Костов или Дянков? Кой да поеме финансите?

Борисов обяви фаворита си, но и сините се точат за поста
8 юли 2009 14:22,
286


Общо гласували: 6347
Иван Костов
22%
Симеон Дянков
78%


Новият кабинет все още не е обявен, но спекулациите за неговия състав набират все по-голяма сила.

След като стана ясно, че двама души се борят за поста министър на културата, днес в центъра на вниманието поставяме един от най-важните постове в страната – този на финансовия министър.

Бойко Борисов вече обяви, че неговият финансов министър ще бъде Симеон Дянков – икономист от световната банка и автор на антикризисни програми в много страни по света.

Сред привържениците на Синята коалиция обаче упорито се носи слух за амбициите на лидера на ДСБ Иван Костов да заеме поста министър на финансите.

Костов вече е изпълнявал тази функция в началото на 90-те години.

Засега другите две спрягани за сини министерства са социалното и правосъдното ведомство.

Ключовият въпрос е до каква степен са готови на компромиси и преговори представителите на ГЕРБ и Синята коалиция.

Днес лидерът на СДС Мартин Димитров обяви, че няма да се стигне до извиване на ръцете на ГЕРБ, но в същото време не отрече, че сините се точат за министерски кресла.

До този момент все още поста на финансовия министър не е подлаган на публични дискусии, но с оглед на прекомерните сходства в икономическите програми на ГЕРБ и Синята коалиция не е изключено именно това да е една от позициите, за които сините да преговарят.

Симеон Дянков е на 38 години, живее в САЩ и е женен за икономистката Каролин Фройнд, за която се носят слухове, че може да стане част от икономическия екип на американския президент. Баща е на две деца.

В Световната банка за последно е заемал поста главен икономист, като е бил част от съставянето на антикризисни програми в няколко държави по света.

Дянков е и част от проекта Doing Business, като е давал оценка за условията за правене на бизнес в над 90 държави по света.

Името на Симеон Дянков попада сред 100-те най-цитирани икономисти в света.

Дянков е завършил езиковата гимназия в Ловеч, след което е студент по Международни икономически отношения в УНСС. От 18 години той живее в САЩ, като там стартира обучението си в Университета в Питсбърг.

Притежава докторска степен по икономика от университета в Мичиган, изпълнявал е и длъжността директор на аналитичното звено Идеи42 към Харвардския университет.

Икономическата програма на ГЕРБ.

Иван Костов има висше образование по политикономия от ВИИ „Карл Маркс" (УНСС), по-късно завършва и специалност „Математическо моделиране на икономическите процеси“ в СУ Климент Охридски. П

През 1983 защитава дисертация на тема „Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера“ за научна степен кандидат на икономическите науки.

През 1992 година става доцент в катедра Теория на пазарното стопанство на Стопанския факултет.

Костов е министър-председател на България в 84-то правителство (1997-2001).

Лидер е на Съюза на демократичните сили (СДС) от 1994 до 2001 г., а от 2004 - на Демократи за силна България (ДСБ).

Икономическата програма на Синята коалиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
0
 
0
 
! Отговори
Човека Долар преди 15 години
Аз работя на Wall Street и не се занимавам с това кой е министър. Важното е, че съм финансово и материално обезпечен и имам триетажен апартамент в Манхатън. Обичам да се хваля, защото сам съм постигнал всичко благодарение на личностните си качества.
284
0
 
0
 
! Отговори
гффдгдг преди 15 години
Б.Б. ако наистина мисли да погне корумпираните трябва да почне с Костов а не да го кани за министър първо Костов след това Надежда, Софиянски и така по ред на номерата Царя, Доган и т.н. до краи
283
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Ama gospodin Mladenov, za da se pokani Kostov otnovo da ni izkara ot blatoto predi vsi4ko trqbva da ima konsensus 4e imame kriza!O4evidno oba4e spored izborniqt rezultat za golqma 4ast ot ob6testvoto kriza nqma.Vsi4ko e cvetq i Rozi i tutun !
282
0
 
0
 
! Отговори
Един луд преди 15 години
В дома на Бакърджията има повече пари от банков клон- да речем Алианц банк ...
281
0
 
0
 
! Отговори
анихилация преди 15 години
електрон + позитрон = 2 фотона /анихилация/батман + терминатор = ?
280
0
 
0
 
! Отговори
Самурай преди 15 години
Първо вижте какви ги е свършил ***. Работническо-ментараджийска приватизация, харизаната Булбанк, "придобивките" по морето и това са само няколко капчици в морето.Бозавия ще ОПОСКА България до кокал! Той си е директно за панделата а тук се говори Борисов да го прави министър. Ако и това се случи, то Бойко за нищо не го бива!
279
0
 
