ГЕРБ-СДС са категоричен фаворит за вота на 9 юни, ПП-ДБ ще са донор

"Алфа Рисърч" прогнозира 40% избирателна активност
8 май 2024 09:08, Петър Бойчев
337
ГЕРБ-СДС са категоричен фаворит за вота на 9 юни, ПП-ДБ ще са донор
Снимка БГНЕС

ГЕРБ-СДС са категоричен фаворит за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни.

Най-сериозната щета, която търпят от сглобката са ПП-ДБ. Те се явяват донор за избиратели на други партии, но не привличат избиратели от тях.

Това заяви социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова пред bTV. Тя представи проучване реализирано със собствени средства, проведено в периода 25 април-2май, сред 1 000 пълнолетни граждани в цялата страна, а информацията е събрана чрез пряко стандартизирани интервю с таблети по домовете.

Тя обясни, че нагласата за гласуване на хората зависят от няколко фактора: изключително сгъстения цикъл на провеждане на изборите, публичните скандали преди, по време и след ротацията и таймингът на сезоните. Ако хората имат желание, те ще отидат до урните да гласуват, посочи Димитрова.

„Алфа Рисърч“ констатира, че ще има избирателна активност за националните избори около 40%, а за европейските избори – 35%. Националните избори теглят нагоре и европейските избори, отчете тя, която очаква все пак малко по-висока избирателна активност за националните избори.

Електоралните нагласи за НС: ГЕРБ-СДС влизат като фаворит с 25.4%, следвани от ПП-ДБ със 17.5%, ДПС – 14.9%, „Възраждане“ – 14.6%, БСП – 8.5% и ИТН – 5.2%.

Големият проблем за коалицията на ГЕРБ-СДС ще вотът в София. Основният проблем на ДПС е да накара избирателите си да отидат до урните. „Възраждане“ например привличат избиратели от други политически сили. Има потенциална възможност част от избиратели на „Възраждане“ да отидат в посока ИТН, Солидарна България и Левицата.

По отношение на европейските избори Боряна Димитрова посочи, че картината е сходна с националните избори. Електоралните нагласи за изборите за Европейски парламент са следните: ГЕРБ-СДС води с 25.1%, ПП-ДБ с 18.5%, Възраждане с 14.8%, ДПС с 14.4%, БСП с 8.0% и ИТН с 4.8%.

Границата за евродепутат е 5.88%, докато за парламент малко над 4%. ГЕРБ и ДПС вероятно ще запазят евродепутатите си, ПП-ДБ могат да имат трима сигурни евродепутати, а големият губещ ще е БСП на европейските избори. Вероятно е „Възраждане“ също да изпратят свой човек в Брюксел.

Проучването е реализирано със собствени средства, проведено в периода 25 април - 2май, сред 1 000 пълнолетни граждани в цялата страна, а информацията е събрана чрез пряко стандартизирани интервю с таблети по домовете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от Избори 2024
Избори 2024: Българите разбраха, че месията не е решение, а главоболие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
0
 
1
 
! Отговори
Зад решетките преди 6 дни
Криминални тип.ове отново се завръщат във властта, но краят на войната срещу Украйна ще им види сметката.
284
1
 
1
 
! Отговори
Оцелял от СДС-Чумата преди 6 дни
Не бива да забравяме СДС-Чумата,която докара държавата ни до поредна катастрофа, окраде всичко де що можа, а това,което не вожа го превърна в руини и прокуди децата ни извън Родината. Да си спомним за кюлчетата на Асфалт паша и за милиардите му. Да се разсъним преди да гласуваме.
283
0
 
