Първан Симеонов: Борисов е на плюс, всички се борят за любовта му

За ПП-ДБ ще бъде сладка роля да останат известно време в опозиция
26 апр 2024 11:00, Елка Василева
105
Първан Симеонов: Борисов е на плюс, всички се борят за любовта му
Снимка: архив, БГНЕС

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ.

"Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила, в която е малко спорно получава ли някаква печалба от това да се събере с "Възраждане", ИТН и БСП", каза Първан Симеонов пред БНР.

Още по темата
За политолога свалянето на Желязков е "огледален образ на онова, което беше направено с Никола Минчев" и което "постигна обратен ефект – стегна, мобилизира привържениците на ПП, вместо да ги изпрати по пързалката надолу".

Ако на изборите през юни ПП-ДБ са трети или четвърти, както подсказват социологически данни, това е съвсем нова политическа ситуация. Тогава е възможно ГЕРБ, ДПС и различни други формации да помислят за по-спокойно договаряне помежду си. Това обаче би било грешка, смята Симеонов.

По думите му от друга страна за ПП-ДБ ще бъде "сладка роля" за останат известно време в опозиция.

"В България има три големи групи гласоподаватели. Едната е на ПП-ДБ, която понякога греши във високомерието си и надценява способностите си. Другата е тази на ГЕРБ и ДПС, която най-вероятно се опиянява от настоящия момент, в който натриват почти всеки ден носа на ПП-ДБ. Има и една трета група, която си търси стопанин. Част от нея гласува за "Възраждане", част от нея вероятно ще гласува за Григорова, а част от нея може би утре ще гласува за нещо на Румен Радев", каза политологът.

Начинанието на Ваня Григорова според Първан Симеонов може да се тълкува и като "предварителен вариант" на президентския проект, "което с този попътен вятър да тръгне напред, по-скоро да отъпче пътека".

"ПП успяха по някакъв странен начин, заради специфичния си стил, който дразни много хора, понякога на чисто антропологическо ниво, успяха по неподозирано бърз начин да настроят всички срещу себе си. Понякога даже партньорите им от ДБ трудно ги понасят", коментира Симеонов.

В момента всеки рита ПП и това прекаляване може да доведе до обратен ефект, допълни той.

Както и да изглеждат изпрани ГЕРБ и ДПС, това са 4 години непрестанни политически опити моделът, свързан с тях, да остане малко по-назад. Много голяма национална фрустрация е 4 години да има много сериозни опити за промяна и тя да не се случва, подчерта политологът. Той нарече "грамаден преход" официалното излизане на ДПС напред.

"Отново сме в още от същото. Все си говорим дали ДПС може да излезе напред официално. Това винаги е бил въпросът. (…) И това е идеално удобна позиция за Борисов, защото има и двете врати отворени, балансира – той винаги е имал едно балканско крило и едно либерално, прозападно крило и когато няма тези два крака, му е било неудобно. Най-тежките моменти са били, когато остане само на балканския си крак. Сега всички се борят за любовта му. Какво по-добро за Борисов. Със сигурност Борисов излиза на плюс от всичко", каза Първан Симеонов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от Избори 2024
Лена Бориславова подаде ръка: Възможна е нова коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В централния ще усети какво е любов .Даже и ще му хареса
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Борисов е от тези политици, които не се отличават с устойчиво мнение - с напредването на годините той го сменя по три пъти на ден,нещо повече- на обяд вече забравя какво е казал сутринта и в зависимост от темата на разговора и припаления междувременно от опонент/и фитил може да каже точно обратното, а вечерта да се коригира и да каже трето. Не променя обаче стремежа си,за да не кажа - мания към властта.Беше нициатор на некоалицията, сетне критикуваше яростно кабинета Денков,сега е eш с Пеевски
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Борисов си е твърд минус, откъдето и да го погледнеш. С неговото килийно виШО образование от Магнаурската школа - Симеоново той се откроява от лидерите на другите политически партии. Компания му прави само Пеевски, но той е завършил Правно-историческиоя факултет ПИФ на ЮЗУ - ВУЗ, за който се носят легенди, че в него не се държи много на качеството на образованието и дипломи лесно се вземат. Така че БГ в момента е упралявана от две партии, чиито лидери не се отличават с високо умствено ниво.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
по-скоро натриват носа на ГЕРБ, точно това се случи със свалянето на Желязков, за няма и ден внесоха искането, гласуваха и го свалиха, те нека в безсилието си да ги наричат пудели, дадоха на ГЕРБ да разбере, че никой не иска с тях, ако се надяват на ДПС започнат ли протести, ще се отметнат
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А защо ходи с охрана, щом всички го обичат?? От кого се пази??
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Или по-скоро за пачките му!!Мухахахах....
61
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С Борисов имам някои сериозни несъгласия, но като цяло - с всичките си минуси - той е най-добрият политик практик след 1989 г. Просто на този етап народът ни НЕ Е СПОСОБЕН ДА ПРОИЗВЕДЕ НЕЩО ПО-ДОБРО!!! Преди минусите - моля кажете: КОЙ? КАКЪВ % НА ИЗБОРИТЕ ИМА? После философствайте.---------------------------------------------------------------------Не съм чел нещо по-смешно от това :D Герберите са главозамаяни,а всъщност повечето от тях са посредствени, но за сметка на това доста нагли
60
2
 
