде жестока зима, ще гладуваме, ще студуваме, няма да можем д плащаме сметките си за газ, ток, парно, щото не получаваме газ от Русия. Нищо такова! Сега лъжат, че ще мобилизират мъжете и ще ги пратят на фронта в Украйна. Пропагандират излизане от НАТО и ЕС, щото това било за доброто на Бг. Все неистини.
39
8
 
6
 
! Отговори
хахах преди 1 година
няма нищо изненадващо, тези които лъжат май-много те печелят, справка последните избори герп и израж дане
38
5
 
14
 
! Отговори
Тенденциозен проект преди 1 година
Разгледах го, но смея да твърдя, че това е един абсолютно тенденциозен проект... политиците закръгляват, но това не значи, че напълно ни лъжат... пуснати били 22 автобуса, а не 30... инфлацията била 15%, а не 20%... ами фактите са си факти и разликите в числата не ги омаловажават. Едни други "политици" ни обясняваха как били вдигнали пенсиите 3 пъти, но това не го видях в "Лъжеш ли?", така че моля ви се.
37
9
 
17
 
! Отговори
Царя е ГОЛ преди 1 година
Айде включете ПП със следните лъжи: 1. Три моста над Дунав. 2. Три тунела в Стара Планина. 3. Три магистрали. 4. 30% по-малко държавна администрация. 5. Касапите крадящи органи в болница Лозенец. 6. Завод за електромобили. 7. 130 депутата на полседните избори! 8. 5% повече от ГЕРБ на последните избори! 9. Работим за влизане е Евросаюза, шенген, приемане на Еврото. 10. Лъжата с износа на оръжие за Украйна. Няма свободни символи още, да изредим поне още 50 лъжи, на тия Пинокиовци!
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един пундю под благовидната идея да ви каже кое е лъжа щото сте пpоcти , иска да прчели кинти от платформата
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя кво иска да ми каже ? Че е по католик от папата ли ?
34
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този явно е променкаджия от жълтопаветния планктон след като не е отчел милиардите лъжи изтропани от Киро, Кокоро, Бойкика, Гнома и техните спонсори Прокопи, Черепа, Цв. сръбски и т.н. крадливи и лъжливи олигарси. Радославе, стига лъжи, измами и омраза!
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проектът трябва да носи името:"Лъжеш та се късаш, и то с години".
32
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тези, които не са разбрали още какво случва - Министерството на истината вече е факт, макар и все още не като официална институция. Оттук нататък нормалните и що-годе нормалните да си правят изводите, а за избирателите на ПП-ДБ нямам съвет.
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30 - както срана за Продължаване Подмяната
30
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам Киро Лъжата. Вероятно това нпо е негово и вного лъже.
29
4
 
9
 
! Отговори
до 30 преди 1 година
Ами защото мозъците им са попарени от кеймтрелс.
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не прочетох дори един пример за тези , посочени партии. Да сравня с моето си проучване. Тъй де....да се равня по "конкуренцуята". Хххахахахахаха
27
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички знаят, че Възраждане са лъжци, а толкова хора гласуваха за тях. Как става?