Боят при Дебалцево заплашва спирането на огъня в Украйна

Западният печат: Градът не е голям, но е важен за бунтовниците като жп възел
Обновена: 18 фев 2015 09:50 | 18 фев 2015 09:49, Елка Василева
76
Боят при Дебалцево заплашва спирането на огъня в Украйна
Снимка: Reuters

Проруските сепаратисти в Източна Украйна завзеха части от стратегическия железопътен възел Дебалцево при ожесточени боеве, пренебрегвайки крехкото споразумение за прекратяване на огъня, пише британският в. "Гардиън".

Бунтовниците, които твърдят, че имат морален дълг да се сражават за града, затегнаха обръча около украинските правителствени войски, чиито провизии се изчерпват след продължаващата повече от седмица обсада.

Дебалцево не е голямо селище - преди военните действия да опразнят улиците му, то наброяваше около 25 000 жители, но има съществено значение за бунтовниците, тъй като е железопътен възел, свързващ техните крепости Донецк и Луганск, посочва изданието.

Още по темата

На срещата на върха на Европейския съюз миналата седмица беше заявено, че руският президент Владимир Путин се стреми да отложи прекратяването на огъня с 10 дни, защото иска да даде на сепаратистите време да превземат града. Сега лидерите на проруските сили изглежда спекулират, че прекратяването на огъня може да почака, докато те се бият за Дебалцево, и на практика задържат изпълнението на предвиденото в споразумението, отбелязва "Гардиън".

Изострящата се конфронтация при Дебалцево се превръща в проблем, който може да подкопае втория опит за прекратяване на огъня от септември насам и да предизвика ново избухване на пълномащабни боеве в продължаващия почти година конфликт в Украйна, изтъква британският в. "Файненшъл таймс".

Украинската армия призна, че вече няма пълен контрол върху стратегическия железопътен възел, а бунтовниците заявиха, че в резултат на улични сражения са завзели значителна територия, включително гарата на Дебалцево, пише американският в. "Вашингтон пост".

Сепаратистите и украинската армия засилиха боевете въпреки договореното прекратяване на огъня, съгласно което двете страни трябваше вчера да започнат да изтеглят тежкото си въоръжение от фронтовите линии, посочва изданието.

Украинският президент Петро Порошенко заклейми настъплението на сепаратистите при Дебалцево като нарушение на прекратяването на огъня, а Путин каза, че войските на Киев са обкръжени и би трябвало да се предадат, отбелязва американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Напредъкът на бунтовниците при стратегическия град поставя пред дилема Порошенко, който приветства мирното споразумение като начин за спиране на бойните действия и даване възможност на правителството му да се съсредоточи върху сриващата се икономика на Украйна. Ако украинските войски предадат града, това ще засили позициите на бунтовниците и ще покаже, че те са в състояние да определят условията, а също така ще нанесе удар върху властта на Порошенко, коментира изданието.

Но настъплението на сепаратистите не му оставя много възможности за маневриране, след като войници, служещи край Дебалцево, казват, че градът е до голяма степен обкръжен.

Депутатът и доброволчески командир Семьон Семьонченко призова да бъде разпореден "мощен удар", за да се избегне "трагедия". Ако обаче прекратяването на огъня бъде обявено за мъртво, това ще означава продължаване на сраженията срещу враг, за когото Русия показва, че няма да позволи да бъде разгромен, което още повече ще обремени страдащата украинска икономика. Нова офанзива също така може да подкопае западната подкрепа за Киев, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: УкрайнаДебалцево
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
15
 
! Отговори
21 преди 9 години
До украинецТе издържаха срещу най-мощната армия през 2 световна война 4 години и ги победиха , а Франция , Холандия , Белгия и други мишки не можаха и 2 месеца да издържат .
48
1
 
15
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До морски-------------Според военни анализатори--Русия може да издържи в една евентуална война срещу САЩ---ако е конвеционална--2 седмици ; ако е ядрена --2 дена.Допълват,че руските подводници въобще нямат да могат и да изплуват.Чудя се колко време може да издържи ако воюва с НАТО ?
47
1
 
