Ще има отлив от големите партии, 300 000 търсят алтернатива

Хората очакват нещо ново и различно, но го няма
22 апр 2024 08:42, Александър Попов
173
Ще има отлив от големите партии, 300 000 търсят алтернатива
Снимка: БГНЕС

Разочарованието у хората е много голямо и е възможно в рамките на предизборната кампания да станат значителни промени. Хората очакват нещо ново и различно. А на хоризонта няма нищо ново, заяви пред БНР Васил Тончев от социологическа агенция "Сова Харис".

Според неговите прогнози това ще доведе до скептицизъм и до отказ от гласуване на значителна част от хората и до урните ще отидат между 2 и 2,5 млн. избиратели.

"При по-ниска активност, ще се отзоват само твърдите ядра, което значи, че партиите с развити структури ще получат значително предимство", заяви Тончев.

Според него евентуално обединение около Ваня Григорова и Мая Манолова е нещо ново и различно, но не е явление, което ще може да предизвика огромна вълна към себе си. По думите му обаче такова обединение би имало потенциал да влезе в следващия парламент.

Социологът изказа мнение, че не можем да очакваме обединение около Корнелия Нинова. Левите избиратели бяха около милион преди 5 години, а сега са под 250 хил., подчерта той и обясни, че голяма част от тези хора ще търсят различно представителство.

Васил Тончев очаква движение от парламентарно представените партии към парламентарно непредставените. За момента няма субект нито в ляво, нито в дясно, който да успява да привлича в голяма степен интереса на гласоподавателите, отбеляза той.

"Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките партии. Хората търсят нещо различно".

Според него вероятно ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята Тончев.

Той е категоричен, че ГЕРБ и ДПС няма да направят сами правителство, категоричен е Тончев.

Президентът ще излезе на политическата сцена, когато международната обстановка предразполага, каза още социологът. Според него сега ситуацията е твърде неподходяща за него. Неговите тези след година може би ще станат водещи в международен план, подчерта социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: избориВасил Тончев
Още от Избори 2024
"Левицата" и партията на Божков близо до влизане в парламента?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
6
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 3 седмици
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
78
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само ПП ДБ, другото са глупости
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 74 - Демокряция няма.
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички са пълни из.мам.ници. Пришълците се оказаха по-зле и от предишните. Всеки гледа само да се налапа. Наистина цялото ни население е колкото два-три квартала на един голям град. С тази прекрасна природа и възлово местоположение можем да сме рай на земята, но хората са казали: *** народ, бедна държава. И нови да дойдат, пак ще са българи и пак ще гледат да влачат и да нареждат шуринайки и баджанайки на сладки постове. Видяхме ги и уж завършилите западни университети, що за стока са.
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 69 - Ама Костадинов не беше ли човек на Пеевски или бъркам конспирацията? Преди 15 години се говореше, *** Бойкп бил на БКП и Путин човек ...
74
0
 
2
 
! Отговори
akud2 преди 3 седмици
пълни глупости по-скоро 300 хиляди няма да гласуват ясно е че малките партии се борят само за субсидията :)
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Възраждане да го отнесат, другото не е важно. Тая партия трябва да се забрани и всички свързани с нея, да си платят гаврата с демокрацията
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПП ке yмре ...
71
2
 
2
 
! Отговори
Благодарение на преди 3 седмици
Киро и Коко сега избирателната активност ще бъде още по-ниска от преди. Успешно доказаха, че на политиците не може да се вярва.
70
0
 
3
 
! Отговори
Public enemies преди 3 седмици
Пропускате факта че тези 300 000 най-вероятно изобщо няма да гласуват.
69
1
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
То това беше идеята на този, който ВИ ЗАКЛЮЧИ ВКЪЩИ - да не гласуват интелигентните хора, само *** и зависимата държавна администрация. Така само с 600 000 гласа ще се похвали как имал 22%. Това е срамота най-вече за негласуващите. Не е нирмално държавата да се управява от гласовете на 600 000 затворници по администрациите и мвр.
68
3
 
4
 
! Отговори
Точен преди 3 седмици
До АнонименНиколай Марков работи в сороския НБУ, чети: Нов антибългарски университет. Човекът е агент под влияние на ЦРУ. Целта му е да цепи гласове от Възраждане.
67
0
 
4
 
! Отговори
от киреча преди 3 седмици
До Анонимен 65 Мисля,че има прекалено много пари!Въпроса е,кой му ги дава,и защо!?
66
5
 
5
 
! Отговори
Точен преди 3 седмици
До Анонимен Аз съм варненец и гласувам, и ще гласувам пак за Възраждане. В Общинския съвет Възраждане има 7 съветници, а "великите" ГЕРБ и ПП/ДБ по 8. В момента във Варна всички проучвания поставят Възраждане пред ПП/ДБ и почти наравно с ГЕРБ. Факт.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво мислите за полк.Николай Марков ?
64
1
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
КАКВО ЛАЕНЕ БЕШЕ, ЧЕ СВЕТА ЩЕ СВЪРШИ АКО ИМА НОВИ ИЗБОРИ А СТАНА ЯСНО , ЧЕ СВЕТА НЕ СВЪРШИ :D ДАЖЕ И ПАРЛАМЕНТА РАБОТИ ! ТОТАЛНО МИ Е ВСЕ ТАЯ ДАЛИ ЩЕ СЕ РАЗБЕРАТ ИЛИ ЩЕ УПРАВЛЯВА СЛУЖЕБНОТО НА ГЕРБ :D
63
3
 
4
 
! Отговори
Ами... преди 3 седмици
А ще има ли повече от 300 000 гласоподаватели въобще? Щото като гледам какво сътвориха за 9 месеца сглобкови....умните избиратели следва да покажат по един среден на всички и после да се спасява по единично всеки. Ама то и сега си е така. Каква беше вътрешната политика до сега? Никаква и нулева! Само външна, ама квото каже Брюксел и посланика!
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Възраждане няма никаква подкрепа във Варна, не знам как се докопаха до парламента..., но неведоми са пътищата в България :)))
61
3
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 3 седмици
ОТ СОЦ- МОЗЪЦИ, РАСЛИ ПРИ ДС/ БКП И РУСКИТЕ ПРОСТОТИИ---- НЕ ОЧАКВАМ НИЩО СМИСЛЕНО ДА СЕ СЛУЧИ, ОСВЕН АНАРХИЯ И ОГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ!!
60
5
 
4
 
! Отговори
ИТ преди 3 седмици
Не Гласувайте за СГЛОБКАТА . Аз ще гласувам за Възраждане но има и други партии които вероятно не са лоши макар че незнам от нова партия какво ще излезе