7
 
! Отговори
ИВАН преди 1 седмица
КРЪСТНИКА НА МАФИАТА В БЕ ГЕ - ВИНЕТУ
59
3
 
6
 
! Отговори
Изтърван Бидонов преди 1 седмица
А ти Първанчо си на минус дето работиш за Кънчо и Райчев. Един зубър с очила на средняшка заплатка, ама иначе все акъл дава. Пууутюю.
58
3
 
5
 
! Отговори
Чико преди 1 седмица
Още един "пу(е)дел" който лае само преди избори. Да свършва вече този цирк.
57
6
 
6
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 седмица
"Борисов е на плюс, всички се борят за любовта му" -- Е що така? Нали такъв-онакъв, арести-марести, изпран-недоизпран? Щото сте прод-а-жни "анализатори". С Борисов имам някои сериозни несъгласия, но като цяло - с всичките си минуси - той е най-добрият политик практик след 1989 г. Просто на този етап народът ни НЕ Е СПОСОБЕН ДА ПРОИЗВЕДЕ НЕЩО ПО-ДОБРО!!! Преди минусите - моля кажете: КОЙ? КАКЪВ % НА ИЗБОРИТЕ ИМА? После философствайте.
56
3
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 1 седмица
Интересно ми е гласувайки за. герб какво печелят....Цеко на Витоша и затворена планина, дупки по чисто новите магистрали, които трябва да хвърляме милиони да ремонтираме, милиарди за 10 зърнопроизводителя, а другите супат духата, простотия в европаламента и гоненица с Меркел.... Това ли им е идеалът за развитие на България?
55
4
 
6
 
! Отговори
Сега преди 1 седмица
Първанов на колко ракии си ,недей подвеждай хората
54
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Герб 35 %,ПП 7-8 %
53
3
 
5
 
! Отговори
ЕХ ПЪРВАНЧО ПЪРВАНЧО преди 1 седмица
ВСЕ ДАВАШЕ ПРЕДНИНА НА БСП ПРЕД ГЕРБ?
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Боко с дупето широко -Мечтай си,безплатно е...
51
4
 
3
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 1 седмица
След изборите партията на пуделите без Про100 Киро и Кокорчо, може да е част от кучкарника на Борисов.ЕЛЕМЕНТАРНО УОТСЪН !!!
50
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПП-ДБ 25%, ГЕРБ 12%
49
2
 
5
 
! Отговори
НАРОДНАТА ЛУБОВ преди 1 седмица
25%, 14%,14%, 14%, 10%, 5%.
48
2
 
6
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 седмица
ГЕРБ ОТНОВО СЕ ОПИТВА ДА ПРЕВЪРНЕ ПРЕДИЗБОРНИЯ ДЕБАТ В МУТРЕНСКА ПОМИЯ, НО ТОЗИ ПЪТ НЕ УСПЯВА ХАХА