15
 
! Отговори
морски преди 9 години
Мачкай,Путин,киевските фашисти до последно!Слава на РУСИЯ!
46
2
 
16
 
! Отговори
Г.М.Димитров преди 9 години
Долу БКП и СССР! Да гният в ада!
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
viva Urina!viva Kinefviva Sopoli4enkoviva Govnianko
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 58 Не ,просто се интересувам как преценяваш от къде идват снарядите ? Тези хорица с нищо не са заслужили инвазията и въоръжаването на бунтовниците.До сега са спечелили само името "народна " република, а дали ще е народна ти прецени.
43
1
 
18
 
! Отговори
ддс преди 9 години
https://youtube/watch?v=TvXjLrX0lJs - Ето ги Украинските герой с подвити опашки се предават !!!
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 54Пасеш си овцете на поляната в Дебалцево ли че знаеш какво се случва,полководецПолучаваш медал с бонус лещи за очи.Не спирате с тези пропагандни клипчета.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къртиците се чудят коя територия да превземат.Надуши дупките в Донбас и граби.
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бумАз не твърдя, че китайците са Майка Тереза и раздават пари на ръка и безплатно...Просто са натрупали достатъчно резерви, които гледат да инвестират - я канал да построят , я заем с лихва да дадат...Силата на Сибир ще я почакат да видят дали е Сила.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До >>>> 46:))) Не ми е познат, но щом казваш...Трябва да измислим някакъв новоговор /Оруел/ , че да ни се чува гласа :)
38
0
 
14
 
! Отговори
бум преди 9 години
До Анонимен 44Бе те и германците инвестират по света и у нас ,ама пари на ръка/кеш не дават.Да те светнаслед срива на рублата китайските инвестиции в РФ са замразени.Питай ги ,защо не дават 55млрд.$ за строежа на газопровода "Силата на Севера",а чакат руснаците сами да си го платяти построят !То сигурно и около теб има някой богаташ,но не вервам да те храни и да ти давазаеми без висока лихва !
37
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото по бързо проумемем ,че тавариша си гледа интереса,толкова по добре.Парите идват от ЕС *** , а това как се разпределят зависи от нас ,не от Путин.Какво ще ви предложи ушанката, дупки за газ и нефт ли ?Късата ви памет *** ще ни затрие !
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 45Батка врътни си малко календара и часовника напред,Барозу го няма в управата на ЕС от месеци!Нищо стават и такива грешки,лошото е че вие май сте в 19-20 век !Други шефове има в ЕС,попитай ще ти се каже !
35
2
 
18
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Ти грешиш, Барозу беше категоричен ,че на Украйна повече и цент няма да дадат. Те в ЕС точно за тях са ги приготвили, понеже си нямат проблеми.
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бум 42Дали на мен ще вярваш е въпрос на твоя преценка. Китай започна строителството на Никарагуанския канал , инвестира в цяла Латинска Америка и Африка, инвестира и в Русия .Предложи й заем за подкрепа на рублата. Той си знае работата.
33
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 38100 % съм сигурен че ще се нацепим,като гледам колко руски *** с носталгия има.Ще си продадът и майките само защото Путин казал., а дали му пука на тавариша няма значение.Кой дотира България с еврофондове (друг въпрос е къде отиват ), Русия ли ?Кой плаща най скъпата газ от Русия ?
32
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като са толкова честни фашагите защо армията на Киев струпва тежко въоръжение по фронтовата линия с Донецката Народна Република ?! въоръжените сили на Украйна преместиха ракетните си системи Град и Ураган към границата и въобще не смятат да изтеглят тежкото си въоръжение . Това го казва лично говорителят на укрите Владислав Селезньов.
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До >>>>До ТОДОР ХРИСТОВ 33Такъв коментар няма, колега. Изпари се...Остана само твоя.
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До >>>>36Ама да заповядат тъпите чипсове! Доналд Кук ще им се стори като приказка.

Спонсорирани публикации