1
 
! Отговори
към к.282 преди 6 дни
Но зад гърба на тези икономистки стоят поне 600 хил.души, гласували за тази партия, които го отнасят солидарно с икономистките, без да си виновни. И когато към този да го наречем милиционер се добави и един пишман юриЗД, завършил ЮЗУ, нещата още повече се влошават, защото единият не знае как се формира бюджет, но налага своето мнение, а другият без да се съобразява с КРБ и юридическите правила прави юридически миш-маш, който сетне други сърбат- пример формиране на служебния кабинет Главчев
282
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ГЕРБ имат опитни икономисти, в т.ч. финансисти, плановици и бюджетари. Оставени на спокойствие, без натиск отгоре, те доста бързо ще се сработят и ще се справят. Но ако над главите им виси едно лице, което не може да проумее и да възприеме това, което те правят, а налага своето мнение, което е милиционерско, т.е. нито се води, нито се кара, на тези женици ще им писне и по-голямата част от тях ще се примирят, другите ще замълчат, а милиционерът ще смята,че е наложил СВОЕТО мнение./следва
281
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БОКО ТОА ПЪТ ГИ КАЧА С 300
280
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
ПП-ДБ са бита карта. Като нищо ще изпаднат на 4-та позиция. Даже и това им е много.
279
0
 
0
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 седмица
Аз ще гласувам за бойко Борисов. Той за 12 г. ми вдигна пенсията с 10 лв. по Официални данни. А лошите ПП и Да, България за 6 месеца увеличиха пенсията ми с близо 70 %. Но.... Тиквоний е моят герой. А кажете после,че българинът е умен, справедлив и честен.....
278
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
пп-дб с 18% щели да имат 3 сигурни депутата, а възраждане с 15 % можело да има 1 депутат. Вервайте им. И за процентите им вервайте. Цоциолози. Според мен е по вероятно Възраждане да имат 18% а ПП-ДБ 10%. И то след като са поизлъгали за да намалят Възраждане и да качат ПП-ДБ.
277
2
 
8
 
! Отговори
Православен преди 1 седмица
Няма никакво съмнение, че гласуващите за Буда и Шиши, без изключение са русо.роби, също както Строителя на Кремълския поток и също както Намагнитения от САЩ и Англия за корупция. А това е злоупотреба със свободната воля, дадена на всеки човек от Господа.
276
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Kомуниатите, простаците и престъпниците в БГ нямат свършване! Това е страната на андрешковците!
275
1
 
2
 
! Отговори
Гооооооо преди 1 седмица
Герб ще гласувам за вас ако премахнете всички пенсионери от държавните служби и предприятия. Или пенсия или заплата от държавата време е данъкоплатеца да се облекчи!!!!
274
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ехх Канада...време е за самолета
273
0
 
6
 
! Отговори
Бай Ганчо преди 1 седмица
После обяснявайте, че са честни изборите ... То или това или българите дето гласуват са с IQ под 10.
272
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Abe tia daschni jeni v dubai s imoti i v bg plaschtat li si danazite mutresi na ruski bogataschi koi gi sledi nalgari s imoti v dubai i bg nap dali snae kolko sa bogati i dali si plaschta danazite to e jasno balgatkite v dubai ot kakvo.sa sabogatjali isvesni sa milionerkite s imoti v bg i dubai
271
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Tap narod slaba darjava bg mutrite milioneri 4engeta ot jivkovo vreme bkp ta do sega sa na vlast brabo na tatjana don4eva kojato kasva 4engerlaschka darjava selenkata bkp u4it.po ruski fandakova nikoi ne ja osadi sa smarta na 16 g mom4e na trotoara s kabelite no ako besche neinata daschtera umrala ili ns njakoja mutra schtesche da e v satvora fandakova miliinerkata i borisov bkp jivkovisti s drugarja peevski njamat sram besbojnizi no grosni i bolni edvam hodat ot kg si ne snajat glad i miseria
270
3
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 1 седмица
Добре че ще са донор,да му присадят фишка,че за мозАк явно не става.
269
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
пп-дб ще са изборен дюнер!
268
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
оттичане в канала на Джонтра Волта
267
14
 
4
 
! Отговори
Дани преди 1 седмица
ПП-ДБ ще изгорят яко на тия избори
266
1
 
13
 
! Отговори
Подариха мините преди 1 седмица
От 34г. Канадците изкарват над 900 тона само злато и 1 чекмедже с кюлчета за шафиора на жипката.