0
 
! Отговори
Веселин последно, преди 15 години
гарантирани от държавата при фалит на банките. Това е! Със 100 000 лв. нито можете да започнете някакъв достатъчно успешен или сериозен бизнес, за да можете да участвате в грандиозните проекти на Бойко, нито можете с 1000 лв- на година (при 1 % лихва, примерно, ако решат да я направят толкова, а не по-ниска), да живеете. ЩО ЩЕ ЧИНИТЕ ЗИМЪСКА, ЩОМ СНЕГЪТ ЗАПРЪСКА се чудя аз! Странно нещо е българинът - винаги върви против интересите си!!!!
278
0
 
0
 
! Отговори
Веселин 3 преди 15 години
т.е. не където вие искате, а където ТЕ искат. По принцип винаги георгафията и профила на бизнеса в една държава зависи от управниците. В конкретния случай се обещават магистрали, грандиозни проекти, едва ли не летища за космически кораби и пр. Това са проекти, чието участие изисква дори от най-дребните подподпод изпълнители доста сериозни капиталовложения, каквито дребните вложители в банките НЯМАТ. Защото какви са влоговете на повечето българи - гравитират около 100 000-те хиляди лева гарантира
277
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Младенов ГЛОПАК си ти ,какъв специалист е Костов ,по ликвидиране на предприятия и разграбване на работещи предприятия ли ?
276
0
 
0
 
! Отговори
Веселин 2 преди 15 години
Стъпка трета: Пред българина ще останат два варианта: - да чака подаянията от прословутите Еврофондове, които ще се разпределят от Бойко - лично и поименно. Или - да се включи в някой дрн бизнесец. Второто по принцип е и основната идея при намаляването на лихвения процент на спестяванията. Човек не може да се храни от лихвата. Трябва да си вложи парите в нещо. Къде ще ги вложи? В бизнесите одобрени от Бойко пряко и косвено от Пьотеринг, Ес и САЩ. Т.е.
275
0
 
0
 
! Отговори
пепо преди 15 години
Като чета биографията на Дянков, в главата ми изплуват образите на царските юпита, които почти затриха България.
274
0
 
0
 
! Отговори
Младенов преди 15 години
Какво е направил досега Дянков? Посочете някои друг икономист, които да се е справил с криза, като тая с която се справи Костов. Защо все откриватели искаме да ставаме на топлата вода...И после все въру нашата глава...проста.Няма ли най-после да намалеят глопаците?
273
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
UJAS NEISKAM KOSTOV DA E MINISTAR TOI E GOLQM MU6ENNIK ,BULGARIQ MNOGO 6TE POTYNE OT NEGOVOTO UPRAVLENIE
272
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
АААААААААХАХАХА *** ВЪПРОСА... ДАЙТЕ КОСТОВ ДА ПОЕМЕ ФИНАНСИТЕ, ЧЕ ДА СЕ ПОДГОТВЯМЕ ЗА РИТУАЛНО САМОУБИЙСТВО...
271
0
 
0
 
! Отговори
kakavida преди 15 години
Точно така е - всеки който поиска и може, ще го подхлъзне. Дошъл и спокойно си признава, че не знае нищо за страната - името на Румен петков нищо не му говорело.. Човекът просто пада от нто, ама да не се насими ние покрай него. А и послъгва малце вече, изцепи се - ГЕРБ от 4 години работи над програмата си. Ама, средно-юпи, по това време те още се движеха като Сдружение , начело с Душата и на бате Бойко ме варяха по разни провинциални кухни доматена чорбица, каква ти тук програма, какви 200?!!
270
0
 
0
 
! Отговори
до 260 преди 15 години
Знаеш ли и аз точно това си мислех, но ти все пак си го написал преди мен. Поздрави!
269
0
 
0
 
! Отговори
Елица преди 15 години
НИТО ЕДИН ОТ ДВАМАТА. ЗАЩОТО КОСТОВ МОЖЕ И ДА Е КАДЪРЕН, НО Е МОШЕНИК, А ДРУГИЯ КАТО ГО ГЛЕДАМ ОЩЕ ИМА ЖЪЛТО ОКОЛО УСТАТА.
268
0
 
0
 
! Отговори
Христо преди 15 години
Абе какво го хвалите толкова тоя Симеон Дянков. Кой е той. Господин Никой. Както и всичките герберски . Не мисля че е по-различен от оня *** дето пее БУМ МАДА ФАКА - само дето ходи с костюм, ама това не променя особено нещата.
267
0
 
0
 
! Отговори
Да преди 15 години
Само като шеф на финансите Костов ще си върне партийната касичка заграбена от царя. А послеее....
266
0
 
0
 
! Отговори
О, Мондисо, преди 15 години
О, Дянков, вие - спасители наши - финансисти, световни банкери...

Спонсорирани публикации